ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εξετάζουν τη δημιουργία δεύτερου ΚΠΥΤ, με… τρικ επέκτασης του υπάρχοντος στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εξετάζουν τη δημιουργία δεύτερου ΚΠΥΤ, με… τρικ επέκτασης του υπάρχοντος στο Φυλάκιο Ορεστιάδας

Οι αυξημένες ροές προσφύγων και λαθρομεταναστών τον τελευταίο καιρό στον Έβρο, με δεκάδες ή κάποιες μέρες εκατοντάδες να περνούν καθημερινά μέσω του ποταμού Έβρου από την Τουρκία στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου.

Ο αριθμός των φιλοξενούμενων σε αυτό είναι υπερδιπλάσιος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσαεων των ίδιων των αστυνομικών, οι εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορετιάδας επίσης είναι υπερπλήρεις και αναζητούνται τρόποι αποσυμφόρησης. Στο νομό Έβρου και την Θράκη γενικότερα, απαγορεύεται, για τους γνωστούς εθνικούς λόγους, να δημιουργηθούν άλλα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πολύ περισσότερο Κράτησης προσφύγων και λαθρομεταναστών. Τα λεγόμενα Hot Spot που υπάρχουν στα νησιά. Μάλιστα διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό.

Επειδή όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όλοι επισημαίνουν συνέχεια την ανάγκη εξεύρεσης λύσης πριν αυτή ξεφύγει και έχουμε σοβαρά προβλήματα, η Κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση ενός ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΠΥΤ αποφεύγοντας όμως τις αντιδράσεις που προφανώς θα υπάρξουν στον Έβρο. Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ του Evros-news.gr, σκέφτονται το… τρικ της επέκτασης του υπάρχοντος Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2013.

Αυτή την στιγμή υπάρχει μια έκταση περίπου ένα στρέμμα μέσα στο υπάρχον ΚΠΥΤ που είναι ελεύθερη στον περιφραγμένο χώρο και μπορούν εκεί να τοποθετηούν επιπλέον κοντέινερ για την φιλοξενία και άλλων προσφύγων και λαθρομεταναστών. Μάλιστα η ιστοσελίδα thrakinea.gr είχε αναφέρει αυτό το ενδεχόενο πριν λίγες μέρες, δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες των λυόμενων που είχαν εμφανιστεί στην περιοχή. Όμως και αυτός ο χώρος θεωρείται μικρός και δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΠΛΑΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ. Οι πληροφορίες μας απ’ το χωριό της Ορεστιάδας θέλουν τους ιδιοκτήτες των διπλανών χωραφιών στο ΚΠΥΤ Φυλακίου, να έχουν δεχθεί διερευνητικές κρούσεις για το ενδεχόμενο να τα πουλήσουν, αν και η αρχική τους απάντηση ήταν αρνητική. Δεν ξέρουμε φυσικά αν τελικά ληφθεί απόφαση για υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, “επιστρατευθεί” από την Κυβέρνηση ακόμα και η αναγκαστική απαλλοτρίωση των χωραφιών.

Πάντως τόσο η Περιφέρεια με την Αντιπεριφέρεια όσο και ο δήμος Ορεστιάδας, δεν έχουν δεχθεί κάποια επίσημη ενημέρωση για όλα αυτά. Εξάλλου, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και θεωρείται σίγουρο ότι θα αντιδράσει δυναμικά.