Μια καλημέρα απ’ το Σουφλί με την… γκάιντα ν’ αντηχεί παντού

Μια καλημέρα απ’ το Σουφλί με την… γκάιντα ν’ αντηχεί παντού

Μια όμορφη καλημέρα από την “πόλη του μεταξιού” το όμορδο Σουφλί, με την γκάιντα του νεαρού Γιώργου Συμεωνίδη,, του γκαϊντατζή-μαθητή από τον Λαγό Διδυμοτείχου, να αντηχεί στον εξώστη του Αρχοντικού Μπρίκα, εκεί όπου στεγάζεται το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου.

https://www.youtube.com/watch?v=N3nnzdIn81I&feature=youtu.be

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Αρχοντικό Μπρίκα χτίστηκε στο Σουφλί το 1890 για μια από τις πιο εύπορες οικογένειες της Θράκης, την οικογένεια Μπρίκα. Η κατασκευή του είναι τέτοια που εξυπηρετούσε έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Στο Αρχοντικό Μπρίκα εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων και την αποθήκευση ξηρών κουκουλιών. Επιστρατεύτηκαν ειδικοί μάστορες από την Προύσα και δημιούργησαν ένα από τα πιο όμορφα κτήρια ολόκληρης της περιοχής.

Το Αρχοντικό Μπρίκα είναι τριώροφο με τον καμπύλο εξώστη του να ξεχωρίζει, όπως και το ξύλινο αέτωμα. Είναι τοποθετημένο πάνω σε υπερυψωμένο λιθόκτιστο βάθρο. Έχει τονισμένες γωνίες με πλινθόκτιστες οδοντώσεις και τριπλά υπέρυθρα. Χρησίμευε για κατοικία του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του και βέβαια ως χώρος εκτροφής και αποθήκης μεταξοσκωλήκων και κουκουλιών. Η οικογένεια έκανε δωρεά το Αρχοντικό Μπρίκα στο δημόσιο το 1991 και σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου.

Όσο για τον Γιώργο Συμεωνίδη, είναι ο νεώτερος γκαϊντατζής του χωριού του και το καμάρι των συγχωριανών του. .Παίζει Γκάιντα από ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων. Δάσκαλος του ο Ιωάννης Πεχλιβάνης, ένας πάρα πολύ γνωστός γκαϊντατζής στο Βόρειο Έβρο.  Ο Γιώργος παίζει επαγγελματικά σε διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στον Έβρο αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*