Δημοσχάκης: Σε «πολιορκητικό κλοιό» ο Έβρος εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Δημοσχάκης: Σε «πολιορκητικό κλοιό» ο Έβρος εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

 

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 30 Βουλευτές της Ν Δ, σχετικά με τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στον Έβρο.

Όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση καθημερινά πλέον περνάνε το ποτάμι του Έβρου πάνω από 300 ταυτισμένοι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες πολέμου, αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο με τον καιρό να βελτιώνεται, δημιουργώντας μια ανησυχητική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέρυσι τον Μάρτιο είχαν περάσει τα σύνορά από τον Έβρο 256 άτομα. Φέτος τον Μάρτιο, μετά το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς μας , καταγράφηκαν 1.658 ταυτισμένοι οικονομικοί μετανάστες και με λίγους πρόσφυγες πολέμου.

Επίσης, μέσα στον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τις 2.000 και σίγουρα θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του μήνα σε ανησυχητικό αριθμό…

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Άγκυρα «παίζει» και πάλι το χαρτί των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων για να αυξήσει την πίεση προς την Ε.Ε. και προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η κοινή δήλωση Τουρκίας –ΕΕ!

Παράλληλα, χαλάρωσε η ένταση υλοποίησης του σχεδίου ΑΣΠΙΔΑ στην ευρύτερη περιοχή μας. Το ως άνω γεγονός σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες διαταγές σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της αποτροπής δεν βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών, που με τη δράση τους αυξάνουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Από την άλλη μεριά κάτω από δύσκολες συνθήκες και με οποιοδήποτε κίνδυνο οι Δυνάμεις Συνοριακής Φύλαξης καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να έχουν πολλές φορές τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό κι όχι μόνον …

Για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας είναι απαραίτητη και η συνδρομή των ευρωπαϊκών δυνάμεων της FRONTEX, για τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε, ως χώρα, να  αναπτύξουν τις ενισχυτικές δυνάμεις τους με μέσα κάθε μορφής και κατηγορίας κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, αλλά και στα πέρα σύνορα  (χερσαία και θαλάσσια) της γειτονικής χώρας ως παρατηρητές εφαρμογής της Συμφωνίας!

Παράλληλα, στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι ο Έβρος, η Δράμα όπου και υφίσταται  η κλειστή δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Παρανέστι και γενικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε σκέψεις πολύ περισσότερο οι σχεδιασμοί για δημιουργία νέων δομών εξυπηρέτησης μεταναστών και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, καθώς είναι έντονο το πρόβλημα λόγω των αυξημένων ροών.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τους Υπουργούς αν υπάρχει συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών,κι αν ναι , ποιο είναι αυτό.

Επίσης, αν θα ενισχύσουν με άτομα και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης κι αν θα ενισχύσουν τις δομές διαχείρισης μεταναστών – προσφύγων, ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για την περιπολία στα σύνορα προς αποτροπή των παράνομων διελεύσεων.

Τέλος, αν θα ζητηθεί η παρουσία της FRONTEX για την από κοινού -με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας – αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και επιτήρησης αυτών της γειτονικής χώρας, τα οποία σύνορα είναι ελληνοτουρκικά αλλά και ευρωπαϊκά ταυτόχρονα!

Αναλυτικά η Ερώτηση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο, με τα νούμερα που καταγράφουν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να είναι άκρως ανησυχητικά…

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά πλέον περνάνε το ποτάμι του Έβρου πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο που ο καιρός συνεχώς θα βελτιώνεται.

Πέρυσι τον Μάρτιο είχαν περάσει τα χερσαία σύνορα από τον Έβρο 256 άτομα,  ενώ τον φετινό, μετά το γεγονός με τους δύο στρατιωτικούς μας, καταγράφηκαν 1.658 το σύνολο των οποίων είναι ταυτισμένοι οικονομικοί μετανάστες και λίγοι πρόσφυγες πολέμου.

Παράλληλα μέσα στον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000 και σίγουρα θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του μήνα ακόμη περισσότερο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Άγκυρα «παίζει» και πάλι το χαρτί των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων για να αυξήσει την πίεση προς την Ε.Ε. και προς την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η κοινή δήλωση Τουρκίας –ΕΕ!

Μετά την παράνομη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη φαίνεται αδύνατο να χειριστεί το θέμα η Διασυνοριακή Επιτροπή, που συνήθως έλυνε τέτοια ζητήματα.

Επίσης, δυστυχώς, χαλάρωσε η ένταση υλοποίησης του σχεδίου ΑΣΠΙΔΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες διαταγές σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της αποτροπής δεν βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών, που με τη δράση τους αυξάνουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτα δικαιολογημένη κόπωση των Δυνάμεων Συνοριακής Φύλαξης, που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να προστατέψουν τα σύνορά μας, τα οποία εκτός από ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά.

Εκτός όμως από την κόπωση έχουν να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, γεγονός που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση της αποστολής τους.

Για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας είναι απαραίτητη και η συνδρομή των Ευρωπαϊκών δυνάμεων της FRONTEX με τα απαραίτητα μέσα , για τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε, ως χώρα, να  μην αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους μόνο κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, αλλά και στα πέρα σύνορα της γειτονικής χώρας ως παρατηρητές .

Ως γνωστόν ο Έβρος, η Δράμα όπου και υφίσταται  η κλειστή δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Παρανέστι και γενικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε σκέψεις πολύ περισσότερο οι σχεδιασμοί για δημιουργία νέων δομών εξυπηρέτησης μεταναστών και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, καθώς είναι έντονο το πρόβλημα λόγω των αυξημένων ροών.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πως θα αντιμετωπίσετε τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο; Έχετε σχέδιο αντιμετώπισης τους και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  2. Θα ενισχύσετε με άτομα, αλλά και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνεχόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων;
  3. Θα ενισχύσετε τις δομές διαχείρισης μεταναστών – προσφύγων, ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για την περιπολία στα σύνορα προς αποτροπή των παράνομων διελεύσεων;
  4. Θα ζητηθεί η παρουσία της FRONTEX για την από κοινού με όλους τους Ευρωπαίους αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας με την άμεση ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας ανταπόκρισης RABIT;
  5. Θα διεκδικήσετε την παρουσία της FRONTEX και κατά μήκος των πέρα συνόρων, της γειτονικής μας χώρας, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των δύο κρατών;
  6. Έχουν βάση τα σενάρια που αναφέρουν για δημιουργία επιπλέον δομών εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, στον Έβρο και στη Θράκη γενικότερα, που αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές;