Αλεξανδρούπολη: Η λέξη “SATANA” στον αναγραμματισμό του γλυπτού ANATAS-IS DELTA, επισημαίνουν οι παρατηρητικοί

Αλεξανδρούπολη: Η λέξη “SATANA” στον αναγραμματισμό του γλυπτού ANATAS-IS DELTA, επισημαίνουν οι παρατηρητικοί

Την λέξη SATANA, περιλαμβάνει ο αναγραμματισμός της ονομασίας του γλυπτού ANATAS-IS DELTA του γλύπτη Κωστή Γεωργίου, που έχει τοποθετηθεί στην παραλία της Αλεξανδρούπολης και έχει προκαλέσει αρκετές και έντονες αντιδράσεις, κυρίως επειδή βρίσκεται δίπλα στο Ηρώον των αγωνιστών του 1821. 

Αυτό επισημαίνουν αρκετοί στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή και τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν πρόσφατα, αλλά και επειδή έγινε τεράστιος “θόρυβος” στην Αθήνα για ένα άλλο γλυπτό του ίδιου δημιουργού, το PHYLAX που αναπαριστά και συμβολίζει το Φύλακα – Άγγελο της πόλης του Παλαιού Φαλήρου και εκεί υποστηρίχθηκε ότι παριστάνει τον σατανά. Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να το γκρεμίσουν δένοντας με σχοινιά.

Το συγκεκριμένο γλυπτό της Αλεξανδρούπολης, μόνο προβλήματα δημιούργησε με τις διαμαρτυρίες για τον χώρο τοποθέτησης, ενώ παρ’ ότι ήταν δωρεά της εβρίτικης εταιρείας αναψυκτικών Green Cola(ακόμα δεν μάθαμε πόσο κόστισε), χρειάστηκε ο δήμος Αλεξανδρούπολης να ξοδέψει αρκετά χρήματα. Περίπου 10.000 ευρώ για έξοδα μεταφοράς από Αθήνα, αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα διαμονής και δεξιώσεων του γλύπτη Κωστή Γεωργίου που ήρθε τρεις φορές στην πόλη και κατασκευής του ειδικού βάθρου πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε.

Είναι προφανώς θέμα γούστου ή αισθητικής επιλογής του καθενός, αλλά δε νομίζουμε ότι πρόσθεσε κάτι στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, που έχει τεράστια ανάγκη άλλα πράγματα, πιο ουσιαστικά, τα οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει η Green cola και όχι το συγκεκριμένο.

Πάντως όσον αφορά το γλυπτό ANATASIS DELTA που με αναγραμματισμό βρίσκουμε την λέξη SATANA, στα επίσημα εγκαίνια εκτός του δημάρχου και των γνωστών δυο-τριών συμβούλων, του δημιουργού και εκπροσώπου της δωρήτριας εταιρείας, παρέστη μόνο ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και η συγκεκριμένη τελετή πέρασε εντελώς απαρατήρητη.