Μειωμένες τιμές στο βαμβάκι προβλέπει η ICAC

Μειωμένες τιμές στο βαμβάκι προβλέπει η ICAC

Φρένο στην αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί για τις τιμές του βαμβακιού τη φετινή εμπορική σεζόν επιχειρεί να βάλει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ΙCAC). Επικαλείται μάλιστα για να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις της το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται στις ΗΠΑ για την καλλιέργεια του προϊόντος.
Η Επιτροπή βασιζόμενη στις τελευταίες προβλέψεις του USDA για τα καλλιεργούμενα στρέμματα, αναμένει ότι η μέση τιμή, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Cotlook A Index, θα διαμορφωθεί στα 73 σεντς/λίμπρα. Χαμηλότερα δηλαδή από τα 78 σεντς που είναι η εκτίμηση για την τιμή της περιόδου 2016-2017 (Aύγουστος 2016 – Ιούλιος 2017).Η σαφώς πιο μετριοπαθής –σε σχέση με τις προηγούμενες τουλάχιστον– πρόβλεψη βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το USDA και τα οποία κάνουν λόγο για αύξηση 21% στα καλλιεργούμενα με βαμβάκι στρέμματα στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψη του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τοποθετεί τις εκτάσεις στα 49,37 εκατ. στρέμματα (3,9 εκατ. στρέμματα περισσότερα από την αύξηση που ανέμεναν οι αναλυτές, σε σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters).
Ωστόσο, οι προβλέψεις για τα αποθέματα από την προηγούμενη σεζόν αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, σύμφωνα με την ICAC, θα είναι μειωμένα κατά 110.000 τόνους στους 16,55 εκατ. τόνους.Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει νέα αύξηση κατά 1% στους 24,4 εκατ. τόνους και το ίδιο ισχύει για την παγκόσμια παραγωγή, την οποία η ICAC βλέπει αυξημένη κατά 1% στους 23,1 εκατ. τόνους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο και παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για τις τιμές.

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*