Τι σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση με την στρατιωτική θητεία

Τι σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση με την στρατιωτική θητεία

Τις σκέψεις του ίδιου και φυσικά της Κυβέρνησης για την στρατιωτική τον θητεία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος του. Ο Πρωθυπουργός άφησε να φανεί πως θέλει αλλαγές, αλλά δεν μπορεί να τις κάνει τώρα λόγω συνθηκών.
Για την διάρκεια της θητείας σε αντίθεση με τις τις γνωστές επιθυμίες των Επιτελείων να αυξηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να την κάνει ακόμα μικρότερη. Ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση του παίρνει μέτρα για να κάνει την περίοδο της θητείας πιο αξιοποιήσιμη από τους στρατευμένους νέους αλλά σημείωσε: «Δεν είμαστε σε θέση ακόμη, για οικονομικούς κυρίως λόγους, να μειώσουμε τη θητεία. Ωστόσο μπορούμε να τη κάνουμε Ωφέλιμη.
Να σταματήσει να είναι χάσιμο χρόνου και αγγαρεία. Με το πρόγραμμα Ωφέλιμη Θητεία, οι γιατροί μπορούν πια να κάνουν το αγροτικό τους μέσα στη θητεία τους. Και οι δικηγόροι και μηχανικοί να προσφέρουν έργο στον στρατό που θα πιστοποιείται ως προϋπηρεσία.
Ήδη στο ναυτικό δίνεται η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος ECDL, και προσεχώς αυτό θα υπάρχει σε όλα τα σώματα. Επίσης, για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα θα υπάρχει εκπαίδευση και πιστοποίηση μέσα στον στρατό. Ακόμη, οργανώνουμε και εδώ την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων μας, στην Αμυντική Βιομηχανία της χώρας.
Ακόμη, αλλάζουμε το πλαίσιο για τον τόπο που θα υπηρετεί ο κάθε οπλίτης. Ώστε να αντικειμενοποιήσουμε την επιλογή και να βάλουμε τέλος στα ρουσφέτια.Έναν μήνα πριν την στράτευσή του ο υποψήφιος οπλίτης θα μαθαίνει το στρατόπεδο στο οποίο θα πάει μετά από τον πρώτο μήνα της θητείας του, το οποίο θα έχει οριστεί με αντικειμενικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».
Όσον αφορά τους ανυπότακτους, επεσήμανε:«Διαχειριζόμαστε, όμως, διαφορετικά και το ζήτημα της ανυποταξίας. Η θητεία παραμένει μια υποχρέωση, με όρους ισότητας, για όλους τους έλληνες. Ωστόσο όσοι για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, δεν καταφέρουν να την εκπληρώσουν, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.Έχει μειωθεί ο χρόνος που πρέπει να υπηρετήσει κανείς πριν εξαγοράσει τη θητεία του όταν φτάσει τα 33 του χρόνια στις 20 μέρες, ενώ πριν ήταν 40 μέρες στα 35.Για όσους παραμένουν ανυπότακτοι, πληρώνουν μεν το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, αλλά άπαξ. «Σταματάει έτσι η εκδικητική πρακτική του να τιμωρείται κανείς με απανωτά πρόστιμα και τεράστια ποσά για το ίδιο παράπτωμα» τόνισε ο Α. Τσίπρας.