Ενδιαφέρον από 500 για το πρόγραμμα LEADER

Ενδιαφέρον από 500 για το πρόγραμμα LEADER

Στους 500 φτάνουν οι ενδιαφερόμενοι από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης για συμμετοχή στο πρόγραμμα LEADER της περιόδου που διανύουμε.  Ξάνθη και η Ροδόπη ξεκινούν από κοινή αφετηρία, με στόχο την απορρόφηση 9,48 εκατ. ευρώ μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader από την Αναπτυξιακή Ροδόπης, που λειτουργεί ως Ομάδα Τοπικής Δράσης του Προγράμματος στους εν λόγω νομούς.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών από τους δύο νομούς αποδεικνύει ότι εμπιστεύονται το πρόγραμμα και την ΑΝΡΟ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να εκφραστούν επιχειρηματικά μόνο μέσω Leader. Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελούν οι δωρεάν συμβουλές στους υποψηφίους, αλλά και η άμεση πληρωμή. Περίπου 500 άτομα ενδιαφέρθηκαν εξαρχής, με αποτέλεσμα να κατατεθούν 460 τεχνικά δελτία, ενώ το ενδιαφέρον συνεχίζεται.
Στην παρούσα φάση γίνεται η αναμόρφωση του προγράμματος με αναλογικότητα στα 9,48 εκατ. ευρώ από τα 16 εκατ. ευρώ της αρχικής μελέτης, που τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν το Leader και τα 4 εκατ. ευρώ το Leader Αλιείας, κι επίσης η προσαρμογή των δράσεων στους κύκλους δράσεων του προγράμματος, όπως δόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ, έτσι ώστε η Αναπτυξιακή να είναι έτοιμη, όταν βγουν οι προκηρύξεις των έργων.

Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα εντάσσονται οι μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, γεγονός που αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τους φακέλους που συγκέντρωσε η ΑΝΡΟ διακρίνονται προτάσεις για μονάδες επεξεργασίας σουσαμιού, κόκκινης πιπεριάς και παρασκευής κόκκινου πιπεριού, κρέατος και, βέβαια, προτάσεις που συνδέονται με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η περιοχή εφαρμογής του Leader Αλιείας εκτείνεται από τη Μαρώνεια Ροδόπης έως το Πόρτο Λάγο και τον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης.

Το ποσοστό της κατώτατης επιχορήγησης για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη αυξήθηκε από το 45% στο 55%. Η επιχορήγηση φτάνει το 100% στα δημόσια έργα, ενώ στον αγροδιατροφικό τομέα κινείται από 55% έως 65%, στην περίπτωση που οι προτάσεις συνδέονται με το πρόγραμμα «Έξυπνης Εξειδίκευσης». Στελέχη της Αναπτυξιακής εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα κλείσει προς τα πάνω. Το Leader Ροδόπης, την προηγούμενη περίοδο, έκλεισε στα 10.170.00 ευρώ.

Πηγή: ypaithros.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*