“Οι 300 Εβρίτες στην Μάχη της Κρήτης”. Εκδήλωση στο Διδυμότειχο

“Οι 300 Εβρίτες στην Μάχη της Κρήτης”. Εκδήλωση στο Διδυμότειχο

Μια πολύ σημαντική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», την άλλη Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 19:30 στο Κέντρο Θρακικών Μελετών του Δήμου Διδυμοτείχου (Όθωνος 35, Διδυμότειχο). Μια Βραδιά Ιστορίας και Βιβλιοπαρουσίασης, με θέμα «Οι 300 Εβρίτες στη Μάχη της Κρήτης».

Με την ευκαιρία της 76ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης, παρουσιάζεται η συμμετοχή των 300 πολεμιστών από τον Έβρο που μετέβησαν στη Μεγαλόνησο για να αγωνιστούν και να αντισταθούν στους Κατακτητές, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Μάχη της Κρήτης» που συνέγραψε ο αείμνηστος Χρήστος Ρουσσόπουλος από το Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας, ο οποίος πολέμησε ως 20χρονος στρατιώτης στην Κρήτη το Μάιο του 1941 ως ένας από τους 300 Εβρίτες μαχητές.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του MAXIMUM 93.6 FM.

Ποιός ήταν ο συντοπίτης μας Χρήστος Ρουσσόπουλος

Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος, από το Μέγα Ζαλούφι Ανατολικής Θράκης και κάτοικος Χειμωνίου Ορεστιάδος κρατούσε ημερολόγιο όπου κατέγραφε λεπτομερώς τη μάχη στο Ηράκλειο και την τύχη του ίδιου όσο και των άλλων στρατιωτών από τη Θράκη.
Οι μαρτυρίες του Χρήστου Ρουσσόπουλου παραχωρήθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από την οικογένεια του, προκειμένου να εκδοθούν.
Στο επίμετρο της έκδοσης παρατίθενται και μαρτυρίες άλλων Εβριτών οι οποίες καταγράφησαν κατά την πρόσφατη έρευνα στη Θράκη.
Σε πολλά χωριά της Κρήτης ακόμα μιλούν για τους στρατιώτες από τον Έβρο, τους οποίους φιλοξενούσαν για ένα διάστημα, την περίοδο της αιχμαλωσίας τους. Επίσης σε σπίτια του ¨Έβρου διασώζονται στρατιωτικές φωτογραφίες που πάρθηκαν στην Κρήτη την περίοδο εκείνη.

Newsroom: Καριοφυλλιά Τερ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Απάντηση