Σε τραπεζική “ανάσα” ελπίζει η εβρίτικη εταιρεία “Ακρίτας”

Σε τραπεζική “ανάσα” ελπίζει η εβρίτικη εταιρεία “Ακρίτας”

Λύση – ανάσα στα ζητήματα ρευστότητας και στην προβληματική χρηματοοικονομική διάρθρωση της, αναζητά η βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας “Ακρίτας”, η  μεγαλύτερη στον κλάδο της στην Ελλάδα που έχει ως γνωστό την έδρα της στον Έβρο και το εργοστάσιο της βρίσκεται στην περιοχή του Προβατώνα.

Όπως αναφέρει η έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα capital.gr,  εισηγμένη που εδρεύει στον νομό Έβρου και απασχολεί 250 εργαζόμενους, “είδε” στο σύνολο της περυσινής της χρήσης τον τραπεζικό της δανεισμό και το αντίστοιχο κόστος να αυξάνονται, το κεφάλαιο κίνησης και τα ίδια κεφάλαια να παραμένουν αρνητικά και τον όγκο παραγωγής να παραμένει χαμηλός, παρά τη βελτίωση σε επίπεδο εσόδων και EBITDA, με τη λειτουργική κερδοφορία όμως να διατηρεί αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ακρίτας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 25,8 εκατ.ευρώ (+26,7%) και τα EBITDA σε -2,5 εκατ. ευρώ (έναντι -3,6 εκατ.ευρώ της προηγούμενης χρήσης). Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ανήλθε σε 51,2 εκατ.ευρώ και αυξήθηκε από την προηγούμενη χρήση κατά 6,4 εκατ.ευρώ. Κατά τη χρήση 2016, το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος εμφανίστηκε αυξημένο κατά 550 χιλ. ενώ το μέσο επιτόκιο ανήλθε στο 5,9%.

Ζήτησε εκ νέου αναδιάρθρωση των δανείων της

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προχωρήσει (το Φεβρουάριο του 2016) σε Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών (Stand Still Agreement), βάσει της οποίας δεσμεύονται να μην καταγγείλουν ή να τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας και την ολική αναδιάρθρωση του δανεισμού.

Η διοίκηση της Ακρίτας έχει αιτηθεί εκ νέου την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού και την ανανέωση των υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών. Έχει προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο υπέβαλε  για εξέταση και αξιολόγηση στις πιστώτριες Τράπεζες και εκτιμά, όπως αναφέρεται στην έκθεση του δ.σ., πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της αναδιάρθρωσης αναμένεται έως το τέλος του β’ τριμήνου 2017. Αισιοδοξεί, δε, πως τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, θα οδηγήσουν στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων και δεικτών της εταιρείας και θα διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Περιμένει αύξηση των πωλήσεων

Ο στόχος που έχει θέσει, στο πλαίσιο αυτό, αφορά στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου πωλήσεων, στην αναστροφή του δείκτη EBITDA, την ποιοτική αναβάθμιση του πελατολογίου και την επαναφορά του όγκου παραγωγής. Σε αντίθεση με την εσωτερική αγορά όπου υπήρξαν πέρυσι ενδείξεις βελτίωσης, μέχρι σήμερα η Ακρίτας έβλεπε υποχώρηση των πωλήσεων της σε τρίτες χώρες, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης για την αγορά πρώτων υλών με αποτέλεσμα την αδυναμία εκπλήρωσης μεγάλων συμβολαίων – παραγγελιών. Σε γενικές γραμμές η διοίκηση ευελπιστεί σε βελτίωση στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας, μέσω σταδιακής αύξησης της παραγωγής, καθώς εκτιμά πως η ζήτηση για προϊόντα τεχνητής ξυλείας, κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο, αναμένεται να αυξηθεί.


Η Ακρίτας που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δραστηριότητας, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα παραγωγής μοριοσανίδων στην Ελλάδα. Διαθέτει μονάδα παραγωγής στον Έβρο, γραφεία πωλήσεων και κέντρο διανομής στη Θεσσαλονίκη και γραφεία πωλήσεων στην Αθήνα. Προ διετίας, στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών και γενικότερης συγκράτησης του κόστους, προχώρησε σε σταδιακή παύση λειτουργίας του ιδιόκτητου κέντρου διανομής που διέθετε στη Μαγούλα Αττικής, το οποίο πέρυσι εκμισθώθηκε.

Πηγ;h: capital.gr

 

Επόμενο Άρθρο
Αγγλία έγιναν στην Ορεστιάδα κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα…

Pin It on Pinterest