Κρατικές διαφημίσεις μόνο στα σάιτ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Κυβέρνηση στον Έβρο

Κρατικές διαφημίσεις μόνο στα σάιτ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Κυβέρνηση στον Έβρο

 

Δεν φτάνει που αυτή η Κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο, είναι ανίκανη να κυβερνήσει και χειρίζεται με επικίνδυνο τρόπο τα εθνικά θέματα, έχει υιοθετήσει και τις χειρότερες τακτικές και τους πιο απαράδεκτους χειρισμούς των προηγούμενων Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Για να είμαστε δίκαιοι, τους ξεπέρασε κατά πολύ και λειτουργεί με εντελώς ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ και την λογική “αν δεν είσαι μαζί μας, τότε είσαι εχθρός μας”. 

Αυτή είναι λοιπόν η τακτική που εφαρμόζει στην αντιμετώπιση και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μοιράζοντας το κρατικό χρήμα μέσω των διαφημίσεων μόνο στα φιλικά της ΜΜΕ. Στην περίπτωση μάλιστα του νομού Έβρου και συγκεκριμένα των σάιτ,  διανέμει κρατικές διαφημίσεις μόνο σε όσα ανήκουν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν σε σάιτ που δεν κάνουν καμιά κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά αντίθετα την προβάλλουν. Όπως και τους τρεις τοπικούς βουλευτές της και ιδιαίτερα την κυρία Νατάσα Γκαρά. Θα πει κανείς; Τα ίδια δεν έκαναν και οι προηγούμενοι; Γιατί σας κάνει εντύπωση;

Συμφωνώ ότι αυτά έκαναν και οι παλαιότερες κυβερνήσεις. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να φέρει το διαφορετικό και όχι να εφαρμόσει ότι αποκρουστικό έκαναν οι προκάτοχοι του. Αν και στην περίπτωση που σχολιάζουμε, κάνει πολύ χειρότερα. Γιατί εκείνοι μοίραζαν κρατικές διαφημίσεις δίνοντας προτεραιότητα στα φιλικά τους ΜΜΕ, αλλά δεν είχαν αποκλεισμένα και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Αυτοί εδώ μόνο αν είσαι στέλεχος τους σε επιλέγουν.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν έχω τίποτα εναντίον των ιδιοκτητών των δύο συγκεκριμένων ιστοσελίδων, που έχουν εξασφαλίσει διαφημίσεις κρατικών εταιρειών. Καλά κάνουν οι άνθρωποι και προσπαθούν σε δύσκολες οικονομικά εποχές, να βρουν κάποια έσοδα για να καλύψουν τα έξοδα τους. Άσχετα αν αυτό γίνεται λόγω της κομματικής τους ιδιότητας. Τα κυβερνητικά στελέχη που λειτουργούν με καθεστωτική λογική ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ για τις συγκεκριμένες επιλογές και όχι τα σάιτ και τους ιδιοκτήτες τους.

Και έρχομαι σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η ΔΕΠΑ είναι μια εταιρεία που ελέγχεται πλήρως από την Κυβέρνηση, η οποία και διορίζει την διοίκηση της. Αυτή λοιπόν μοιράζει διαφημίσεις όχι μέσω κάποιας διαφημιστικής εταιρείας, αλλά απ’ ευθείας με δικά της στελέχη. Που δεν δίνουν δικά τους χρήματα ή του μπαμπά τους, αλλά χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και πρέπει να τα διαχειρίζονται σωστά.

Από τα σάιτ του νομού Έβρου λοιπόν, μόνο δύο έχουν επιλεγεί εδώ και μήνες. Ποιά είναι;

  1. Το methorios.gr που ανήκει στην μητέρα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσσας Γκαρά, στην οικογενειακή της επιχείρηση δηλαδή , όπου δούλευε ως δημοσιογράφος και η ίδια και το οποίο δεν είναι καν μέλος του Μητρώου Ηλεκτρονικών Μέσων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. Τουλάχιστον δεν βλέπουμε το σχετικό σήμα που έχουν όλα όσα έχουν διαπιστευθεί.
  2. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας κ.Κρέτσος, επέμεναν πως για να πάρει ένα διαδικτυακό ΜΜΕ κρατική διαφήμιση, θα πρέπει να είναι μέλος. Στην περίπτωση του methorios.gr, προφανώς αρκεί που ανήκει στην μαμά Γκαρά.
  3. Η επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου είναι ελάχιστη, αφού ούτε καν εμφανίζεται στο alexa.com που μετράει όλα τα ελληνικά σάιτ. Κι αυτό δείχνει ότι πολύ λίγοι το διαβάζουν.
  4. Το δεύτερο σάιτ που έχει διαφήμιση της ΔΕΠΑ, κάποια στιγμή είχε και της ΔΕΗ αλλά συγχρόνως και του ΚΕΕΛΠΝΟ(ο Πολάκης ακόμα έχει το θράσος να μιλάει για μοίρασμα σε κομματικούς “κολλητούς” των προηγούμενων), είναι το Faros-24 που ανήκει σε ΚΟΙΝΣΕΠ, επικεφαλής της οποίας είναι  φίλος μου ο Σπύρος Δέδογλου, στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο αυτά τα δύο στον Έβρο. Κανένα από τα υπόλοιπα, αν και έχουν πολύ μεγαλύτερη “επσκεψιμότητα”, τα διαβάζει δηλαδή περισσότερος κόσμος. Κι αφήστε εμάς εδώ στο Evros-news.gr, που κάνουμε κριτική στην Κυβέρνηση, όπως και σε όλους τους άλλους και είναι δεδομένο ότι μας “κόβουν” για αυτό και πληρώνουμε το τίμημα. Μιλάω για σάιτ όπως το thrakinea.gr, Alexpoli.gr, το Reportal.gr, το Evros24.gr, το e-evros.gr, που διαχειριστές τους είναι δημοσιογράφοι οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν από τα έσοδα των διαφημίσεων. Κάποια από αυτά μάλιστα όχι μόνο δεν κάνουν κρκτική στην Κυβέρνηση, αλλά αντίθετα προβάλλουν συνέχεια τους τοπικούς βουλευτές της και κυρίως τη Νατάσσα Γκαρά. Δικαίωμα τους και δεν μας πέφτει λόγος επί αυτού. Δεν είναι όμως αχάριστη η συγκεκριμένη να φροντίζει μόνο για την διαφήμιση του οικογενειακού της σάιτ;

Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρεία που χειρίζεται θέματα Φυσικού Αερίου και σε λίγους μήνες το δίκτυο ετοιμάζεται να επεκταθεί και στον Έβρο και συγκεκριμένο σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Απευθύνεται λοιπόν η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε όλους τους Εβρίτες και προφανώς όχι μόνο στους ψηφορόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι διαβάζουν τα υπόλοιπα σάιτ που αναφέραμε και είναι αντικειμενικά πολύ περισσότεροι, δεν θα πρέπει να ενημερώνονται για την ΔΕΠΑ και τις δραστηριότητες της; Για να μην μιλήσουμε για τα ραδιόφωνα της Αλεξανδρούπολης ή και του υπόλοιπου νομού τα οποία επίσης είναι… αποκλεισμένα.

Το Evros-news.gr και το… δούλεμα των υπεύθυνων της ΔΕΠΑ

Εμείς ως Evros-news.gr, που “φτύνουμε αίμα” για να εξασφαλίσουμε διαφημίσεις επιχειρήσεων και γενικότερα ιδιωτικών εταιρειών, γιατί πολύ απλά ως επαγελματίες δημοσιογράφοι από αυτό μάθαμε να ζούμε στα 30 χρόνια της δουλειάς μας και όχι από τα… μαύρα κάτω απ’ το τραπέζι, ψάξαμε να βρούμε τί ακριβώς συμβαίνει. Γιατί-και δεν θέλουμε να θεωρηθεί εγωιστικό-είμαστε αυτή την στιγμή το ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΑΪΤ του Έβρου, με βάση και τα google analytics.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα στο Γραφείο Τύπου, απ’ όπου μας παρέπεμψαν σε δύο στελέχη της εταιρείας τα οποία χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα και εκεί εκφράσαμε την απορία για τις… περίεργες συμπτώσεις που υπάρχουν στον Έβρο, όσον αφορά  τη διανομή διαφημίσεων και με ποιά κριτήρια γίνονται αυτές. Επισημάναμε ότι υπάρχουν ΜΜΕ που έχουν πολύ περισσότερους αναγνώστες, εν δυνάμει πελάτες της εταιρείας λόγω φυσικού αερίου και από την στιγμή που δεν μεσολαβεί διαφημηστική εταιρεία αλλά οι επιλογές και το μοίρασμα γίνεται απ’ ευθείας, στείλαμε ενημερωτική επιστολή με όλα τα στοιχεία του Evros-news.gr. Μαζί την αναφορά ότι είμαστε στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων και τα επίσημα google analytics που δείχνουν πόσοι “επισκέπτονται” καθημερινά το σάιτ.

Περιμέναμε άδικα επί πολλές ημέρες κάποια απάντηση και σήμερα μας ενημέρωσαν, αφού τηλεφωνήσαμε εμείς, ότι για το επόμενο 3μηνο “έκλεισε” η καμπάνια και θα τα πούμε τον… Ιούνιο. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί εμείς ειδικά βρισκόμαστε στην “μαύρη λίστα” και καλά να πάθουμε που τολμούμε να κάνουμε κριτική στην Κυβέρνηση. Τα άλλα σάιτ όμως γιατί αποκλείονται;

Λέτε μέχρι τον Ιούνιο να πάρουμε το… θυμιατό και να αρχίσουμε να αποθεώνουμε καθημερινά την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα την κυρία Γκαρά; Μπορεί τότε να αποκτήσουμε κάποιες πιθανότητες οι χιλιάδες αναγνώστες μας να μπορούν μέσω των διαφημίσεων της ΔΕΠΑ να μάθουν περισσότερα για το φυσικό αέριο που έρχεται σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Κώστας Πιτιακούδης