“Μπλε Φάλαινα”: Εξαιρετικά επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι για τα παιδιά

“Μπλε Φάλαινα”: Εξαιρετικά επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι για τα παιδιά

Εκτενή αναφορά στο διαδικτυακό παιχνίδι «Blue Whale» («Μπλε Φάλαινα») το όποιο μπορεί να παίξει κανείς μέσω των κοινωνικών δικτύων, κάνει το «Χαμόγελο του Παιδιού», χαρακτηρίζοντας το εξαιρετικά επικίνδυνο για τα παιδιά και ζητώντας από τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Tο παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως άκρως επικίνδυνο καθώς προσκαλεί τους παίκτες να αυτοτραυματιστούν, να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες και τελικά να αυτοκτονήσουν. O Οργανισμός δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπου, κυρίως, έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους δοκιμασιών, όπως αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια.

Οι αρμόδιες Αρχές άλλων χωρών έχουν προειδοποιήσει γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα ΜΜΕ του εξωτερικού, που αναφέρουν ότι το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα. Σε περίπτωση που κάποιος γονέας παρατηρήσει ή ενημερωθεί από το παιδί του πως θέλει ή ξεκίνησε να συμμετέχει στο παιχνίδι, όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απευθυνθείτε άμεσα: • Τηλεφωνικά στο 11188 • Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD • Μέσω twitter: @CyberAlertGR. Σε γενικές γραμμές η χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών πρέπει να γίνεται με πολλή μεγάλη προσοχή.

Συγκεκριμένα:

– Ειδικά σε μικρές ηλικίες, ελέγξτε οι ίδιοι την καταλληλότητα των διαδικτυακών παιχνιδιών που παίζει το παιδί σας – Θέστε συγκεκριμένο χρονικό όριο παιχνιδιού

– Βρείτε και προτείνετε στα παιδιά εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και διασκέδασης

– Ενθαρρύνετε τα διαλλείματα στη χρήση του παιχνιδιού. Κάθε 30 λεπτά να υπάρχει ένα 5λεπτο διάλλειμα

– Καταβάλλετε προσπάθεια για αύξηση κινήτρου για ακαδημαϊκή πρόοδο Δώστε επίσης μεγάλη προσοχή στα παρακάτω σημάδια:

– Αποξένωση από το φιλικό και το κοινωνικό περιβάλλον

– Υπερβολικό αίσθημα ευχαρίστησης όταν παίζει και εκρήξεις θυμού συνδεδεμένες με την διακοπή του παιχνιδιού

– Δεν πιστεύει ότι είναι πρόβλημα (αντίθετα πιστεύει ότι οι γονείς έχουν πρόβλημα)

– Απότομη αλλαγή στην σχολική επίδοση

– Συνεχώς αυξανόμενη χρήση του παιχνιδιού

– Λέει ψέματα αναφορικά με το παιχνίδι (πχ πόσες ώρες παίζει) Σε όλες τις περιπτώσεις και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας. Τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως για τους έφηβους, από το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία-Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα») επισημαίνει KAI η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, όπως τονίζει, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.
Πηγή: dikaiologitika news