Λεφτά υπάρχουν στον Έβρο-Αύξηση καταθέσεων 90 εκατ. και συνολικά 1,275 εκατ. ευρώ

Λεφτά υπάρχουν στον Έβρο-Αύξηση καταθέσεων 90 εκατ. και συνολικά 1,275 εκατ. ευρώ

Λεφτά υπάρχουν φαίνεται στον Έβρο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Ελλάδος και αφορούν τις ιδιωτικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τους τελευταίους 6 μήνες του 2017 και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, οι καταθέσεις στο νομό Έβρου αυξήθηκαν κατά 90 εκατ. ευρώ και ανέρχονται στο ποσό του 1 δισεκατομμυρίου 275 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο γνωστός και πολύ καλός οικονομολόγος της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου Χρήστος Κατσαντούρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό, τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των καταθέσεων στη Θράκη κατά 178 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017. Στο νομό Έβρου αυξήθηκαν 90 εκατ. ευρώ και ανέρχονται συνολικά σε 1.275 εκ., στο νομό Ξάνθης 39 εκατ. ευρώ και ανέρχονται στα 666 εκατ. ευρώ και στο νομό Ροδόπης η αύξηση είναι 49 εκατ. και οι συνολικές καταθέσεις 695 εκατ.

Άρα λεφτά υπάρχουν ή ήρθε η… απάπτυξη με την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ο κ.Κατσαντούρας επεσήμανε ότι: “Πιστεύω ότι είναι περιστασιακή η αύξηση. Ένα μεγάλο ποσό καταθέσεων είναι καταθέσεις όψεως και στο τέλος του χρόνου αυτές εμφανίζονται ανεβασμένες. Επίσης μην ξεχνάμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας μετανάστες επιστρέφουν από το εξωτερικό ως συνταξιούχοι και φέρνουν και τα χρήματα τους. Σίγουρα αποτελεί θετικό στοιχείο η αύξηση καταθέσεων, μετά την τεράστια μείωση τα προηγούμενα χρόνια με την φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό ή στα στρώματα. Επίσης οι τράπεζες προσπαθούν με δελεαστικές προσφορές να φέρουν πίσω κάπιοια χρήματα, αν και τα επιτόκια είναι απαράδεκτα ακόμα. Ίσως κάποιοι προτιμούν να τα πηγαίνουν από τα σπίτια στην τράπεζα για καλύτερη φύλαξη, μετά από όσα ακούγονται για κλοπές και διαρρήξεις”.

Όσο για το γεγονός ότι ο νομός Έβρου έχει διπλάσιες σχεδόν καταθέσεις από τους άλλους δυο νομούς της Θράκης, ο οικονομολόγος Χρήστος Κατσαντούρας επεσήμανε ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι πολύ μεγαλύτερος σε πληθυσμό, αλλά και στην ύπαρξη της τουρκικής Zirat Bank, την οποία μπορεί να προτιμούν οι μουσουλμάνοι των δύο αυτών νομών και φυσικά οι δικές της καταθέσεις ως ξένη τράπεζα, δεν προσμετρώνται.

“Δεν αποκλείεται αρκετοί συμπολίτες μας της Θράκης σε Ροδόπη και Ξάνθη, να επιλέγουν την συγκεκριμένη τουρκική τράπεζα, που έχει υποκαταστήματα και στους δυο νομούς. Για τους λόγους που είναι γνωστοί σε όλους. Ίσως να προσφέρει ελκυστικότερα επιτόκια, αν και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της τα επενδύει σε ομόλογα του τουρκικού δημοσίου. Είναι μια κατάσταση γνωστή και για την αντιμετώπιση της οι εκάστοτε κυβερνώντες που την γνωρίζουν, θα πρέπει να ασχοληθούν και να πάρουν μέτρα”.