Ρώσος πρέσβης: Ξέρουμε με ποιές “παρεμβάσεις” ματαιώθηκε ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Ρώσος πρέσβης: Ξέρουμε με ποιές “παρεμβάσεις” ματαιώθηκε ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Σε θέματα που αφορούν και την περιοχή μας, κυρίως τα ενεργειακά της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου γενικότερα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ.

Αναφερόμενος στους ανταγωνισμούς με επίκεντρο την Ενέργεια, “φωτογράφισε” τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την μη πραγματοποίηση κάποιων projevt και θύμισε πως «πριν από λίγα χρόνια είχαμε το σχέδιο για τον “South Stream” και είχαμε προχωρήσει τις διακυβερνητικές συμφωνίες με όλες τις χώρες, από τη Βουλγαρία μέχρι την Αυστρία. Αλλά Βουλγαρία και Κομισιόν ματαίωσαν το σχέδιο. Μπορούμε να καταλάβουμε ποιος τους επηρέασε. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο. Μια γραμμή θα έρθει προς την Τουρκία και μια ενδεχομένως προς νοτιοευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, και ενδεχομένως θα πάει και πιο πάνω. Η γραμμή πλησιάζει λοιπόν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά χρειάζονται πρώτα εγγυήσεις».

Επεσήμανε μάλιστα ότι με τέτοιες «παρεμβάσεις» ματαιώθηκε «και άλλο ένα τέτοιο, καλό ενεργειακό σχέδιο», ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για το έργο που προσπάθησε να προχωρήσει η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή σε συνεργασία με τους Ρώσους, αλλά στη συνέχεια ο Γιώργος Παναδρέου το εγκατέλειψε.

Άγνοια για τους δυο στρατιωτικούς μας

Ο Ρώσος πρέσβης ρωτήθηκε και για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και για το αν το έθεσε ο πρόεδρος Πούτιν στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Δήλωσε άγνοια του περιεχόμενου της συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες, ενώ και ο ίδιος απέφυγε για πολλοστή φορά να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Ίσως για να μην δυσαρεστήσει τους Τούρκους, με τους οποίους η χώρα τους κάνει δουλειές εκατομμυρίων, με κατασκευές πυρηνικού εργοστασίου ή πώληση πυραύλων και άλλου πολεμικού υλικού. Σιγά μην δυσαρεστήσει τον Ερντογάν, παίρνοντας θέση βυια τα δυο φυλακισμένα παλικάρια μας

Τέλος, ααναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας με ΗΠΑ και ΕΕ σημείωσε πως «το γενικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης είναι ψυχροπολεμικό λόγω της συμπεριφοράς των ΗΠΑ – Βρετανίας και μερικών συμμάχων τους. Μας επιτίθενται από παντού».