Πουλιλιός: «Οραματίζομαι το Σουφλί του μεταξιού».

Πουλιλιός: «Οραματίζομαι το Σουφλί του μεταξιού».

Ο Δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός μίλησε  στηνεφημερίδα “ΓΝΩΜΗ” της Αλεξανδρούπολης  για τις προσπάθειές του να προσελκύσει δραστηριότητες σχετικές με την παραγωγή του μεταξιού και την αναβίωση της πόλης του μεταξιού.

Φανερά αγανακτισμένος ήταν ο δήμαρχος Σουφλίου,  από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του Δήμου ,  σχετικά με την εκμίσθωση ενός χώρου 193 μ2 στο  κτήριο του «Τζίβρε», το  γνωστό ανακαινισμένο κέντρο επεξεργασίας του μεταξωτού νήματος , από τη εποχή που το Σουφλί ήταν μεγάλο κέντρο παραγωγής μετάξης. Στις αντιδράσεις συνέβαλε και το γεγονός ότι  στην εταιρεία που εκμίσθωσε τον χώρο μετέχει συνεργάτης της κυρίας Μαρέβας Γκαμπρόβσκι , της συζύγου του  Κυριάκου Μητσοτάκη,

«Όλα έγιναν κανονικά και με διαφάνεια» υποστηρίζει ο κ. Βαγγέλης Πουλιλιός. «Έγινε η προκήρυξη για τη μίσθωση ενός χώρου έκτασης 193,5 μ2 εντός του  ακινήτου Τζίβρε, για δέκα πέντε χρόνια, με μίσθωμα 200 ευρώ το μήνα,  με τις προδιαγραφές που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο.   Δεν αλλοιώνεται η μορφή του κτηρίου.  Απλά θα χρησιμοποιείται ένα μικρό μέρος του για δραστηριότητες που θα το ζωντανέψουν, θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη  του Σουφλίου , στην πολιτιστική του αναβάθμιση και στην προοπτική να ξαναγίνει μεγάλο κέντρο παραγωγής μετάξης.

Αναμένουμε την έγκριση νομιμότητας από την αποκεντρωμένη και μετά  θα προβούμε στην υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού. Η μόνη υποχρέωση του δήμου θα είναι η ηλεκτροδότηση του κτηρίου , ο κλιματισμός του, η κατασκευή τουαλετών και η συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου. Το κτήριο – μνημείο  είχε αναπαλαιωθεί με δαπάνη του δήμου και με κόστος 250.000 ευρώ , με σκοπό να το εντάξει στην ζωντανή παράδοση της πόλης.  Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η εκμίσθωση του χώρου, μια και θα υπάρχει πάντα ανθρώπινη δραστηριότητα, επωφελής για την κοινωνία μας και που θα σέβεται τη δομή , την μορφολογία και την ιστορία του κτηρίου».

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης οι σκοποί της μίσθωσης είναι:

  1. Η διάσωση, αναβίωση καλλιέργεια, υποστήριξη και προώθηση της οικονομίας του μεταξιού με παράλληλη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Σουφλίου και η ανάδειξή του σε πόλο έλξης τουριστών.
  2. Η ανάδειξη και προβολή της μνήμης και της ιστορίας που το μνημείο αυτό φέρει καθώς και η βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συγκροτήματος Τζίβρε.
  3. Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των νέων σε είδη τέχνης και τεχνικών στο χώρο του ρουχισμού, υφάσματος, κεντήματος.
  4. Η διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων , πολιτιστικών δράσεων και εκθέσεων με στόχο την προώθηση και εξέλιξη των ειδών τέχνης και των τεχνικών.
  5. Η συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς και η υποστήριξη σε δραστηριότητες που θα εντάσσουν τον χώροι στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης , αλλά και η προοπτικές άσκησης εξωστρεφούς  οικονομικής και πολιτιστικής πολιτικής

Στην ερώτησή μας σχετικά με την δραστηριότητα της εταιρείας που μίσθωσε τον χώρο , ο κ. Πουλιλιός μας είπε:

«Η εταιρεία , στην οποία μετέχει και ο κ. Νιάρχος, λειτουργεί  στον χώρο του ενδύματος υψηλής ραπτικής και ποιότητας.  Στην Αθήνα εργάζονται σαράντα περίπου ειδικευμένες γυναίκες οι οποίες επεξεργάζονται το μεταξωτό ύφασμα που προμηθεύονται από το Σουφλί.  Πρόσφατα προμηθεύτηκαν περί τα 3.500 τετραγωνικά μέτρα μεταξωτού υφάσματος από τοπικούς παραγωγούς»

-«Και ποιες είναι οι προοπτικές για την αναβίωση της καθετοποίησης της παραγωγής μετάξης στο Σουφλί»;

«Πριν λίγες μέρες απηύθυνα μια επιστολή στο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στον Έβρο. Του ζήτησα να ιδρύσει εδώ μια επαγγελματική σχολή (ΕΠΑΣ) , με αντικείμενο την σηροτροφία, η οποία θα συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη και προώθηση της σηροτροφίας . Στο Σουφλί υπάρχει ένα αναπηνιστήριο εξοπλισμένο με μηχανήματα αξίας 2.000.000 ευρώ , που προέρχονται από  επένδυση που πραγματοποίηση η δημοτική επιχείρηση  προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δυστυχώς η επιχείρηση  δεν προχώρησε στην παραγωγή.  Αυτό είχε σαν συνέπεια την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση  ύψους 2.500.000, τα οποία προσπαθούμε   δικαστικώς να διαγράψουμε και να μην τα πληρώσουμε.  Ο Υπουργός συμφώνησε να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια. Θα πρέπει να γίνει μελέτη, να  δούμε αν τα μηχανήματα είναι κατάλληλα και τι χρειάζεται ακόμη για να ξαναγίνει το Σουφλί κέντρο παραγωγής μετάξης. Να υπάρχει και προοπτική για καλλιέργεια μουριών για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα,   ώστε να καθετοποιηθεί η παραγωγή και να μην εισάγουμε νήματα από την Κίνα. Για να δώσουμε κίνητρα στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της μουριάς, προτείνουμε  στα δύο χρόνια που χρειάζονται οι μουριές μέχρι να παράγουν φύλλα, να  έχει ο αγρότης επιδότηση  150 ευρώ ανά στρέμμα, ώστε να αλλάξει τις καλλιέργειές του  από σπαράγγια, βαμβάκι και ηλίανθο, στις  ειδικές ποικιλίες της μουριάς που απαιτεί ο μεταξοσκώληκα».

Πηγή: gnomionline.gr