Εβρίτης μαθητής με γκάιντα και ούτι

Εβρίτης μαθητής με γκάιντα και ούτι

Ο νεαρός Γιώργος Συμεωνίδης είναι από το χωριό Λαγός του Διδυμοτείχου και παρ’ ότι μαθητλής Λυκείου, εδώ και πολύ καιρό κάνει τα δικά του εντυπωσιακά βήματα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Ασχολείται με την γκάιντα, το ούτι και το τραγούδι και εκτός από αγαπητός στις παρέες των συνομηλίκων του, είναι απαραίτητος σε κάθε λαϊκό γλέντι που στήνεται σε Έβρο και Ροδόπη.

Ξεκίνησε από τα 13 του χρόνια με την γκάιντα και την έβαλε, όπως λέει, μέσα στην καρδιά του. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο μια θέση εκεί, στην καρδιά του νεαρού οργανοπαίκτη, βρήκε και το ούτι. «Όταν παίζω ούτι νιώθω μαγεμένος. Ξυπνά μνήμες, συναισθήματα, νιώθεις πως ταξιδεύεις σε άλλους τόπους» λέει ο Γιώργος και μιλά με αγάπη για το χώρο που υπηρετεί με σεβασμό και αγάπη. «Η μουσική φέρνει τους ανθρώπους κοντά» λέει και προσθέτει «οι Έλληνες δεκαετίες τώρα ακουμπούν τους καημούς τους στο χορό και στο τραγούδι.» Τραγουδιστής και ο ίδιος, όπως ο παππούς του, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση γνωρίζοντας καλά ότι ο Έλληνας όσες σκοτούρες κι αν έχει θα σηκωθεί, θα χορέψει, θα γλεντήσει.

Μειώνονται τα γλέντια λόγω κρίσης

Τα χρόνια της κρίσης δεν άφησαν ανέπαφο ούτε το δικό του χώρο «μειώνονται τα γλέντια» δηλώνει και προσθέτει ότι λόγω έλλειψης χρημάτων διοργανώνονται με δυσκολία εκδηλώσεις. Κι όμως εκείνος και η παρέα του, νέοι μουσικοί ή παλιότεροι στο χώρο, δεν το βάζουν κάτω. Ανταμώνουν παίζουν, αποδέχονται τις προσκλήσεις και σκορπούν το κέφι και τη χαρά στους ανθρώπους γύρω τους. Όσον αφορά στα προσωπικά του σχέδια «αγαπώ τη μουσική και θα προχωρήσω» δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη, χαμογελά με αισιοδοξία και πιάνει ξανά την γκάιντα στα χέρια του.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

Φώτο:Γιώργος Συμεωνίδης

Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου