Η Ελλάδα “αποχαιρέτησε” τον ήρωα πιλότο Γιώργο Μπαλταδώρο. Σπαρακτικές στιγμές στην κηδεία του (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Η Ελλάδα “αποχαιρέτησε” τον ήρωα πιλότο Γιώργο Μπαλταδώρο. Σπαρακτικές στιγμές στην κηδεία του (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Ο θρήνος ανείπωτος. Η οδύνη «σκεπάζει» τα πάντα. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο ήρωας της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασε τη ζωή του από τη συντριβή του Mirage 2000-5 την περασμένη Πέμπτη ανοιχτά της Σκύρου, συνοδεύεται  στην τελευταία του κατοικία. Στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, όλβη η Ελλάδα τον “αποχαιρέτησε”.

Μια ολόκληρη χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος. Ένα ολόκληρο χωριό αποχαιρετά το άξιο τέκνο του, που έπεσε υπηρετώντας την πατρίδα. Το φέρετρο του Γιώργου Μπαλταδώρου ήταν σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη, εκείνη που υπηρετούσε ως την τελευταία στιγμή. Προηγούνταν το ξίφος και πηλήκιο του. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και εκατοντάδες κόσμου περίμενε υπομονετικά στη σειρά για το ύστατο χαίρε.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κατέρρευσε η σύζυγός του

Τραγικές φιγούρες η σύζυγός του Μαίρη, οι γονείς του και ο αδερφός του Χρήστος. Η κραυγή της μητέρας του, Φωτεινής, όταν τελείωσε ο επικήδειος που εκφώνησε συνάδελφος και φίλος του, ήταν σπαρακτική. «Που αφήνεις τα παιδιά σου» φώναξε η χαροκαμμένη μάνα. Πως να πιστέψει ότι δεν θα ξαναδεί το σπλάχνο της…

Η σύζυγός του δεν άντεξε τον πόνο. Κατέρρευσε, όπως ανέφερε η απεσταλμένη του Epsilon στην Καρδίτσα, λίγο πριν ξεκινήσει η κηδεία του. Λίγο πριν αποχαιρετίσει τον άνθρωπό της, τον πατέρα των παιδιών της, τον άνθρωπο που το 2007 ξεκίνησε το ταξίδι της κοινής τους ζωής. Δεν άντεξε και λιποθύμησε. Χρειάστηκε να την πάρει φορείο για να τη μεταφέρει στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στην εκκλησία για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο πλευρό τους όλοι οι κάτοικοι του χωριού και όχι μόνο. Εκεί είναι συνάδελφοί του, φίλοι του, άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Ραγίζει καρδιές το μήνυμα των δυο παιδιών του. «Μπαμπάκα μας, καμάρι μας, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας».

Φωτογραφία Eurokinissi
Στεφάνια από τους γονείς και τον αδερφό του Γιώργου Μπαλταδώρου, από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση – Φωτογραφία Eurokinissi

Ο σπαρακτικός επικήδειος

Ένας από τους φίλους του Γιώργου Μπαλταδώρου ανέλαβε το βαρύ φορτίο να εκφωνήσει επικήδειο. Η φωνή του έσπασε από τη συγκίνηση. Τα λόγια ήταν λίγα για να περιγράψει τα συναισθήματα… «Η 114 Πτέρυγα Μάχης θα σε έχει πάντα στη μνήμη της. Η πατρίδα σε κατατάσσει για πάντα στους ήρωές της», είπε με δυσκολία.

Κι όταν το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία, ο κόσμος είχε «ανοίξει» διάδρομο για να περάσει. Και το χειροκρότημα «έσπασε» ξανά τη σιωπή…

Το τελευταίο χειροκρότημα στον ήρωα

Τη στιγμή που έφτασε στην εκκλησία το φέρετρο, η σιωπή «έσπασε» από το θερμό χειροκρότημα όσων ήταν ήδη εκεί για να τον υποδεχτούν.

Δείτε τη συγκλονιστική στιγμή

Λίγα λεπτά πριν από τις 14:00, στον Ιερό Ναό έφτασε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης. Στην κηδεία και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Β. Τσιάκος. 

Στον Ιερό ναό επίσης οι αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λίγο πριν από τη 1:30 έφτασε πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Άμυνας του κόμματος Βασίλη Κικίλια, τον βουλευτή Καρδίτσας και Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τσιάρα καθώς και τον πρώην Βουλευτή Καρδίτσας τον Σπύρο Ταλιαδούρο. 

Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας βρίσκεται ήδη και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φτάνει στην εκκλησία, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καρδίτσας Λάμπρο Τσιούκη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης

Δεν άντεξαν τη συγκίνηση

Τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. Είναι τέτοια η συγκίνηση που ένα μέλος του αγήματος δεν άντεξε. Έχασε τις αισθήσεις του και χρειάστηκε να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στο σημείο. Λίγη ώρα αργότερα, λιποθυμικό επεισόδιο είχε και συγγενικό πρόσωπο του άτυχου σμηναγού. Και αυτό αντιμετωπίστηκε άμεσα από το πλήρωμα του ασθενοφόρου. 

Γιώργος Μπαλταδώρος: Το τελευταίο αντίο σε έναν ήρωα

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε για τελευταία φορά.

Στο χωριό που δεν εγκατέλειψε ποτέ, που πάντα επέστρεφε, για να δει τους συγγενείς του και να μοιραστεί μαζί τους χαρούμενες στιγμές, κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας που «χτύπησε» την οικογένεια Μπαλταδώρου.

Αβάσταχτες οι στιγμές που περνούν οι γονείς του και ο αδελφός του που ζουν μόνιμα εκεί. 

Η σορός μεταφέρθηκε με C-130 στο αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. στη Λάρισα και εν συνεχεία με πομπή στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του Μορφοβουνίου.

Οι σημαίες στο Μορφοβούνι κυματίζουν μεσίστιες. Αγήματα και πλήθος κόσμου ήταν από νωρίς στην εκκλησία περιμένοντας τη σορό του αδικοχαμένου πιλότου.

Πηγή: newsit.gr-Με πληροφορίες από karditsalive.net