Η Μητρόπολη Διδυμοτείχου θα δημιουργήσει αίθουσα με το όνομα του αποθανόντα Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων

Η Μητρόπολη Διδυμοτείχου θα δημιουργήσει αίθουσα με το όνομα του αποθανόντα Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων

«Συγκλονισμένος» από την απώλεια του Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων, κ. Ιακώβου, είναι  ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός ο οποίος τον χαρακτήρισε «Διακεκριμένο ιεράρχη του Οικουμενικού θρόνου, με σοφία, χαρίσματα, ήθος και τιμιότητα και πραγματικό φίλο που έφυγε από τη ζωή σύντομα και ξαφνικά» .

Ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, διατηρούσε στενές πνευματικές σχέσεις με τον κ. Δαμασκηνό και την τοπική Μητρόπολη, την οποία επισκεπτόταν πολύ συχνά, είτε ως εκπρόσωπος του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, είτε ως επικεφαλής ομίλου ομογενών από την Κωνσταντινούπολη, ενώ κάθε χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιακώβου, η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, πραγματοποιούσε εκδρομή στην Πρίγκηπο και « οι πιστοί απολάμβαναν την αγάπη και την φιλοξενία του».

Μάλιστα, προ τριετίας δώρισε σειρά τίτλων βιβλίων στην Μητρόπολη Δ.Ο.Σ., τα οποία βρίσκονται στον χώρο της βιβλιοθήκης του πρώην μαθητικού οικοτροφείο Ορεστιάδας. «Υπάρχει η σκέψη, η δωρεά αυτή να φιλοξενηθεί σε ξεχωριστή αίθουσα η οποία θα φέρει το όνομα του Ιάκωβου Σωφρονιάδη» δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ο κ. Δαμασκηνός υπογραμμίζοντας την « ιδιαίτερη επικοινωνία που είχαν οι δύο Μητροπόλεις».


Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, γεννήθηκε το 1947, στο Φερίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης , φοίτησε στην Ζωγράφειο Σχολή και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ως επικεφαλής του Μητροπολιτικού Θρόνου Πριγκηπονήσων βρισκόταν από το 2002, έλαβε πολλές διακρίσεις ενώ πριν από λίγα χρόνια αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η εξόδιος ακολουθία αυτή την ώρα, Σάββατο 31 Μαρτίου, στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συνέντευξη-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλο