Ζωή Τηγανούρια: Η πραγματική κόρη της Σαμοθράκης

Ζωή Τηγανούρια: Η πραγματική κόρη της Σαμοθράκης

Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη

Πάντα πίστευα ότι η μελωδία είναι η γέφυρα επικοινωνίας μας με το Θεϊκό . Την Δευτέρα είχα την ευλογία, γιατί μόνο ευλογία θεωρώ την επαφή με μια χαρισματική Ελληνίδα που στα «όρθια πλήκτρα της» έχουν υποκλιθεί, οι μεγαλύτεροι συνθέτες και μουσικοί της παγκόσμιας διεθνούς σκηνής, να την Ζωή Τηγανούρια στην αίθουσα του Ιανού.

Οι λέξεις είναι λίγες για να μπορέσω ν’ αποδώσω το δικό μου συναίσθημα όταν ξανάκουσα την μουσική της μια μουσική που προέρχεται από κάθε ιστό του κορμιού της καθώς ξέρει να μεταμορφώνει το ακορντεόν με τον δικό της μαγικό τρόπο και να συναρπάζει κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, γλώσσα , θρησκεία σε μια μέθεξη ονείρου.

Η Σαμοθράκη καμαρώνει για την γνήσια κόρη της. Είμαι σίγουρη ότι όσο η ανθρωπότητα θα γνωρίζει δημιουργούς όπως η Ζωή, τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί για όλους εμάς που νιώθουμε Έλληνες, ακόμη και σε αυτά τα «σιδερένια χρόνια».

Αφορμή για την συνάντησή μας, μια δεκαετία καλλιτεχνικής πορείας που με το πάθος της μουσικής της έκφρασής συνόδευσε τα μουσικά «μεγαθήρια της ελληνικής και της διεθνούς σκηνής»

Η αίθουσα του Ιανού, πλημμυρισμένη από κόσμο – θαυμαστές όλοι, αυτής της σπουδαίας Ελληνίδας που αν ήταν μυρωδιά θα ήταν θυμάρι, αν ήταν χρώμα θα ήταν το πρασινογάλαζο των νερών της γης που την γέννησε, αν ήταν λουλούδι θα ήταν γιασεμί, αν ήταν ποτό θα ήταν το νέκταρ που πίναν οι θεοί, αν ήταν μυρωδιά θα ήταν η μυρωδιά του αλατιού της ελληνικής Θάλασσας που ενώνει κορμιά ερωτευμένων.

Μεταξύ των πολλών αναγνωρίσιμων που την καταχειροκρότησαν έβλεπα το υγρό βλέμμα της μάνας της να παρακολουθεί τα όσα έλεγαν για εκείνη, η δημοσιογράφος Ελένη Χρονά, ο υπέροχος – αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βούρος, η Παναγιώτα Βλαντή ,ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού τελευταίου της βίντεο κλιπ Μάνο Αντωνίου.

Είναι τόσο διεισδυτική η μελωδία που εκφράζει αυτή η γυναίκα με κάθε έκφραση του κορμιού της που όταν έγινε «ένα» με το ακορντεόν, έκλεισε τα μάτια της και άφησε όλους εμάς να κολυμπήσουμε στον ήχο των όρθιων πλήκτρων της . Ο πρέσβης της Αργεντινής Juan Jose Arcuri , που με την παρουσία του τίμησε την Ζωή και με τον οποίο κάθισα στο ίδιο τραπέζι, δεν χρειαζόταν καμία μετάφραση για να κατανοήσει το καλλιτεχνικό μέγεθος της δημιουργού… Τον παρακολουθούσα. Θαύμαζε και χειροκροτούσε τον τρόπο που μόνο μεγάλοι μουσικοί δημιουργοί ξέρουν να επικοινωνούν στην κάθε ψυχή ανάλογα με τις ανάγκες της με μοναδικό εργαλείο επικοινωνίας τις νότες!

Η Ζωή είναι ένα πρότυπο για κάθε νέο δημιουργό που θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Το «που πας μ’ ένα ακορντεόν» το είχε ακούσει χιλιάδες φορές. Άφησε πίσω της « μεροκάματα μεγάλα σε πίστες» και άρχισε το σεργιάνι της στον κόσμο μ’ ένα όργανο, που το έχουμε υποτιμήσει αρκετοί από μας καθώς στερεοτυπικά το έχουμε συνδέσει με την παρακμή της εικόνας ενός πλανόδιου μουσικού του δρόμου, ή με την θλιβερή εικόνα ενός χαμογελαστού κλόουν.

Με διαβατήριο την πίστη στον εαυτό της ,την καταγωγή της αλλά και την ευλογία της Παναγιάς της Κρεμνιώτισας , κατόρθωσε αυτό που για τους πολλούς ήταν ανέφικτο. Να επαναπροσδιορίσει τοακορντεόν ως μουσικό όργανο και ν’ αποδώσει με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας, pop, rock, κλασσική μουσική και jazz.

Την παρακολουθούσα να λικνίζει το σώμα της με το ακορντεόν στον ρυθμό των μελωδιών της και ένιωσα τόσο υπερήφανη που μ’ ενώνει μαζί της μια κοινή καταγωγή !!! Η Ζωή και τα έργα της είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Όσοι δεν την έχετε «συναντήσει» ακούστε και δείτε την , ιδιαίτερα εσείς που νιώθετε ανήμποροι και απελπισμένοι …Η Ζωή είναι μια αφορμή για να κάνουμε Restart στην δική μας Ζωή.

Και για το τέλος συγχαρητήρια στην διοργάνωση που έκανε η Αντζυ Νομικού.

Πηγή: crashonline.gr