Τσιρώνης: Εξαιρετικό πεδίο ανάπτυξης η σηροτροφία

Τσιρώνης: Εξαιρετικό πεδίο ανάπτυξης η σηροτροφία

Τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στην παγκόσμια αγορά μεταξιού θα επιδιώξουν  να αξιοποιήσουν συντονισμένατα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας σε συνεργασία με τον δήμο Σουφλίου και τους ντόπιους σηροτρόφους.
Η συγκυρία κρίνεται εξαιρετικά ελπιδοφόρα, καθώς, μετά τη μεγάλη κάμψη που έκανε παγκόσμια τις προηγούμενες δεκαετίες η σηροτροφία και η παραγωγή μεταξωτής ίνας, σήμερα παρατηρείται ανάκαμψη και τεράστια ζήτηση, η οποία δεν καλύπτεται από την προσφορά που υπάρχει. «Για πολλούς λόγους έχει αποδειχθεί ότι το μετάξι είναι αναντικατάστατο σε πολλές εφαρμογές αλλά και ως ύφασμα, παρότι στο παρελθόν επιχειρήθηκε να υποκατασταθεί από συνθετικές ίνες», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.


«Η Ελλάδα, κατά τεκμήριο, βρίσκεται στην ανώτατη κατηγορία μεταξύ των χωρών που έχουν το ποιοτικότερο μετάξι, και ειδικά το Σουφλί, λόγω του κλίματος, βρίσκεται στην κορυφή», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικό πεδίο ανάπτυξης τη σηροτροφία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «μαγιά» των 2.500 στρεμμάτων με μορεώνες, που ήδη καλλιεργούνται στην περιοχή του Σουφλίου, μπορούν και να δεκαπλασιαστούν, αφού, πλέον, «όσα στρέμματα και να μπουν, η προσφορά πάλι θα υπολείπεται της παγκόσμιας ζήτησης, την οποία επιχειρούν να καλύψουν οι Τούρκοι και άλλοι λαοί, έστω κι αν δεν μπορούν να φτάσουν τη δική μας ποιότητα», είπε ο κ. Τσιρώνης.

Πηγή; ΕΡΤ Ορεστιάδα

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου