Το έγγραφο παράδοσης της Αλεξανδρούπολης στον Ελληνικό Στρατό το 1920

Το έγγραφο παράδοσης της Αλεξανδρούπολης στον Ελληνικό Στρατό το 1920

Σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια η Αλεξανδρούπολη απελευθερώνονταν απ’ τον τουρκικό ζυγό και γινόταν η παράδοση στον απελευθερωτικό Ελληνικό Στρατό.

Το ιστορικό αυτό έγγραφο-ντοκουμέντο, είναι από την σπουδαία σελίδα  “Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)” του Ηλία Τζιώρα, η οποία κάνει σπουδαία δουλειά χρόνια τώρα θυμίζοντας κορυφαίες στιγμές του παρελθόντος της πόλης.
Το evros-news.gr τιμώντας την σημερινή ημέρα της απελευθέρωσης, το δημοσιεύει. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

 

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Τζιώρας: “Ημερομηνία 14 Μαϊου 1920! Το έγγραφο παράδοσης της Αλεξανδρούπολης στον Ελληνικό απελευθερωτικό στρατό. Συντάχθηκε και υπογράφηκε εντός του Αγίου Νικολάου!
Tην 14 Μαΐου 1920 η πόλη γιόρταζε την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της και την επιστροφή στην μητέρα ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΛΑΔΑ. Χρειαζόταν ένα έγγραφο παράδοσης της ΠΟΛΕΩΣ στις Ελληνικές Δυνάμεις και στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ! Αυτό υπογράφηκε στο εσωτερικό του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ από τους παρακάτω που αναφέρονται στο αντίγραφο του εγγράφου που μου έδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ Άνθιμος και τον ευχαριστώ πολύ!”