Σαρώνουν τα σκόρδα Ν.Βύσσας, αλλά κάποιοι τα “χρησιμοποιούν”

Σαρώνουν τα σκόρδα Ν.Βύσσας, αλλά κάποιοι τα “χρησιμοποιούν”

Σαρώνουν τα σκόρδα της Νέας Βύσσας μετά τις ελληνικές αγορές τώρα και αυτές του εξωτερικού, αφού εξάγονταθι πλέον εκτός της γειτονικής Βουλγαρίας και της Γερμανίας και στην Αυστραλία. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πιστοποίηση του σκόρδου Νέας Βύσσας και όπως διαφαίνεται, θα έχουν αίσιο τέλος.

Σε ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα για το ethnos.gr, μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας Τάσος Γιακμογλίδης και τόνισε: «Υστερα από μια τροποποίηση του σχετικού φακέλου ελπίζουμε ότι το 2018 θα πάρουμε επιτέλους την πιστοποίηση είτε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είτε ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Ετσι θα αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα προϊόντα που παράγουμε και μια ταυτότητα με αξία για τις αγορές του εξωτερικού».

Στο βόρειο άκρο του Νομού Εβρου, στην εύφορη περιοχή της Νέας Βύσσας, παράγεται περίπου το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2009 από 20 παραγωγούς, ωστόσο δεν κατάφερε στα χρόνια της κρίσης που ακολούθησαν να συσπειρώσει μεγάλο ποσοστό παραγωγών, οι οποίοι συνολικά φτάνουν τους 150. «Στον συνεταιρισμό όλα γίνονται με το γράμμα του νόμου, παραστατικά, τιμολόγια κ.λπ. Πολλοί παραγωγοί, προκειμένου να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση, προτιμούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε τοπικές αγορές», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Φέτος η παραγωγή ήταν καλή, αν και οι παγετοί κατέστρεψαν περίπου το 10%. Η συγκομιδή των χλωρών σκόρδων έχει ήδη ξεκινήσει και η τιμή παραγωγού φτάνει περίπου στα 2,5 ευρώ το κιλό. Στα 2,5 με 3 ευρώ αναμένεται να κινηθεί και η τιμή του ξερού σκόρδου, του οποίου η συγκομιδή θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Μάλιστα το 2017 θα είναι η δεύτερη χρονιά που ο συνεταιρισμός θα έχει και βιολογικό σκόρδο. Τα μέλη του συνεταιρισμού διαχειρίζονται περίπου 600 τόνους ξηρό σκόρδο και 40 με 50 τόνους χλωρό. Στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 600 στρέμματα ανήκουν σε μέλη του συνεταιρισμού). Η απόδοση είναι καλή, καθώς κυμαίνεται στα 1.000 με 1.200 κιλά ανά στρέμμα, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Γιακμογλίδης, αντισταθμίζεται από το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι ιδιαιτέρως υψηλό και μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. «Το 80% της εργασίας γίνεται χειρωνακτικά. Από τη σπορά έως το ράφι το σκόρδο θα περάσει από τα χέρια ενός εργάτη τουλάχιστον έξι φορές», σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ο συνεταιρισμός έχει πάρει τη διεθνή πιστοποίηση GLOBALG.A.P για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή.

Τα σκόρδα διατίθενται στην εγχώρια αγορά χύμα, σε δίχτυ ή σε παραδοσιακές πλεξάνες. Μια μικρή ποσότητα (περίπου 10%) εξάγεται στη Βουλγαρία, στη Γερμανία, όπου διατίθεται από ελληνικά παντοπωλεία, και στην Αυστραλία. Ο συνεταιρισμός στεγάζεται σε μια έκταση 2.000 τ.μ. και έχει εγκαταστάσεις με γραμμές επεξεργασίας, διαλογής, καθαρισμού τροφίμων και συσκευασίας, ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες απαιτήσεις και να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον διαθέτει ψυγείο για την αποθήκευση και τη διατήρηση των προϊόντων, προκειμένου να μπορεί να τα διαθέτει στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια όλου του έτους.

Αναφερόμενος στα εισαγόμενα σκόρδα από Κίνα, Ισπανία και Αργεντινή, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού υπογραμμίζει ότι αυτά καλύπτουν την αγορά κυρίως τις εποχές που είναι ελλειμματική η ελληνική παραγωγή. «Οταν τα ελληνικά σκόρδα βγουν στους πάγκους ή στα ράφια, οι καταναλωτές τα προτιμούν, διότι είναι γευστικότερα από τα κινέζικα ή τα αργεντίνικα», δηλώνει ο κ. Γιακμογλίδης.

Από μπροστά Νέα Βύσσα, πίσω… Κίνας

Με αφορμή το ρεπορτάζ αυτό, αναγνώστης του evros-news.gr που κατάγεται από τον Έβρο, μας έστειλε από την Αθήνα όπου μένει καταγγελία για ένα γεγονός που διαπίστωσε πηγαίνοντας σε γνωστή αλυσία σούπερ μάρκετ της περιοχής του και το συνοδεύει με φωτογραφίες. Επειδή ως εβρίτης ήθελε να αγοράσει σκόρδα της Νέας Βύσσας, είδε την ετικέτα από μπροστά που ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που έχει τα κεντρικά της στη Ν.Βύσσα και κάνει παραγωγή, συσκευασία και εμπορία, τα αγόρασε.

Όταν πήγε στο σπίτι όμως και η σύζυγος του πήγε να ανοίξει το διχτάκι, διαπίστωσε στην πίσω πλευρά ότι τα σκόρδα ήταν προέλευσης… Κίνας. Η εταιρεία βέβαια είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΜΙΜΗ τυπικά, αφού αναφέρει στην πρώτη πλευρά της ετικέτας πως κάνει και εισαγωγές σκόρδων, ενώ από πίσω γράφει την προέλευση τους πως είναι Κίνας. Αυτά όμως για τους πολύ παρατηρητικούς. Οι υπόλοιποι αγοράζουν σκόρδα Κίνας και έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι από τη Νέα Βύσσα, που παράγει και τα κορυφαία σκόρδα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*