Φήμες ότι ο Ιβάν Σαββίδης παίρνει την ΕΒΖ. Μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών οι πληρωμές;

Φήμες ότι ο Ιβάν Σαββίδης παίρνει την ΕΒΖ. Μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών οι πληρωμές;

Σενάρια ότι θα αγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο Ιβάν Σαββίδης κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες. Επίσης υπάρχουν φήμες ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, φαίνεται να θέλει να δώσει λύση για την αποπληρωμή των 6,2 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι πάντως δηλώνουν επιφυλακτικοί με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την εξόφλησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μετά την πώληση της ΣΕΚΑΠ ο Ιβάν Σαββίδης έχει προσανατολιστεί στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας κρέατος από την Agrocom (εταιρεία ιδιοκτησίας του)

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε για την Παρασκευή 27 Απριλίου μετά από αίτημα του βασικού μετόχου της Εταιρείας, δηλαδή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Όμως η αναβολή δεν έδειξε να απασχολεί ιδιαίτερα κάποιον από τους μικρομετόχους που πήγαν στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ, αφού τα θέματα που καίνε είναι άλλα και από προχθές όλες οι συζητήσεις αφορούν την πιθανή συμφωνία για πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Και γράφουμε «πιθανή», γιατί το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για να αποπληρωθούν οι παραγωγοί- αρκετοί από τους οποίους είναι Σερραίοι αγρότες- είναι μεγάλο, είναι 6,2 εκατ. ευρώ και εξ όσων γνωρίζουμε η Τράπεζα καταβάλλει προσπάθειες για να το συγκεντρώσει ενώ, βεβαίως, τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Συνεταιριστικής, εκπροσώπων των παραγωγών, εταιρείας και κυβέρνησης- συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη- πρέπει να μπούνε στο χαρτί, σε συμφωνητικό που θα υπογράψουν η ΕΒΖ και η Τράπεζα.

Όταν στο περιθώριο της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης, ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Καραχάλιος (ο μόνος παρών από τα μέλη δ.σ.), για το πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το Βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας, δηλαδή  η άμεση εξόφληση των τευτλοπαραγωγών και η ενίσχυσή τους για να σπείρουν τεύτλα, απάντησε ότι «η εταιρεία επεξεργάζεται σχέδιο για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού».

Το αισιόδοξο σενάριο για τους τευτλοπαραγωγούς λέει, ότι θα καταστεί δυνατή η πληρωμή τους στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας( σ.σ. ελπίζουν να κάνουν γλυκιά Ανάσταση γιατί όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν έκαναν τα γλυκά Χριστούγεννα που τους είχαν υποσχεθεί).

Αν υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ ΕΒΖ και Συνεταιριστικής, η Τράπεζα θα αναλάβει να δώσει δάνειο για να πληρωθούν οι παραγωγοί, αντί ποσότητας ζάχαρης που θα της ενεχυριασθεί. Η ακριβής ποσότητα του deal όπως και η τιμή ανά τόνο κρυσταλλικής ζάχαρης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί, πάντων οι συζητήσεις αφορούν ποσότητα περίπου 20.000 τόνων και η τιμή που συζητείται είναι 340 ευρώ/τόνο.

Να σημειωθεί ότι η ζάχαρη που έχει η εταιρεία στο απόθεμά της, βρίσκεται στα σιλό του Πλατέος, το οποίο έχουν καταλάβει οι παραγωγοί προκειμένου να εξασφαλίσουν έτσι, ότι το μόνο άμερα ρευστοποιήσιμο asset που έχει ΕΒΖ, δε θα φύγει από τα χέρια τους, αν προηγουμένως δεν πληρωθούν.

Αν λοιπόν υπογραφεί το συμφωνητικό μεταξύ ΕΒΖ και Συνεταιριστικής, τότε, όσοι από τους τευτλοπαραγωγούς θέλουν να υπαχθούν στη συμφωνία, θα πρέπει να εγγραφούν μέλη, να υποβάλλουν τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν, για να προχωρήσει η εξόφλησή τους, εάν βεβαίως η Τράπεζα θα έχει επιτύχει να εξασφαλίσει τα εκατομμύρια που πρέπει να δοθούν στους αγρότες.

Η κίνηση αυτή από πλευράς Τράπεζας Σερρών, θα είναι προς όφελος και του συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας, την οποία και πρόκειται να απορροφήσει ώστε μέχρι το τέλος του 2018 να έχει δημιουργηθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, αρχικά με έδρα τις Σέρρες. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες, για το σκοπό αυτό, είναι σε εξέλιξη.

Αν λοιπόν υλοποιηθεί η προφορική συμφωνία για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, εκτιμάται ότι θα προστεθούν περί τους 1.000 νέους μεριδιούχους στα μέλη της Τράπεζας, οι οποίοι πιθανότατα θα ενισχύσουν και τη βάση της πελατείας της σε μία περιοχή με ισχυρό αγροτικό προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως διαπιστώνεται από συζητήσεις με παραγωγούς, ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να ξανασπείρουν τεύτλα, παρότι ουσιαστικά έχει λήξει η περίοδος σποράς και έχουν τις γνωστές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Ο λόγος που δείχνουν έτοιμοι να ξανασπείρουν, είναι το πολύ καλό εισόδημα που τους εξασφαλίζουν οι τιμές παραγωγού για τα τεύτλα, μαζί με το επιπλέον ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Εάν και αυτή η συμφωνία με την Συνεταιριστική δεν προχωρήσει, τότε θα πρέπει η ΕΒΖ, να πωλεί σε μεγάλους πελάτες π.χ. βιομηχανίες κομπόστας ή χονδρεμπόρους, «σπαστά», τις ποσότητες που διαθέτει και εφ’ όσον έρθει σε συνεννόηση με τους παραγωγούς που έχουν «κατασκηνώσει» στο Πλατύ, απαιτώντας τα χρήματά τους. Αυτές οι πωλήσεις, σε καθεστώς πίεσης, θα πιέσουν προς τα κάτω και τις τιμές.

Αν δε, περάσει και το Πάσχα, τότε η φετινή καλλιεργητική χρονιά θα έχει χαθεί οριστικά για την τευτλοκαλλιέργεια και, όπως λένε γνωρίζοντες, «άμα σβήσουν τα φουγάρα μιας βιομηχανίας, δεν ξανανάβουν». Άλλωστε η ΕΒΖ, δεν έχει χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης, και από όσο πληροφορηθήκαμε μόλις που κατάφερε να συγκεντρώσει τα ποσά για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων της και τη μισθοδοσία.

Με το θέμα των τευτλοπαραγωγών να έχει έρθει σε πρώτο πλάνο, δεν συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες το άλλο ζήτημα που αφορά την ΕΒΖ, αυτό της αναζήτησης αγοραστή για το σύνολο του Ομίλου που βαρύνεται με δάνεια 165 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 220 εκατομμυρίων. Έχουν υπάρξει επαφές, όπως έχει γράψει η Voria.gr, με αγγλο- αμερικανικά funds, με τον εκπρόσωπο ελβετικών κεφαλαίων Lukas Fecker και με την αυστριακή Agrana, ωστόσο η εξεύρεση αγοραστή, αν δεν κουρευτούν στο 1/3 τα δάνεια της εταιρείας, θεωρείται έως και απίθανη.

Πηγή: voria.gr και agrotypos.gr