Τευτλοπαραγωγοί: Τους υποχρέωσαν να πάρουν… δάνεια για να εισπράξουν τα λεφτά τους!!!

Τευτλοπαραγωγοί: Τους υποχρέωσαν να πάρουν… δάνεια για να εισπράξουν τα λεφτά τους!!!

ΣΟΚ περίμενε τους τευτλοπαραγωγούς του Έβρου, πηγαίνοντας σήμερα στα γραφεία του Εργοστασίου Ζάχαρης και αφού συγκέντρωσαν ένα σωρό έγγραφα, προκειμένου να εισπράξουν τελικά τα χρήματα που τους οφείλονται εδώ και μήνες για την παραγωγή του 2017. Κι αυτό γιατί όπως διαπίστωσαν, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ να ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ προκειμένου να πάρουν τα λεφτά που δικαιούνται και είναι ο ιδρώτας και ο κόπος τους στα χωράφια. 

Τί ακριβώς συνέβη; Αφού οι περισσότεροι ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν επί πολύ ώρα στην ουρά και όρθιοι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τους 7 υπαλλήλους που έστειλε η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, μαζί και τον Διευθυντή της και εφόσον είχαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά που τους ζητούσαν, τους έβαζαν να υπογράφουν ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ισόποσου με τα χρήματα που τους οφείλονται, το οποίο παίρνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) από την συγκεκριμένη τράπεζα, για να τους πληρώσει. Πήραν δηλαδή δάνειο για να εισπράξουν τα χρήματα τους.

Το δάνειο μάλιστα είναι ΜΕ ΤΟΚΟ και στη φυσιολογική ερώτηση κάποιων εξ αυτών, τί θα συμβεί αν η Συνεταιριστική Τράπεζα δεν πουλήσει  τον κάθε τόνο της ζάχαρης 400 ευρώ όπως συμφώνησε με την ΕΒΖ αλλά λιγότερο, τότε την ζημιά ποιός θα την πληρώσει, η απάντηση που πήραν ήταν άλλη μια ψυχρολουσία. “Θα την πληρώσετε εσείς. Δάνειο παίρνετε μέσω της ΕΒΖ και μπαίνετε εγγυητές“. Κι όχι μόνο αυτό. Όσοι δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα ή δεν είχαν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, υπέγραφαν μια υπεύθυνη δήλωση γι’ αυτό και πλέον το Κράτος μπορεί να ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙ τις οφειλές για ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ και στο τέλος να μην τους μείνει και τίποτα στην τσέπη.

Όπως καταλαβαίνετε, όλο αυτή η κατάσταση δημιούργησε έντονο εκνευρισμό και διαμαρτυρίες, όχι μόνο προς τους υπαλλήλους της Συνεταιριστικής Τράπεζας και τον Διευθυντή της, αλλά και στον Διευθυντή του εργοστασίου της Ορεστιάδας. Παράλληλα ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Βασίλης Στεφανακίδης, ο οποίος όπως και πολλοί συνάδερφοι του ζήτησαν να τους δοθεί η ΣΥΜΒΑΣΗ μεταξύ της ΕΒΖ και της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΕΡΡΩΝ, αλλά συνάντησηαν την άρνηση των υπευθύνων. 

Επίσης, οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν δέχθηκαν τις εξουσιοδοτήσεις που είχαν κάποιοι τευτλοπαραγωγοί από ηλικιωμένους συναδέρφους τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν από τα χωριά τους σε ηλικία 80 και 70 ετών να περιμένουν ώρες στο εργοστάσιο Ορεστιάδας για να υπογράψουν όλα αυτά τα έγγραφα και την σύμβαση του δανείου. Με αποτέλεσμα να υπάρξει και για το θέμα αυτό ένταση και λεκτικές αντιπαραθέσεις.

“Εξαφανισμένοι” βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Νενεδάκης

Αγανακτισμένοι οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες από τον εμπαιγμό και το γεγονός ότι τους υποχρέωσαν να πάρουν δάνειο για να… πληρώσουν τον εαυτό τους, χρήματα που τα δούλεψαν στα χωράφια με ήλιο, βροχές και κρύα και έπρεπε να είχαν μπει στους λογαριασμούς τους πριν 5 μήνες, αναζητούσαν τους τρεις Κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το διορισμένοι απ’ την Κυβέρνηση μέλος της Διοίκησης της ΕΒΖ Γιάννη Νενεδάκη απ’ την Αλεξανδρούπολη. Φυσικά Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καίσας και Δημήτρης Ρλίζος, μαζί με τον “εκλεκτό” τους, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νενεδάκη, είναι “εξαφανισμένοι” και δεν τολμούν να εμφανιστούν στην Ορεστιάδα, γιατί η ατμόσφαιρα… μυρίζει μπαρούτι.

Και μετά από αυτή την πρωτοφανή κοροϊδία και την απαράδεκτη μεθόδευση με θύματα τους απόλυτα δικαιολογημένα αγανακτισμένους καλλιεργητές τεύτλων, κάποιοι μας… δουλεύουν υποστηρίζοντας ότι περίπου… παρακαλούν να πάρουν σπόρους για να σπείρουν τα χωράφια τους και φέτος.