Παραδοχή Βίτσα: Με ανησυχεί που μόνο σήμερα το πρωί μπήκαν 340 απ’ τον Έβρο

Παραδοχή Βίτσα: Με ανησυχεί που μόνο σήμερα το πρωί μπήκαν 340 απ’ τον Έβρο

Καμπάνα κινδύνου για τις συνεχώς αυξανόμενες ροές στα νησιά αλλά και για ανησυχητική αύξηση ροών στον Έβρο, χτύπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το άσυλο.

«Έχουμε πια μια τάση αυξητική, με ανησυχεί αλλά δεν με τρομάζει όσον αφορά τα νησιά. Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι η τεράστια αύξηση από τον Έβρο. Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 στα νησιά, ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν 2.700 από τον Έβρο. Σήμερα το πρωί στον Έβρο είχαμε 340 εισόδους», είπε ο κ. Βίτσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους βουλευτές ο κ. Βίτσας, το 2018 και ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση της Βάρνας είχαμε αυξημένες ροές αλλά και νέους δρόμους εισόδου. Στα νησιά είχαμε 2.168 νέες εισόδους τον Απρίλιο, με κύριο βάρος στη Λέσβο όπου υπήρξαν 1.189 είσοδοι. Μάλιστα, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι σήμερα υπήρξαν 206 νέες είσοδοι προσφύγων στη Μυτιλήνη.

Συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο οι νέες είσοδοι ήταν 7.594.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το 2017 είχαμε 54 εισόδους την ημέρα, το πρώτο δίμηνο του 2018 σημειώνονταν 62 με 66 εισόδους, οι οποίες αυξήθηκαν μετά τη Βάρνα σε 126 την ημέρα και τις τελευταίες ημέρες ανέρχονται σε 200 την ημέρα.

Μεταφορές ασυνόδευτων παιδιών

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ακόμη ότι έγιναν 4.784 μεταφορές στην ενδοχώρα ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών που πήραν άσυλο, ενώ 112 ήταν οι επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Οπως είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα έκανε πάνω από 20.000 επιστροφές, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν οικειοθελείς. Αυτόν τον καιρό είχαμε 1.260 επιστροφές».

Ακόμη ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ζητήματος όσων έχουν πάρει ήδη άσυλο στη χώρα και χρειάζονται μια μεταβατική διαδικασία για την ένταξή τους στο ελληνικό κράτος.

Τι ισχύει με αυτούς που έχουν πάρει άσυλο 

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ότι κάποιοι έχουν πάρει άσυλο και χρειάζεται μια μεταβατική διαδικασία όπου το ελληνικό κράτος πρέπει να φροντίσει για την ένταξή τους. Είναι 7.500, άντε να είναι και κάτι παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης», ανέφερε ο κ. Βίτσας.

Και συνέχισε: «Έχουμε επεξεργαστεί μια τακτική ένταξης που θα τη βάλουμε σε δημόσια διαβούλευση μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μέχρι τέλος Μαΐου θέλουμε να έχουμε τελειώσει ώστε να γίνουν οι νομοθετικές και διοικητικές πράξεις, οι οποίες είναι ικανές να μας οδηγήσουν στα πρότυπα μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Σε λίγες μέρες θα βγει και διοικητική πράξη με την οποία θα ζητάμε 15.000 νόμιμους μετανάστες εποχιακούς για εποχικούς εργαζόμενους  στην αγροτική οικονομία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βίτσας απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας.

«Δεν φθάνουν όσα κάνουμε. Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Εχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Οι αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς. Είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας».
Πηγή: iefimerida.gr