Ξαναζωντάνεψαν την εγκαταλελειμμένη Γαλήνη με Θεία Λειτουργία

Ξαναζωντάνεψαν την εγκαταλελειμμένη Γαλήνη με Θεία Λειτουργία

Μια πολύ συγκινητική εκδήλωση έγινε χθες το απόγευμα από τους κατοίκους του Κυπρίνου στον εγκαταλελειμμένο οικισμός Γαλήνη που βρίσκεται δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.


Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κυπρίνου Γιώργου Σιώπη όπου και ανήκει η Γαλήνη και με αφορμή την σημερινή εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός του χωριού, αρκετός κόσμος προσήλθε με προεξάρχοντα τον Ιερέα πατέρα Παναγιώτη και έζησαν μνήμες με πολύ συγκίνηση ιδιαίτερα όσων έζησαν εκεί πριν από χρόνια. Τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός για τον Εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καιαρκετοί περιηγήθηκαν στο ερειπωμένο πλέον χωριό.

Που βρίσκεται η Γαλήνη

Ο οικισμός Γαλήνη ή Τσιγκέλι δημιουργήθηκε από τους κάτοικους του γειτονικού χωριού Μηλιά, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τον κατοικήσουν γιατί όταν πλημμύριζε ο Άρδας δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια τους. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης, χτισμένος το 1962 στη θέση του τζαμιού. Ο οικισμός βρίσκεται σ’ένα μέρος εκλπηκτικής ομορφιάς, πραγματικής γαλήνης και ηρεμίας, δίπλα στο ποτάμι και ακριβώς πίσω από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Εδώ βρέθηκε το μεγαλύτερο ανάγλυφο Θράκα Ιππέα, όπου εικονίζεται έφφιπος ο ήρωας σε σκηνή κυνηγιού (Εκτιίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων).