Δημήτρης Λιούσης – Ο Αλεξανδρουπολίτης κατασκευαστής χειροποίητων βιολιών: «Το βιολί είναι έρωτας, πάθος»

Δημήτρης Λιούσης – Ο Αλεξανδρουπολίτης κατασκευαστής χειροποίητων βιολιών: «Το βιολί είναι έρωτας, πάθος»

Κατασκευάζει χειροποίητα βιολιά ευρωπαϊκών προδιαγραφών συνδυάζοντας τελειότητα ήχου και κομψότητας. Ο Δημήτρης Λιούσης είναι ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές στην Ελλάδα και η τέχνη του ξεπερνά τα στενά όρια της Αλεξανδρούπολης και της χώρας μας.

Ένα από τα βιολιά του μάλιστα έχει μπει μέσω μιας ορχήστρας και στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, ενώ γνωστοί οργανοπαίκτες μεγάλων τραγουδιστών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παίζουν με τα δικά του βιολιά.
Η συνέντευξη με τον Δημήτρη Λιούση έγινε τον Μάιο του 2006 και δημοσιεύεται με αφορμή το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα τίτλο « Η Τέχνη της κατασκευής Χειροποίητων βιολιών»(Εκδόσεις Θρακικός Οιωνός) και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στην Αλεξανδρούπολη.
Πως ασχοληθήκατε με την κατασκευή του βιολιού;
Από μικρός έπαιζα βιολί σε γάμους και συνεστιάσεις, όπου με προσκαλούσαν. Ήμουν αυτοδίδακτος. Μου άρεσε πολύ το βιολί και κάποια στιγμή αποφάσισα να ασχοληθώ, από μεράκι, με την κατασκευή του. Είκοσι επτά χρόνια ασχολούμαι με το βιολί, άρχισα με επισκευές και τα τελευταία χρόνια φτιάχνω δικά μου βιολιά. Έχω κατασκευάσει μέχρι σήμερα πενήντα βιολιά και στόχος μου είναι να φτιάξω πολύ περισσότερα.

-Πως μάθατε την τέχνη του;

Για να μάθω την τέχνη έχω έχω κάνει πολλά σεμινάρια για στην κατασκευή του βιολιού, για την ακουστική του και για το πέρασμα με βερνίκι, στην Ιταλία και τη Γερμανία Το ψάχνω, το μελετάω, μέσα από βιβλία που μεταφράζει από τα Γερμανικά η γυναίκα μου, η οποία μου είναι πολύτιμη σ αυτό που κάνω και μάλιστα με συνοδεύει σε όλα τα σεμινάρια στο εξωτερικό. ‘Έχω επίσης επαφές και συνεργασία με τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά κέντρα βιολιού στην Ευρώπη, στην Κρεμόνα στην Ιταλία και στο Μίτενβαλτ στη Γερμανία καθώς και με τους περίφημους κατασκευαστές, τον Ιταλό Μοράσι και τον Γερμανό Γιόζεφ Κάντουσερ.


Τι σημαίνει για σας το βιολί;

Το βιολί το βλέπω σαν παιδί μου. Το βιολί για μένα είναι έρωτας, πάθος. Στη ζωή πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, να αφιερώνεις ολόκληρο τον εαυτό σου. Το βιολί είναι η ζωή μου. Από τότε που βγήκα στη σύνταξη όλη μέρα μ’ αυτό ασχολούμαι, ούτε σε καφενείο πηγαίνω πια. Με έχει απορροφήσει κυριολεκτικά .
Πως φτιάχνετε ένα βιολί; Τι υλικά χρησιμοποιείτε;
Χρησιμοποιώ ξύλα άριστης προέλευσης Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ είναι ο σφένδαμος και το έλατο από τις Άλπεις και τα Καρπάθια Όρη καθώς και ο έβενος. Είναι ακριβά υλικά και η παράδοση λέει ότι εδώ και 300 χρόνια με τα ξύλα αυτά κατασκευάζονται τα βιολιά. Με αυτά ο ήχος φτάνει στο αποκορύφωμά του. Εγώ έχω πρότυπα στην κατασκευή ενός βιολιού τον Στραντιβάριους και τον Τζουζέπε Γκουαρνέρι, καθώς κι ένα βιολί που κατασκευάστηκε το 1700 και είναι το πιο όμορφο στον κόσμο. «Κλέβω» τα μέτρα τους, αλλά βάζω και τη δική μου σφραγίδα.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα βιολί;
Ένα βιολί χρειάζεται σχεδόν τρεις μήνες για να κατασκευαστεί με οκτώ ώρες δουλειά την ημέρα. Για να είναι ετοιμοπαράδοτο ένα βιολί πρέπει να παιχτεί πολλές ώρες. Το αυτί κουράζεται πολλές φορές και χρειάζεται να αρχίσεις εκ νέου. Το βιολί παίζεται επί δέκα μέρες με διαλείμματα για να πάρει τον τελικό ήχο.
Η ποιότητα των υλικών η ο κατασκευαστής παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην κατασκευή ενός βιολιού;
Και τα δύο. Πρέπει να πηγαίνουν πακέτο αυτά. Μπορεί να έχεις ποιότητα στα ξύλα, εάν ο τεχνίτης όμως είναι άσχετος, δεν θα είναι καλό το όργανο. Αν πάλι είναι άριστος ο τεχνίτης και τα υλικά δεν έχουν καλή ποιότητα το αποτέλεσμα πάλι δεν θα είναι ικανοποιητικό. Πολύ σημαντικό βεβαίως είναι η ποιότητα του ξύλου που χρησιμοποιείς. Για τον τέλειο ήχο σπουδαίο ρόλο παίζει ο συνδυασμός του πάχους και της ποιότητας του ξύλου, η περιεκτικότητά του και το κοίλωμα. Επίσης και το βερνίκι πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή εκτός από την κατασκευή ενός βιολιού και η επισκευή του.. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κι αντί να το εμπιστευτούν σ έναν ειδικό, το εμπιστεύονται σε άσχετους, ακόμη και σε … ξυλουργούς πηγαίνουν για να επισκευάσουν το βιολί τους.
Η Ευρώπη έχει μια μεγάλη παράδοση στο βιολί. Στην Ελλάδα τι ισχύει, σε ποια κατάσταση βρίσκεται;
Στην Ελλάδα το βιολί δεν έχει πέραση, στα σπάργανα βρίσκεται ακόμη. Ο Έλληνας δεν ξέρει να εκτιμήσει την αξία του βιολιού. Λίγοι κατασκευαστές βιολιών υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει υποδομή. Στη Γερμανία υπάρχει σχολή επταετούς φοίτησης για κατασκευαστές βιολιών.


Θα υπάρξει διάδοχος στην τέχνη σας από την οικογένειά σας;
Ο γιος μου είναι κι αυτός μουσικός, ασχολήθηκε με το μπουζούκι και πήρε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που έγινε στην Αθήνα. Κάποια στιγμή θα του διδάξω την τέχνη μου, καθώς και στα εγγόνια μου, για να υπάρξει μια συνέχεια και να μη χαθεί η παράδοση.


Ποιο είναι το όνειρό σας;
Όνειρο μου, όπως και κάθε κατασκευαστή μουσικού οργάνου είναι να παίξουν τα βιολιά μου μαγικά χέρια, βιρτουόζοι της μουσικής. Ζω όμως στην παραμεθόριο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα. Δεν υπάρχει προοπτική εδώ. Να φανταστείς ότι στη Γερμανία το μεγαλύτερο κατασκευαστικό κέντρο βιολιών βρίσκεται σε μια συνοριακή περιοχή, όπως το Ορμένιο στον Έβρο. Στην Ελλάδα δυστυχώς πρέπει να ζεις στο κέντρο, στην Αθήνα, για να έχεις κάποια προοπτική.

ΕΔΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΡΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΟΥΣΗ

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Λιούσης είναι κατασκευαστής χειροποίητων βιολιών ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητων βιολιών τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια διανύοντας μια σημαντική πορεία επιμόρφωσης σε Ιταλία και Γερμανία όπου και απέκτησε την ανάλογη τεχνογνωσία σε επίπεδο κατασκευής, ακουστικής και βερνικιού, καθώς διαθέτει και τους ανάλογους τίτλους σπουδών. Επιπλέον δαπανά αρκετό χρόνο καθημερινά για την μελέτη ανάλογων βιβλίων και διατηρεί επαφές με τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά κέντρα βιολιού στην Ευρώπη, τόσο στην Κρεμόνα της Ιταλίας όσο και στο Mittenwald της Γερμανίας.
Είναι το αγαπημένο παιδί των επιφανών Ελλήνων βιολιστών, καθώς ανέπτυξε ιδιαίτερη συνεργασία με τον βιρτουόζο βιολιστή Γιώργο Κόρο, ο οποίος με την πρώτη επαφή του με βιολιά επιβεβαίωσε την εξαίσια κατασκευή τους και με τον πασίγνωστο δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Χατζόπουλο.
Πρόσφατα η κατασκευαστική του τελειότητα επικυρώθηκε από Γερμανούς ειδικούς εκτιμητές στο Düsseldorf της Γερμανίας. Γεννήθηκε στο Τυχερό. Σήμερα ζει και κατασκευάζει χειροποίητα βιολιά στην Αλεξανδρούπολη Έβρου και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας του έχει αποδώσει τον τίτλο ¨STRADIVARI¨ της Ελλάδας.

Παρουσίαση την Δευτέρα του βιβλίου του

« Η Τέχνη της κατασκευής Χειροποίητων βιολιών»

Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Λιούση « Η Τέχνη της κατασκευής Χειροποίητων βιολιών».
Αμφιθέατρο του Ωδείου ΦΑΕΘΩΝ Αλεξανδρούπολη (14ης Μαΐου 121).
Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, ώρα 19.30
Ομιλητές :
Μαριλένα Γαλανάκη, Δημοσιογράφος
Απόστολος Ευφραιμίδης , Πρόεδρος Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης « Χρόνης Αηδονίδης»
Χρήστος Χατζηπέμου , Πρόεδρος Συλλόγου Εβριτών Ροδοπής
Πασχάλης Λιγούδης . Λαογράφος, Χοράρχης Συλλόγου Ιστορικής Μνήμης & Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης»
Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική με βιολιά κατασκευασμένα από τον Δημήτρη Λιούση.

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Πηγή: http://artpress.sundaybloody.com