Ξαναζωντανεύει μετά από δεκαετίες το εγκαταλελλειμένο χωριό Γαλήνη που απέκτησε κάτοικο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξαναζωντανεύει μετά από δεκαετίες το εγκαταλελλειμένο χωριό Γαλήνη που απέκτησε κάτοικο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξαναζωντανεύει, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, το χωριό Γαλήνη που βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το πρώτο που περνά ο ποταμός Άδρας όταν μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, αφού εδώ και λίγο καιρό απέκτησε και έναν κάτοικο με συχνή παρουσία εκεί.

Στην Γαλήνη υπάρχει ακόμα ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που χτίστηκε το 1962 στη θέση τζαμιού, σε ένα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς, πραγματικής γαλήνης και ηρεμίας, δίπλα στο ποτάμι και ακριβώς πίσω από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Χάρη στην επιμονή και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κυπρίνου Γιώργου Σιώπη όπου και ανήκει η Γαλήνη, ενός ανθρώπου που αγαπάει πραγματικά τον τόπο του και φροντίζει για την ανάδειξη του μαζί με όλους τους συγχωριανούς του, πέρυσι με αφορμή την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αρκετός κόσμος προσήλθε με προεξάρχοντα τον Ιερέα πατέρα Παναγιώτη.

Εδώ και αρκετό καιρό, ένας κάτοικος που κατάγεται από την Ορεστιάδα αλλά είναι γαμπρός στη Γαλήνη, επισκεύασε το εγκαταλελλειμένο σπίτι και παράλληλα άρχισε να φωτεύει και να καλλιεργεί, έχοντας συχνή παρουσία στο χωριό. Ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους πρώην κατοίκους ή απογόνους τους.

Gepostet von Giorgos Siopis am Sonntag, 6. Mai 2018

Ο Γιώργος Σιώπης μαζί με συνεργάτες του, τις τελευταίες μέρες προετοιάζουν την φετινή γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και μετά τον Κυπρίνο όπου γέμισαν ελληνικλες σημαίες σε όλο το χωριό, ετοιμάζονται να τοποθετήσουν άλλη μία στο υδραγωγείο της Γαλήνης που έχει ύψος 25 μέτρων και θα φαίνεται παντού, ως την Βουλγαρία η οποία βίσκεται δίπλα και συγκεκριμένα στο Ιβαήλοβγκραντ.

Όπως γράφει μάλιστα στην προσωπική του σελίδα ο κ.Σιώπης, χάρη στον οποίο έχουμε και τα δυο βίντεο: ” Γαλήνη, απίστευτο θέαμα από τα 25 μέτρα όπου και θα αναρτηθεί άλλη μία Ελληνική Σημαία ?????, στο εγκαταλελειμμένο Χωριό, όμως ένας κάτοικος παρών, όπως και λίγο εμείς με εργασίες με τον Georgios Dalis, ο Ιερέας Πατήρ Παναγιώτης η Επιτροπή και ο παιδικός φίλος Γιάννης που κάνει μερεμέτια και στο διάλλειμα δοκιμές καμπάνας”.

Gepostet von Giorgos Siopis am Sonntag, 6. Mai 2018

Η Γαλήνη βρίσκεται κοντά στα χωριά Μηλιά, Θεραπειό, Κυπρίνος και αρχικά  η Γαλήνη ήταν τούρκικος οικισμός, ενώ στους χάρτες αναφέρεται ως Τσιγκέλι που σημαίνει σιδερένιο άγκιστρο. Η επιτροπή ονοματοθεσιών μετά την ανταλλαγή πληθυσμών δεν άλλαξε το όνομα, αλλά αυτό έγινε αργότερα το 1935, όταν εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι πρώτοι Έλληνες, που προέρχονταν από το απέναντι χωριό Μηλιά και που ονόμασαν το νέο τους οικισμό Γαλήνη.

Τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων εμφανίζει το χωριό το 1940, όταν απογράφονται 164 κάτοικοι. Η μετακίνηση του πληθυσμού από τη Μηλιά στη Γαλήνη οφειλόταν στην αναγκαιότητα καλλιέργειας των χωραφιών τους που βρισκόταν στην αντίπερα όχθη. Όταν πλημμύριζε ο Άρδας, η διάβαση τους ήταν αδύνατη κι έτσι αποφάσισαν την οριστική εγκατάσταση τους, στην απέναντι περιοχή.

Μακάρι, με αρχή τον ένα κάτοικο ο οποίος έχει συχνή παρουσία εκεί, να ξαναζωντανέψει, γιατί πρόκειται για ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς, όπου μπορεί να αναπτυχθεί για παράδειγμα η κτηνοτροφία αλλά και η γεωργία.