Δημοσχάκης: Παρατήσατε τους παραγωγούς Έβρου, Σαμοθράκης-Τσιρώνης: Ξανανοίγουμε το κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων

Δημοσχάκης: Παρατήσατε τους παραγωγούς Έβρου, Σαμοθράκης-Τσιρώνης: Ξανανοίγουμε το κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων

Έντονη αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, είχε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε. Ο κ.Δημοσχάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι παράτησε τους παραγωγούς του Έβρου και της Σαμοθράκης που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και ο κ.Τσιρώνης απάντησε ότι ανοίγει ξανά το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα και αναβιώνει η καλλιέργεια του μεταξιού.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ανοίγει εκτός απροόπτου ξανά τις πύλες του και στελεχώνεται με κτηνιατρικό προσωπικό πιθανώς μέχρι και το Σεπτέμβριο το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων που εδρεύει στην Ορεστιάδα, με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στην εισαγωγή ζωονόσων εξαιτίας της γειτονικής Τουρκίας, το οποίο παραμένει τα τελευταία χρόνια κλειστό.

Η ανακοίνωση αυτή από πλευράς Τσιρώνη έγινε ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Έβρου, Τάσος Δημοσχάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ, ρώτησε γιατί αποκλείστηκαν οι παραγωγοί του Έβρου και της Σαμοθράκης, από τα κονδύλια για την ενίσχυση του τομέα του γάλακτος, που πήραν νησιά, τα οποία δέχτηκαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Ο κ.Δημοσχάκης εξήγησε πως ο Έβρος δέχεται 550 έως 600 άτομα, κάθε 24ωρο και, όπως λένε, οι κάτοικοι βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους να μπαίνουν στις αυλές, στα σπίτια, στα χωράφια, στους στάβλους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, εξήγησε πως αυτό που έγινε στα νησιά ήταν άνευ προηγουμένου με τις συνεχόμενες προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός, αλλά υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει διάθεση να βοηθήσει τον Έβρο.

Ο κ.Δημοσχάκης επέμεινε ότι οι παραγωγοί του Έβρου και της Σαμοθράκης βρίσκονται σε δυσχερέστατη θέση, διότι είναι δίπλα στα σύνορα και γίνονται άμεσοι δέκτες του προβλήματος, χωρίς όμως να στηρίζονται και οικονομικά.

Ο κ.Τσιρώνης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται ν΄αφήσει τους παραγωγούς του Έβρου να παλεύουν μόνοι τους και ήδη κάνει προσπάθειες για την ανάκαμψη του κλάδου του μεταξιού. Σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια, για ν΄αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο της Τραϊανούπολης ενώ υποστήριξε ότι το μετάξι είναι χρυσάφι και γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της μεταποιητικής δομής.

Στις αιτιάσεις Δημοσχάκη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους παραγωγούς του Έβρου και της Σαμοθράκης, ο κ.Τσιρώνης υποστήριξε ότι ξανανοίγει το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, που με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε παραμείνει κλειστό, ώστε να στελεχωθεί, μετά από συζητήσεις, που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τοποθετήσεις του Αναστάσιου Δημοσχάκη


Στον άδικο αποκλεισμό του Έβρου και της Σαμοθράκης από την έκτακτη ενίσχυση προς τους γαλακτοπαραγωγούς των νησιών που δέχονται αθρόες μεταναστευτικές ροές αναφέρθηκε σήμερα (11/05) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης στη Συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, όπου απάντησε ο Αναπλ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Με άδικο τρόπο αποκλείστηκε ο Έβρος και η Σαμοθράκη από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε παραγωγούς γάλακτος νησιών που αντιμετωπίζουν αθρόες μεταναστευτικές ροές.
  • Ο Έβρος δέχεται εδώ και δεκαετίες μεταναστευτικές ροές, γι’ αυτό και διαθέτει τμήματα συνοριακής φύλαξης, καθώς και αποτρεπτικό εμπόδιο.
  • Στην Αθήνα δεν μπορείτε να καταλάβετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έβρος. Έρχεστε πάνω μόνο για… βόλτες και για δημόσιες σχέσεις.
  • Έχει θέσει, μέσω κοινοβουλευτικών ενεργειών, σειρά θεμάτων, που δεν έχει επιλυθεί κανένα, όπως οι ζωονόσοι, τα χρωστούμενα χρήματα στους κτηνοτρόφους που τα κοπάδια τους επλήγησαν από ευλογιά, η στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων, η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξ/πολη, η αντιμετώπιση των πλημμυρών, τα προβλήματα με τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όπου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το σύστημα άρδευσης, η καταστροφή των αλιευτικών πεδίων στο Θρακικό Πέλαγος από Τούρκους αλιείς.
  • Επισκεπτόμενος ΚΑΠΗ στη Βύσσα του τόνιζαν άτομα της Τρίτης Ηλικίας ότι πρέπει να παραμείνει το αποτρεπτικό εμπόδιο για να προστατεύει τους ίδιους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
  • Πριν από δύο ημέρες επλήγη η Ορεστιάδα και το Διδ/χο από έντονο χαλάζι και ζήτησε από τον Αναπλ. Υπουργό να του πει ποια είναι η αντιχαλαζική πολιτική που ακολουθεί αναφορικά με την προστασία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Αναλυτικά η πρωτολογία

«Κύριε Υπουργέ, στις 8 Φεβρουαρίου, υπογράψατε την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η οικονομική έκτακτη ενίσχυση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε παραγωγούς γάλακτος νησιών που αντιμετωπίζουν αθρόες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Μιλάμε για τα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Μεγίστη, Λέρο και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν συμπεριληφθεί εκ των υστέρων και οι Οινούσσες.

Με άδικο τρόπο, όμως, αποκλείσατε από αυτήν τη θετική απόφαση τον Έβρο και τη Σαμοθράκη και η αλήθεια είναι ότι τόσο εγώ όσο και οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούμε να βρούμε τους λόγους εξαίρεσης και δεν μπορούμε να βρούμε λογική αιτιολογία και δικαία, κατά την άποψή σας.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνησή σας ήταν αυτή η οποία ενέταξε τη Σαμοθράκη στην τροπολογία για το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, φυσικά μετά από έντονη διεκδίκηση και από τον ομιλούντα ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Το πιο φυσικό θα ήταν να ενταχθεί η Σαμοθράκη, αλλά και ο Έβρος σε αυτήν τη διαδικασία, διότι εμείς δεχόμεθα, κύριε Πρόεδρε, μεταναστευτικές ροές εδώ και δεκαετίες και μάλιστα, με πόνο ψυχής βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους μέσα στις αυλές μας, μέσα στις επιχειρήσεις μας, μέσα στα χωράφια μας. Εν πάση περιπτώσει, όμως, γι’ αυτό έχουμε και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης, γι’ αυτό έχουμε και το αποτρεπτικό εμπόδιο στο ύψος των Καστανιών, της Νέας Βύσσας προς την πλευρά του Κάραγατς και της Αδριανούπολης.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι οι οικονομικοί μετανάστες και ταυτισμένοι με τους πρόσφυγες είναι περίπου πεντακόσιοι πενήντα με εξακόσιοι το εικοσιτετράωρο. Αυτό συνέβαινε πολύ πριν αρχίσει η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε τα εξής: Τι έχετε να πείτε στους κτηνοτρόφους του Έβρου και της Σαμοθράκης που μας παρακολουθούν σήμερα και οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να νοιώθουν αδικημένοι απ’ αυτήν την απόφασή σας; Σκοπεύετε να διορθώσετε τη λαθεμένη απόφασή σας και να συμπεριλάβετε τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, όπως οφείλετε;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αναλυτικά η δευτερολογία

«Κύριε Υπουργέ, οι απώλειες των παραγωγών μας γάλακτος, αιγοπροβάτων και βοοειδών, είναι μεγάλες. Υπολογίζοντας τον αριθμό των αιγοπροβάτων –εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες (165.000) στη χερσαία περιοχή του Έβρου, σαράντα χιλιάδες (40.000) στη νήσο Σαμοθράκη, αλλά και οι έξι χιλιάδες (6.000) γαλακτοφόρες αγελάδες- το κόστος σύμφωνα μ’ αυτό που έχετε αποφασίσει είναι περίπου 1.200.000 ευρώ. Δηλαδή, δίνετε 80 ευρώ για κάθε γαλακτοφόρα αγελάδα και περίπου 4 ευρώ για κάθε γαλακτοφόρο αιγοπρόβατο.

Νομίζω ότι δεν τα έχουμε περίσσευμα. Έχουμε τα προβλήματα που αναφέρατε που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα νησιά. Είμαστε συμπαραστάτες αυτών των ανθρώπων, όλων αυτών που έχουν πληγεί και πλήττονται, μάλιστα, και σήμερα.

Όμως, και ο Έβρος και η Σαμοθράκη έχουν τα ίδια προβλήματα και ακόμη μεγαλύτερα. Απλώς εμείς οι Εβρίτες και οι Θρακιώτες δεν φωνάζουμε και δεν γνωστοποιούμε τον πόνο μας. Εσείς, όμως, που είσαστε εδώ κάτω δεν καταλαβαίνετε, διότι έρχεστε πάνω, κάνετε εκεί σε διάφορες περιοχές μια βόλτα -και μπορώ να την χαρακτηρίσω- δημοσίων σχέσεων, αλλά δεν λύνετε τα προβλήματά μας.

Όπως καταλαβαίνετε, και τα ποσά είναι πολύ σημαντικά, όπως προείπα. Εξαιτίας των πολιτικών σας οι αγροκτηνοτρόφοι μας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και καίρια πλήγματα. Γι’ αυτό θα διεκδικούμε την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας και την επίλυση των προβλημάτων μας.

Στο παρελθόν σας είχα θέσει, μέσω κοινοβουλευτικών ενεργειών, σειρά θεμάτων, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα. Το σημαντικό είναι το θέμα των ζωονόσων, το οποίο αναφέρατε και εσείς, και κυρίως το θέμα με την οζώδη δερματίτιδα και την ευλογιά. Ακόμα χρωστάει το ελληνικό κράτος σε αυτούς που έχουν πληγεί από την ευλογιά.

Επίσης, ζητήσαμε ένα σχέδιο εκπόνησης της αντιμετώπισης των ζωονόσων. Ζητήσαμε τη στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων που είναι στην Ορεστιάδα. Έχουμε το καλύτερο και το πλέον σύγχρονο εργαστήριο και δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή προσωπικό να το βάλει σε κίνηση και να αντιμετωπίσει τα καίρια προβλήματα, δηλαδή τις ζωονόσους που έρχονται από τη γειτονική χώρα με στόχευση την Ελλάδα και που στη συνέχεια έχουμε την εξάπλωσή τους σε όλη την Ευρώπη.

Ζητήσαμε την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής. Αποφάσισε πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Θράκης τη διεύρυνσή του και την ταύτισή του γεωγραφικά με τη διοίκηση, δηλαδή με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλαδή επέκταση στην Καβάλα και στη Δράμα. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία προτείνουν την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σας; Συμφωνείτε να ιδρυθεί κτηνιατρική σχολή στην Αλεξανδρούπολη;

Εν πάση περιπτώσει, τα προβλήματά μας είναι πολλά. Πρώτον, για το σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών του Έβρου και των παραποτάμων του δεν κάνατε τίποτα. Δεύτερον, για την αντιμετώπιση του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας και των ΤΟΕΒ για την οποία ήδη σας έχω κάνει ερώτηση γραπτή. Μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος φέτος το σύστημα άρδευσης να τιναχτεί στον αέρα και να μην έχουμε αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης, στο θρακικό πέλαγος –εσείς που είσαστε ευαίσθητος και οικολόγος- αυτή τη στιγμή όλα τα αλιευτικά πεδία πλήττονται από τη γειτονική χώρα από τους ψαράδες που κάνουν καταδρομικές ενέργειες και στα διεθνή ύδατα, κυρίως όμως στα δικά μας χωρικά ύδατα.

Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι θα πρέπει να σκύψετε στα προβλήματα του Έβρου και να λύσετε αυτά τα οποία πραγματικά αυτή τη στιγμή μας απασχολούν.

Θα ήθελα να σας θέσω υπ’ όψιν και τα εξής.

Ευρισκόμενος προεκλογικά στην κωμόπολη Νέα Βύσσα και επισκεπτόμενος το τοπικό ΚΑΠΗ, περίπου διακόσιοι πενήντα της τρίτης ηλικία ήρωες της περιοχής μού θέτουν το εξής αίτημα: Εμείς, Αρχηγέ, θα σε ψηφίσουμε, αλλά θέλουμε να παραμείνει το αποτρεπτικό εμπόδιο εδώ για να μας προστατεύει, εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, διότι βρίσκουμε τους αλλοδαπούς μέσα στις αυλές μας, μέσα στους αχυρώνες, μέσα στα μαντριά και μέσα στους στάβλους. Θέλουμε να μας προστατέψετε.

Αυτοί οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, είναι ήρωες, διότι σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων είναι η Αδριανούπολη. Παρακολουθούν τη σημερινή μας συζήτηση. Θέλω να τους πείτε αν θα τους πληρώσετε, όπως οφείλετε, σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος είτε στα βοοειδή, είτε στα αιγοπρόβατά τους. Σας ακούνε. Παρακαλώ, όταν θα αρχίσετε τη δευτερολογία σας να τους απαντήσετε.

Το δεύτερο για το οποίο θέλω να σας ενημερώσω, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Πριν από δύο ημέρες επλήγη η Περιφέρεια της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου από έντονο χαλάζι. Έχουμε υποστεί καίριες καταστροφές σε όλη μας την παραγωγή.

Πρώτον, θέλουμε άμεση αντίδραση, σε ό,τι αφορά την καταγραφή της ζημιάς. Είναι επίκαιρο το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Δεύτερον, θέλουμε να μας πείτε ποια είναι η αντιχαλαζική σας πολιτική σε ό,τι αφορά την προστασία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος.

Διότι η Πολιτεία προστατεύει τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία και είχε προγραμματιστεί από το 2015 να μπει σε αυτή τη διαδικασία και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, δηλαδή να γίνεται από αέρος, μέσω αεροσκαφών. Τι κάνατε για όλα αυτά που σας είπα;».

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*