Σύσκεψη για το σχέδιο ανάπτυξης της σηροτροφίας στον Έβρο

Σύσκεψη για το σχέδιο ανάπτυξης της σηροτροφίας στον Έβρο

 Σύσκεψη παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη με φορείς που ασχολούνται με τον θέμα της σηροτροφίας πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της σηροτροφίας στη περιοχή του Έβρου και να εκπονηθεί ένα δομημένο σχέδιο θεσμικών παρεμβάσεων που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του κλάδου.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στρατής Ζαφείρης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, υπηρεσιακοί παράγοντες του τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και λοιπών ασπόνδυλων ζωικών οργανισμών, ο Γενικός Διευθυντής κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και σηροτρόφοι και μεταποιητές της περιοχής Σουφλίου. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας για την ανάπτυξη της σηροτροφίας στη περιοχή του Έβρου, η ανάγκη λειτουργίας αναπηνιστηρίου  στη περιοχή του Σουφλίου, η εκμετάλλευση των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για αναδάσωση της περιοχής με μορεώνες, η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για την ανάπτυξη της σηροτροφίας, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της σηροτροφίας και για δημιουργία ανταγωνιστικού κλάδου στο διεθνές εμπόριο, η ανάγκη βελτίωσης των αποδόσεων με την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών μορεώνων, η ύπαρξη ενδιαφέροντος από τους μεταποιητές Ετοίμων Ενδυμάτων και η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του κλάδου, η δημιουργία εθνικών ποικιλιών μεταξόσπορου και η ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για ενίσχυση του κλάδου με νέους σηροτρόφους.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της παραδοσιακής καλλιέργειας της σηροτροφίας στη περιοχή του Σουφλίου Έβρου, του σημαντικού περιβαλλοντικού ρόλου των μορεώνων στη συγκράτηση των υδάτων των πλημμυρών του Έβρου, της καταλληλότητας της  καλλιέργειάς τους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και της ανάγκης εξεύρεσης λύσης για τη λειτουργία του αναπηνιστηρίου. Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ομάδας εργασίας για όλες τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναπτυχθεί η σηροτροφία στη περιοχή του Έβρου. Αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη του κλάδου και στην ανάγκη βελτίωσης των αποδόσεων των σηροτροφείων. Η κ. Γκαρά  δήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη μιας παραδοσιακής καλλιέργειας στη περιοχή του Έβρου και την ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τη λειτουργία του αναπηνιστηρίου.  Ο κ. Πουλιλιός ζήτησε την άμεση λειτουργία της ομάδας εργασίας προκειμένου να μη χαθεί περισσότερος χρόνος για το θέμα της λειτουργίας του αναπηνιστηρίου .

Πηγή: ypaithros.gr