Μεγάλες προοπτικές η καλλιέργεια του Χρυσού Μούρου στην Θράκη

Μεγάλες προοπτικές η καλλιέργεια του Χρυσού Μούρου στην Θράκη

Μεγάλη ανταπόκριση υπήρξε για την καλλιέργεια του Χρυσού Μούρου από εν δυνάμει καλλιεργητές , κυρίως από την Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας.

Ήδη στο νομό Ροδόπης ξεκίνησαν αρκετοί να ασχολούνται με την συγκεκριμένη καλλιέργεια. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 άτομα στο νομό Ροδόπης, που έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικά την καλλιέργεια του Χρυσού Μούρου και υπάρχει η δυναμική και προοπτική συγκρότησης μιας ομάδας Παραγωγών. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να γίνει μια διερεύνηση για την εξασφάλιση των αγορών στο Εξωτερικό κυρίως και την κάλυψή τους σε ποσότητα με συνέχεια και όχι περιστασιακά». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο καλλιεργητής, Πασχάλης Γιαννελάκης.

Υπενθυμίζεται πως το Χρυσό Μούρο πωλείται στην Ελλάδα, 15 ευρώ το κιλό, ενώ στην Γερμανία 30 ευρώ το κιλό. Επίσης στο εξωτερικό βρέθηκε να φτάνει η τιμή του στα 53 ευρώ το κιλό.

Το Χρυσό Μούρο θεωρείται Υπερτροφή, βοηθάει στη ρύθμιση του Σακχάρου, στην μείωση της χοληστερίνης, ενισχύει το πεπτικό σύστημα και βοηθάει στο Δέρμα και στην καταπολέμηση της Τριχόπτωσης.

Χρειάζεται μόνο πότισμα, όχι επανασπορά, όχι φυτοφάρμακα, γιατί προστατεύεται από μια ουσία που διαθέτει από προσβολές ασθενειών και από βόσκηση αιγοπροβάτων. Η συλλογή του γίνεται με το χέρι.

«Για κάποιον που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά του μπορεί να σπείρει 5 στρέμματα και να έχει εισόδημα από 5 έως 10.000 ευρώ», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γιαννελάκης.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής