Παιδιατρική νοσηλεία κατ’ οίκον για παιδιά μέχρι τις Καστανιές Έβρου

Παιδιατρική νοσηλεία κατ’ οίκον για παιδιά μέχρι τις Καστανιές Έβρου

Από την Χλόη της Ροδόπης μέχρι τις Καστανιές του Έβρου, παιδιά που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να μετακινηθούν, στηρίζει “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Οι άγνωστες λεπτομέρειες της πολυσήμαντης δράσης του Οργανισμού στη Θράκη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χάρη στην παρουσία του προέδρου Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου στην Κομοτηνή., όπου υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας κι Θράκης.

Όπως αναφέρει το xronos.gr στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Συμεωνίδου, η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Οργανισμού με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έφερε στην πόλη γτης Κομοτηνής τον κο Γιαννόπουλο και ανέδειξε όσα κάνουν οι άνθρωποι του Οργανισμού στην περιοχή μας, πριν ακόμα την υπογραφή του συμφώνου.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας και την οικογένειά του υλοποιεί το Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά, που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να μετακινηθούν.

Παιδιά και τις οικογένειές τους στη Θράκη στηρίζει ο Οργανισμός, όπως ανέδειξε η απάντηση του κου Γιαννόπουλου σε ερώτηση του “Χ”. “Μόνο για αυτά τα παιδιά αξίζει να υπάρχουμε” ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο για να προσθέσει “υπάρχουν παιδιά στην περιοχή που είναι διασωληνωμένα στο σπίτι τους. Αυτό το γνώρισα όταν έπρεπε να στηρίξουμε την Παιδιατρική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καλύψουμε παιδιά που είναι διασωληνωμένα, με πολύ σοβαρά σύνδρομα στα σπίτια τους.

Παιδιά στην Ξάνθη στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, στις Καστανιές Ορεστιάδας, στην Χλόη Ροδόπης. Είναι παιδιά που πάσχουν από  κυστική ίνωση, εγκεφαλική παράλυση, ψυχοκινητική καθυστέρηση, τραχειοτομία, αναπνευστική ανεπάρκεια”.

Ο κος Γιαννόπουλος περιέγραψε τον γολγοθά των οικογενειών και την ευεργετική παρέμβαση του Οργανισμού “οι οικογένειες των παιδιών αυτών εκτός από το έργο που έχουν να συντηρήσουν ένα παιδί, έχουν και άλλες ανάγκες, αλλά τις περισσότερες φορές αυτοί οι άνθρωποι όντας περήφανοι δεν θέλουν να φανεί το πρόβλημά τους. Ένα τηλέφωνο, μια επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους της περιοχής και με αξιοπρέπεια μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά αυτές τις οικογένειες”.

Εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματικών υγείας του Οργανισμού με κινητή ιατρική μονάδα πραγματοποιεί επισκέψεις στο σπίτι του παιδιού, όπου παρέχεται:

Ιατρική και Νοσηλευτική φροντίδα, υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών και των Δ/ντων Κλινικών των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους.
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι.


Σκοπός της δράσης είναι:
Η εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
Η υποστηρικτική βοήθεια στο οικογενειακό περιβάλλον.
Η εκπαίδευση των γονέων του παιδιού που νοσεί.
Η μείωση κινδύνου προσβολής των παιδιών από ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Λιγότερη ταλαιπωρία για το παιδί και την οικογένεια από τις συχνές μετακινήσεις στο νοσοκομείο.
Η μείωση των κλήσεων στο ΕΚΑΒ.
Η διευκόλυνση του έργου των γιατρών και των νοσηλευτών που ζητούν τη συνδρομή του Συλλόγου μας.
Η αποσυμφόρηση και καλύτερη αξιοποίηση των νοσοκομειακών κλινών.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί τη δράση Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία από το 2010.

Από το 2016 και μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υλοποιούν την «Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία, ΠΚΟΝ» για παιδιά με χρόνια νοσήματα. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε το 2016 μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, δόθηκε η δυνατότητα εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας κατ’ οίκον, για τα επόμενα έξι χρόνια των παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

Η φροντίδα των μικρών ασθενών, απαιτεί μεγάλη εθελοντική προσπάθεια και εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή. Η μετακίνηση των παιδιών αυτών στο σπίτι τους, μετά από μακροχρόνια νοσηλεία στο Νοσοκομείο, απαιτεί εντατική παρακολούθηση, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα υποστήριξης, αποτελούμενη από ιατρούς, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές με το συντονισμό εθελοντικής ομάδας ιατρών, προσφέρει τη δυνατότητα ασφαλούς παραμονής τους στο σπίτι.

Πηγή: xronos.gr