Προκαλούν οι Τούρκοι!!! Προσευχή “κατάκτησης” σήμερα μπροστά στην Αγία Σοφία

Προκαλούν οι Τούρκοι!!! Προσευχή “κατάκτησης” σήμερα μπροστά στην Αγία Σοφία

Προκαλούν για ακόμη μια φορά οι Τούρκοι στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Σήμερα το πρωί, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την Ένωση Νεολαίας Ανατολίας (AGD)  για την 564η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα μπροστά στην Αγία Σοφία που το 1937 έγινε μουσείο, έκαναν το πρωινό ναμάζι τους και προσευχήθηκαν να ανοίξει για λατρεία ως τζαμί.

Χιλιάδες άτομα από διάφορα μέρη της Κωνσταντινούπολης αλλά και από όλη την Τουρκία, συγκεντρώθηκαν με τα συνθήματα ¨Να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία¨ και ¨Πάρε το χαλάκι σου για προσευχή και έλα¨ και συγκεντρώθηκαν στις 04:00 στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Το μεγάλο πλήθος συχνά φώναζε το σύνθημα ¨Να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία¨  και επαναλάμβαναν το τεκμπίρ. Στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία αναγνώσθηκε κοράνι, ενώ τραγούδια ερμήνευσε ο καλλιτέχνης Χακάν Καραγκιούλ.

Ο Σαλίχ Τουρχάν – πρόεδρος της AGD και του Ιδρύματος Εθνικής Νεολαίας, ανέφερε πως είναι λάθος να αξιοποιείται ως μουσείο η Αγία Σοφία και είπε: ¨ Η Αγία Σοφία όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, αλλά και για ανθρώπους που βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου εκφράζει κάτι το ξεχωριστό. Σε Αμερική και Ευρώπη υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και ιδρύματα Αγία Σοφία. Οι φορείς αυτοί για πολλά χρόνια αγωνίζονται όχι να μείνει η Αγία Σοφία μουσείο, αλλά να γίνει εκκλησία. Ως αποτέλεσμα μάλιστα αυτών το 1934 με πλαστή υπογραφή το τζαμί Αγίας Σοφία έγινε μουσείο.  Στο σημείο αυτό ο αγώνα μας είναι, παίρνοντας το μέρος του δικαίου, να ακουστεί το εζάν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας¨

Μετά από τις ομιλίες το ναμάζι τέλεσε ο Μοχάμμεντ Ελ Αμπασί-ιμάμης του τεμένους Αλ Ακσά. Μετά από το ναμάζι το πλήθος προσευχήθηκε να ανοίξει η Αγία Σοφία για λατρεία.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στα tourikanea.gr