Κονιόρδου: Διεθνής διαγωνισμός για να αποκατασταθεί η οροφή του Τεμένους Βαγιαζήτ

Κονιόρδου: Διεθνής διαγωνισμός για να αποκατασταθεί η οροφή του Τεμένους Βαγιαζήτ

Ευχαριστημένη και… ευτυχής δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην Αλεξανδρούπολη, γιατί όπως τόνισε, έχει υπάρξει καταγραφή της κατεστραμμένης από την πυρκαγιά οροφής του Τεμένους Βαγιαζήτ και έτσι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την αποκατάσταση της.

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου του 2017, χρειάστηκε να περάσουν  έξι μήνες, να υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα μας και διαμαρτυρίες φορέων του Διδυμοτείχου προκειμένου να απομακρυνθούν η καμμένη σκεπή και η μεταλλική κατασκευή, αλλά η κ.Κονιόρδου δήλωσε στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Αλεξανδρούπολη, απόλυτα ικανοποιημένη!!!

Αναφέρθηκε λοιπόν σε πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. «Είμαστε πολύ ευτυχείς γιατί μέσα στην ατυχία, αυτή την απίστευτη καταστροφή που υπέστη αυτό το μοναδικό μνημείο, να υπάρχει μια πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της οροφής του Βαγιαζήτ. Η πρόθεση λοιπόν είναι να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός βάσει του οποίου θα μπορέσουν να γίνουν μελέτες και μετά εργασίες για (σ.σ. να αποκατασταθεί) αυτή η οροφή.

Συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες και με την εδώ Εφορία Αρχαιοτήτων, για να βρούμε την καλύτερη λύση γι’ αυτό. Ήδη έχει απομακρυνθεί το κατεστραμμένο στέγαστρο. Νομίζω ότι δράσαμε πάρα πολύ γρήγορα σαν υπουργείο για να μπορέσουμε τάχιστα να βάλουμε τις εργασίες αποκατάστασης σε μια σειρά. Η πολιτική μας, όπως είναι και η πολιτική της κυβέρνησης, είναι η δίκαιη κατανομή των πόρων σε όλη την επικράτεια. Προσπαθούμε να καταγράψουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το ενισχύσουμε, είτε αυτό είναι σε μικρή, είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης γιατί

δεν απαίτησε απ’ την υπουργό να επισκεφθεί το Διδυμότειχο;

Δυο ημέρες παρέμεινε στην Αλεξανδρούπολη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, για τυπικές υποχρεώσεις, όπως τα εγακίνια μιας έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μ ουσείου Αλεξανδρούπολης και παρουσία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Αλήθεια; Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης γιατί δεν απαίτησε από αυτή να επισκεφθεί για μια ώρα έστω το Διδυμότειχο; Όλη η διαδικασία δεν θα διαρκούσε παρά τρεις ώρες με την μετακίνηση της.

Γιατί δεν πήγε ο ίδιος στην Αλεξανδρούπολη και να την… φέρει με το ζόρι; Να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι; Εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού μουεσίου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο ακόμα δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως, έκανε η κ.Κονιόρδου και το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ δεν έχουν γίνει. Μόνο κάθεται και την ακούει να δηλώνει… ευτυχής που αποτυπώθκε η κατεστραμμένη οροφή και… ΘΑ γίνει διεθνής διαγωνισμός για…ΝΑ ποκατασταθεί;