Πλημμύρισε ο νέος κόμβος Λαβάρων. Στο “τσακ” σώθηκε ο βιολογικός του Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλημμύρισε ο νέος κόμβος Λαβάρων. Στο “τσακ” σώθηκε ο βιολογικός του Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κ.Πιτιακούδης

ΒΙΝΤΕΟ-φωτό: Πασχάλης Καρασμανάκης


Η κατάσταση στις παρέβριες περιοχές παραμένει και σήμερα εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη, αφού οι τεράστιοι όγκοι νερού που μπαίνουν από την Βουλγαρία όπου οι γείτονες μας τους απελευθερώνουν συνεχώς απ’ το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ, όχι μόνο δεν μειώνουν τη στάθμη, αλλά προκαλούν συνεχείς θραύσεις σε αναχώματα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Στα Λάβαρα, μετά το σπάσιμο του αναχώματος χθες τα ξημερώματα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του δήμου Σουφλίου και της Αντιπεριφέρειας με μηχανήματα, τα νερά έφτασαν δίπλα ή και οριακά μέσα στα πρώτα σπίτια του χωριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέφθηκαν κινήσεις αποτροπής των νερών και αυτά κατέκλυσαν το νέο κόμβο Λαβάρων, απ’ όπου μπαίνει και βγαίνει κανείς στον καινούργιο δρόμο-παράκαμψη του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου, όπως βλέπετε και στο βίντεο μας.

Πολύ δύσκολη κατάσταση και στο Διδυμότειχο

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση είναι εξίσου οριακή και στο Διδυμότειχο, το οποίο είναι…περικυκλωμένο από τα νερά του Έβρου, μετά το σπάσιμο αναχώματος στο Πραγγί, που είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα, αλλά και τον Ερυθροπόταμο από νότια πλευρά που έχει “φουσκώσει” επικίνδυνα και επίσης απειλεί.

Η “πόλη των κάστρων” θυμίζει περισσότερο… παραλιακή πόλη και μόνο η περιφερειακή οδός την χωρίζει από τις τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει και τον σιδηροδρομικό της σταθμό, ο οποίος έτσι και αλλιώς παραμένει εκτός λειτουργίας, λόγω προβλήματος της γραμμής στο Πύθιο.

Χθες το μεσημέρι κινδύνεψαν σοβαρά οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού που βρίσκονται στη νότια πλευρά και δίπλα στον περιφερειακό και υπήρξε άμεση κινητοποίηση με μηχανήματα που ανέβασαν περισσότερο το προστατευτικό ανάχωμα, παρουσία του δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη και του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θανάση Σίμογλου.

Χθες βράδυ σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν αναγνώστες μας, άρχισε να πλημμυρίζει ο δρόμος στη νότια έξοδο του Διδυμοτείχου, αφού τα πρόχειρα αναχώματα που είχαν γίνει με μικρή ποσότητα χωμάτων, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα νερά, που από τον κάμπο σιγά σιγά μπαίνουν στην πεςριοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Πλωτίνη. Μάλιστα η μια λωρίδα του δρόμου ήταν κλειστή και δεν υπήρχε δυστυχώς η παραμικρή σήανση για να προσέχουν οι οδηγοί.