Κάνουν μπαλάκι τους γιατρούς μεταξύ Σαππών-Σαμοθράκης

Κάνουν μπαλάκι τους γιατρούς μεταξύ Σαππών-Σαμοθράκης

Την ανησυχία της για τον τρόπο διαχείρισης του ιατρικού προσωπικού της Θράκης προκειμένου να καλύπτονται τα πολλά και σοβαρά κενά που υπάρχουν από την έλλειψη προσωπικού, εκφράζει Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης.
Με ανακοίνωσή της συγκεκριμένα τονίζει: «Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι, παρά την έναρξη μερικών προσλήψεων ιατρικού προσωπικού που η προκήρυξή τους και οι δυσχερέστατες διαδικασίες αξιολόγησης γίνονται με ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες και ενώ οι αποχωρήσεις συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς, επεκτείνεται και γενικεύεται η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης από το υπάρχον προσωπικό των μονάδων υγείας με αποσπάσεις και μετακινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας όλου του ιατρικού προσωπικού και μάλιστα με την οικονομική τους κατάσταση να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.
Την ίδια στιγμή που η κάλυψη των προβλεπομένων θέσεων ιατρικού προσωπικού έχει υποχωρήσει σε ποσοστά ακόμη και μικρότερα του 50%, όταν οι επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας των ιατρικών μονάδων καλύπτονται (σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας τους) με προσωπικό ποικίλλων μορφών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι, ΕΣΠΑ, μπλοκάκια κλπ), η γενίκευση των εσωτερικών μετακινήσεων υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τόσο τις συνθήκες εργασίας όσο και την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Πρόσφατο παράδειγμα η απόσπαση ενός ιατρού από το ΚΥ Σαπών Ροδόπης στο ΚΥ Σαμοθράκης για 14 ημέρες με 11 ημέρες εφημερίας, 2 ημέρες μετακίνησης και 1 ημέρα συνολικά ανάπαυσης! Τα φαινόμενα αυτά φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και θα επιταθούν αφού η κυβέρνηση τα έχει εντάξει στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της έχοντας αποδεχθεί την μη τακτική πλήρωση των κενών και κενούμενων θέσεων παρά μόνο σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 20%.
Στο σχέδιο αναμόρφωσης των οργανισμών, και παρά τις διακηρύξεις για αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, εξακολουθεί να προβλέπεται η δυνατότητα συγχωνεύσεων νοσηλευτικών μονάδων ακόμη και όμορων νομών που θα επιτρέπει την εκ των ενόντων κάλυψη κραυγαλέων αναγκών μέσω μετακινήσεων. Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές για την ειδίκευση των νέων γιατρών προβλέπεται η διαρκής μετακίνηση των ειδικευομένων (που επωμίζονται τεράστιο βάρος της λειτουργίας των νοσοκομείων) με το πρόσχημα της απόκτησης πολλαπλής εμπειρίας.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα. Καμιά μεταρρύθμιση της περίθαλψης που επαγγέλλεται η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασισθεί σε τέτοιου είδους σαθρές από κάθε άποψη βάσεις. Οι χαμένοι αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία και τα λαϊκά στρώματα που, παρά την βαριά φορολογία, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής φροντίδας τους από το κράτος. Ο μόνος κερδισμένος είναι οι επιχειρηματίες της υγείας που καραδοκούν να καλύψουν το διογκούμενο κενό για να εξασφαλίσουν τη θέση τους ανάμεσα στα εκλεκτά μέλη της μνημονιακής αριστοκρατίας.
Ζητούμε άμεσα την κατάργηση της υπαγορευμένης από την ΕΕ και το ΔΝΤ απαγόρευσης και περιορισμού των προσλήψεων τακτικού προσωπικού που γίνεται στο όνομα του περιορισμού του κράτους. Απαιτούμε την ανακατεύθυνση των δημοσιονομικών δαπανών από την εξυπηρέτηση των τραπεζών, του χρέους και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Χ. Δραγουμάνης και ο γραμματέας Μ. Παπαϊωακείμ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*