Δημοσχάκης σε Κοτζιά: Συμφωνείτε με τις απόψεις Καμμένου για τα Βαλκάνια;

Δημοσχάκης σε Κοτζιά: Συμφωνείτε με τις απόψεις Καμμένου για τα Βαλκάνια;

Να πάρει θέση στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» στα Βαλκάνια, ζητάει από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο βουλευτής Έβρου  της Ν.Δ Αναστάσιος Δημοσχάκης, που συνυπογράφει Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν συνολικά 18 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΘΕΜΑ: Κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης για τις δηλώσεις του Υπουργού Εθν. Άμυνας για την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατέθεσαν 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθν. Άμυνας, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Όπως υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Επερώτηση είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό αν οι απόψεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» αντικατοπτρίζουν  την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης ποια είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;

Αναλυτικά η Επίκαιρη Επερώτηση

Θέμα: Δηλώσεις ΥΕΘΑ κ. Καμμένου αναφορικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (7/5/2017) ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».
β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».
γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».
Δεδομένων ότι:
-Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.
-Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002, Book XIII, Skopje, 2005, σσ. 34), ο συνολικός πληθυσμός της πΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων η 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, και 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί.
-Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Επερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών:
1.    Συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ;
2.    Αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών;
3.    Ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ;
4.    Αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;
Οι επερωτώντες Βουλευτές

  1. Κουμουτσάκος Γεώργιος
  2. Γεωργιάδης Άδωνης
  3. Τσιάρας Κωνσταντίνος
  4. Καλαφάτης Σταύρος
  5. Κεδίκογλου Συμεών
  6. Αναστασιάδης Σάββας
  7. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
  8. Δαβάκης Αθανάσιος
  9. Καββαδάς Αθανάσιος
  10. Βούλτεψη Σοφία
  11. Δημοσχάκης Αναστάσιος
  12. Αντωνίου Μαρία
  13. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
  14. Τασούλας Κωνσταντίνος
  15. Μπούρας Αθανάσιος
  16. Κόνσολας Εμμανουήλ
  17. Δήμας Χρήστος
  18. Αντωνιάδης Ιωάννης