Χαστούκι στην Τουρκία: Απορρίφθηκε και η  δεύτερη αίτηση έκδοσης των  3 στρατιωτικών

Χαστούκι στην Τουρκία: Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση έκδοσης των 3 στρατιωτικών

Νέο χαστούκι για την Τουρκία, αφού το συμβούλιο Εφετών με απόφασή του είπε «Όχι» στην έκδοση  των τριών Τούρκων αξιωματικών,  απορρίπτοντας το νέο αίτημα των Τούρκων για έκδοση των οκτώ συνολικά στρατιωτικών. Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των “τριών”, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Νωρίτερα η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα  είχε εισηγηθεί να  απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα των Τουρκικών αρχών για έκδοση των τριών Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα μέσω Αλεξανδρούπολης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Κάτι που τελικά έγινε δεκτό. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς το συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει σε άλλη συνεδρίασή του.

 Με μια εξαιτερικά εμπεριστατωμένη πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών που πήρε και την τελική απόφαση, ηεισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα των δικαστικών αρχών της Τουρκίας, επισημαίνοντας: «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί. Ταυτόχρονα οι Τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων και τονίζουν πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η κ.Σταθέα επισήμανε στην αγόρευση της ότι προκύπτει «πασιφανές και αβίαστα πως πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπόψη συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης». Επιπλέον, η εισαγγελέας χαρακτήρισε προσχηματική την ενέργεια των τουρκικών αρχών, επισημαίνοντας ότι απαξιώνουν και περιφρονούν οι Τουρκικές αρχές το γεγονός ότι η αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνοούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής, δεν μπορεί να συνενώσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και υπακούν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα και ανέφερε παραδείγματα μεγάλων δικαστικών λειτουργών του παρελθόντος.