Ζεόλιθος Πετρωτών: Περίεργα σενάρια κυκλοφορούν ξαφνικά στο θέμα εξόρυξης-αξιοποίησης του

Ζεόλιθος Πετρωτών: Περίεργα σενάρια κυκλοφορούν ξαφνικά στο θέμα εξόρυξης-αξιοποίησης του

Περίεργα σενάρια άρχισαν να κυκλοφορούν ξαφνικά τις τελευταίες μέρες, για τον ζεόλιθο των Πετρωτών και την εξόρυξη, επεξεργασία και αξιοποίηση του. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την περασμένη Παρασκευή η ιστοσελίδα thrakinea.gr, η εταιρεία «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.” που είχε εξορύξει και μεταφέρει στο βιομηχανικό συγκρότημα στην Άσσηρο Θεσσαλονικης 2.500 τόννους αργού ζεόλιθου τον οποίο και επεξεργάζεται, σκέφτεται να προχωρήσει  σε αναστολή της εξόρυξης ζεολίθου από τα Πετρωτά. Οι λόγοι σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, είναι καθαρά οικονομικοί και συνδέονται με το οικονομικό κέρδος που φέρνει η επένδυση, το οποίο δεν είναι το αναμενόμενο και γι’ αυτό θα σταματήσει την εξόρυξη. 

Μόλις πριν δυο μήνες όμως, τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το Evros-news.gr και ήταν αναδημοσίευση του voria.gr της Θεσσαλονίκης, από αυτή την τόσο πρόσφατη εκμετάλλευση, η Εταιρεία έχει ήδη αύξηση της τάξης του 15% στον κύκλο εργασιών της, ενώ το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έκανε σε βάθη μέχρι 40-50 μέτρα δίνουν, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, υψηλής ποιότητας ζεόλιθο με περιεκτικότητα σε κλινοπτιλόλιθο ως και 90%.

Επίσης υπήρχαν δηλώσεις του ιδρυτή και Προέδρου της Εταιρείας Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωνε ενθουσιασμένος με την εξόρυξη και αξιοποίηση του ζεόλιθου. “Αυτής της ποιότητας ο ζεόλιθος έχει ζήτηση στη διεθνή αγορά. Θεωρώ ότι με το νέο λατομικό νόμο θα προχωρήσει πλέον το Δημόσιο σε διαγωνισμό για την ενοικίαση της περιοχής, για την οποία πολύ πιθανό θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από μεγάλη πολυεθνική. Αλλά πλέον υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον και από άλλες, ελληνικές εταιρείες, για μικρότερες εκτάσεις, εκτός της έκτασης του μεγάλου κοιτάσματος. Η περιοχή των Πετρωτών κρύβει μεγάλο ορυκτό πλούτο», τόνιζε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρχισε η παραγωγή του εβρίτικου ζεόλιθου των Πετρωτών από την εταιρεία «Όλυμπος»

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο κ.Γεωργιάδης μιλούσε αποθεωτικά για την ποιότητα του ζεόλιθου των Πετρωτών. «Αυτή η πούδρα, ένα πολύ φίνο προϊόν, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά που έως σήμερα κυριαρχείτο αποκλειστικά από εισαγόμενο ζεόλιθο, κυρίως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία. Με την έναρξη της παραγωγής από την «Όλυμπος», η τιμή του προϊόντος από τα 300 ευρώ τον τόννο, μειώθηκε κοντά στα 200 ευρώ, σαν αποτέλεσμα βεβαίως του ανταγωνισμού. Τα ζεολιθικά κοιτάσματα στην Ελλάδα είναι σημαντικά και από απόψεως ποσότητας αλλά στο βαθμό που έχουν ερευνηθεί και από απόψεως ποιότητας. Η εκμετάλλευσή τους οπωσδήποτε μελλοντικά θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά».

Μήπως στόχος είναι να σταματήσει η απαίτηση

για δημιουργία εργοστασίου στα Πετρωτά;

Τί μεσολάβησε ή άλλαξε λοιπόν σε αυτούς τους δυο μήνες και οι πληροφορίες που διαρέουν από την εταιρεία και δημοσιεύει ο καλός συνάδερφος Γιάννης Τομαδάκης στο thrakinea.gr, αναφέρουν ότι οι έρευνες για την εξόρυξη υλικού αναμένεται να συνεχιστούν, αλλά κάποιες… απαιτήσεις για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας ζεόλιθου στον τόπο εξόρυξης,  για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας στην περιοχή, ίσως να απέχουν πολύ από τα οικονομικά οφέλη που αφήνει τελικά η εξόρυξη.
Ουσιαστικά δηλαδή, οι πληροφορίες που δόθηκαν από την εταιρεία, καταλήγουν στη διαπίστωση ότι δεν είναι εφικτή η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στα Πετρωτά ή στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι αντιδρούσαν αρχικά στην εξόρυξη και αξιοποίηση αν η μεταφορά γίνεται στην Θεσσαλονίκη, γιατί η περιοχή ουσιασατικά δεν κερδίζει τίποτα.

Αλήθεια, εκείνη η εταιρεία που δημιούργησαν οι κάτοικοι και το καλοκαίρι εξέλεξε νέο Δ.Σ και οργανώθηκε μάλιστα κάνοντας προσλήψεις υπαλλήλων που πληρώνονται με τα χρήματα των κατοίκων, αρκετοί από τους οποίους εντός χωριού, νομού αλλά και απ’ το εξωτερικό ενθουσιασμένοι στήριξαν οικονομικά το εγχείρημα, θα πάρει θέση; Πέρασαν τρεις μέρες από το δημοσίευμα και… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Δεν πρέπει να εκφράσει άποψη για τα σενάρια που ακούγονται; Μήπως άλλαξε το πάγιο αίτημα για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στο χωριό από την “Όλυμπος” και τον ιδιοκτήτη της κ.Γεωργιάδη και αν συμβαίνει αυτό, πως εξηγείται; Γιατί είχαμε και αποχωρήσεις, όπως είχε αποκαλύψει το evros-news.gr πριν λίγους μήνες, από κάποιους εκ των πρωτεργατών της κίνησης, οι οποίοι έβλεπαν ότι τα πράγματα δεν εξελίσονταν έτσι όπως είχαν αποφασιστεί από την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετρωτά: Τι συμβαίνει με την εταιρεία των κατοίκων για εκμετάλλευση του ζεόλιθου;