ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου ζητούν κάτοικοι και φορείς

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου ζητούν κάτοικοι και φορείς

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι το ανατολικότερο νοσοκομείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί από το 1946. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 70 χιλιομέτρων από τη Βουλγαρία.

Η ενοποίηση του με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει οδηγήσει στην  υποβάθμιση και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Εξυπηρετεί, μαζί με τα Κέντρα Υγείας , Σουφλίου, Ορεστιάδας και Δικαίων, τα 2/3 του νομού σε έκταση και περισσότερο από 80.000 κατοίκους της περιοχής του Β. Έβρου, την 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και την μεγαλύτερη μεραρχία στρατού της πατρίδος μας, την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, δεδομένου ότι η υπάρχουσα νοσηλευτική υποδομή της ως άνω Μεραρχίας είναι υποτυπώδης.

Επίσης προσφέρει υγειονομική κάλυψη στους φοιτητές της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ της Ορεστιάδας, αλλά και του Τμήματος  Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου του Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Είναι η μοναδική μόνιμη υγειονομική δομή για την προληπτική εξέταση και περίθαλψη των φιλοξενουμένων ,του λειτουργούντος εδώ και αρκετά χρόνια ΚΕ.Π.Υ. (Κέντρου Πρώτης Υποδοχής) και του παρακείμενου Κέντρου προσωρινής κράτησης, προσφύγων και μεταναστών Φυλακίου Έβρου.

Ανήκει στα 10 καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με κριτήρια, το επίπεδο διαχείρισης και επίτευξης στόχων, την ποιότητα παροχής υγείας και ιατρικής φροντίδας αλλά και τα οικονομικά μεγέθη. Διαπίστωση που έγινε πρόσφατα από την εγκυρότερη κυβερνητική πηγή: το Υπουργείο Υγείας.
Κάθε κλινική και τμήμα του, είναι υποχρεωμένο να βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο και για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες και ιδιόμορφες αυτές συνθήκες λειτουργίας και διότι δεν υπάρχει εναλλακτική ιατρική δομή δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή. Το κοντινότερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή είναι το παρακείμενο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αδριανούπολης-Τουρκίας που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων!
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης απέχει υπερτριπλάσια απόσταση, 180 χιλιόμετρα από το βορειότερο άκρο του νομού και  100 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο. Αν στις αποστάσεις αυτές  προστεθεί το κακό και επικίνδυνο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με  το υποστελεχωμένο Ε.Κ.Α.Β. καθίσταται πασιφανής η δυσχερής και επικίνδυνη συχνή διακομιδή και μεταφορά των ασθενών στο  Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης .

Τα τελευταία 4 χρόνια τα δυο νοσοκομεία έχουν ενοποιηθεί σε εφαρμογή του νόμου 4052/2013. Αυτή η ενοποίηση όμως , ενός Πανεπιστημιακού και ενός Κρατικού, με διαφορετικές προϊστάμενες αρχές ,από την μία  το υπουργείο Παιδείας και από την άλλη το υπουργείο Υγείας και τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα εφαρμογές που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Η  λειτουργία ενός μόνο, μη αντιπροσωπευτικού  και ανισομερούς Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ενός Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ενός Επιστημονικού Συμβουλίου δυσχέραιναν τα μέγιστα την λειτουργία του και συνέβαλαν στην υποβάθμισή του.
Τώρα σύλλογοι και φορείς της περιοχής του Β. Έβρου  σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί  εξέδωσαν κοινό ψήφισμα και ζητούν :

1.  Την πλήρη αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με δικό του Α.Φ.Μ. και δικό του διοικητικό συμβούλιο.

2.  Την έγκριση του παλαιού οργανισμού 150 κλινών +10 της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού ( σύνολο 160 ) όπως προέβλεπε ο παλιός οργανισμός ο οποίος ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 935/16-12-1994 έναντι των120+10, σύνολο 130 κλινών που υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας τεχνητού νεφρού) ώστε να αναπτυχθούν και άλλες απαραίτητες κλινικές (ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, κλπ.)

3. Την πρόσληψη αναγκαίου αριθμού εργαζομένων (ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού – λοιπού προσωπικού), με την αναλογία λειτουργίας των 150 κλινών αλλά και την υποχρεωτική παραμονή και εργασίας τους στο νοσοκομείο.

4.  Την ορθολογικότερη και δικαιότερη , με βάση τις επιδόσεις , κατανομή πόρων, για την προμήθεια υλικών και αμοιβή εφημεριών , ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

5. Την επαναφορά αποσπασμένου προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού) στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

6. Την επανένταξη των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων, με την ταυτόχρονη νέα ένταξη και του Κέντρου Υγείας Σουφλίου, στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω της μικρότερης απόστασης μεταξύ των δύο πόλεων, 28 χιλιόμετρα, έναντι των 70 χιλιομέτρων , από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου τώρα υπάγεται διοικητικά.

7.  Την πλήρη στελέχωση με Ιατρικό και λοιπό προσωπικό των ως άνω Κ.Υ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής του Βορείου Έβρου.

8. Την ίδρυση και λειτουργία σταθμού Ε.Κ.Α.Β στα Δίκαια , στο βορειότερο Κέντρο Υγείας , διότι ο πλησιέστερος σταθμός του Ε.Κ.Α.Β βρίσκεται στην Ορεστιάδα , η οποία απέχει από τα Δίκαια 50 χιλιόμετρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη παροχή Ά βοηθειών και διακομιδής ασθενών στα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

9.  Την μόνιμη και πλήρη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , του ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων και την αποσυμφόρηση των Κ.Υ και του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι κοινωνικοί φορείς, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας και αφουγκραζόμενοι την αβεβαιότητα και την αγωνιά της, για την συνεχόμενη υποβάθμιση του Βορείου Έβρου αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Η δυσλειτουργία του νοσοκομείου, και η καταβαράθρωση της υγείας και γενικά της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Βορείου Έβρου, θα επιφέρει την πλήρη πληθυσμιακή συρρίκνωση της ακριτικής αυτής περιοχής και κατά επέκταση της Θράκης, ένα θέμα  μείζονος εθνικής σημασίας.

Πηγή: protohema.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*