Καθηγητής του Δημοκρίτειου άρπαξε 2 εκατ. και έγινε καπνός με… Τζάγκουαρ

Καθηγητής του Δημοκρίτειου άρπαξε 2 εκατ. και έγινε καπνός με… Τζάγκουαρ

Το θέμα της δίωξης εναντίον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση ποσού που υπεραβίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, επαναφέρει σήμερα η εφημερίδα Espresso” με βασικό πρωτοσέλιδο της θέμα.

Η περίπτ ωση βέβαια είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν λίγους μήνες από το zougla.gr, το ρεπορτάζ του οπίου βασίστηκε τότε στην δίωξη που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Ξάνθης μετά την μήνυση του Πρύτανη του ΔΠΘ κ.Θανάση Καραμπίνη. Μάλιστα η εδφημερίδα της Αθήνας στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι ο  συγκεκριμένος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Βασίλης Τσαουσίδης, πήρε τα 2 εκατ. ευρώ και την… έκανε για το διάστημα, επειδή προφανώς τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα υλοποιούσε χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζεται επίσης ότι κυκλοφορούσε με μια πανάκριβη Τζάγκουαρ.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zougla.gr στο οποίο προφανώς και βασίστηκε η “Espresso”, ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει από καταγγελίες και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, λάμβανε κονδύλια επί σειρά ετών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία εργαστηρίων και την ανάπτυξη διαστημικού προγράμματος, ενέργειες οι οποίες πληρώθηκαν αδρά, δεν προχώρησαν όμως ποτέ.  Ο καθηγητής τέθηκε πρόσφατα σε αποχή καθηκόντων, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο Β. Τσαουσίδης ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Spice: Space Internetworking Center» (Κέντρο Διαστημικής Δικτύωσης), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ. Σκοπός του προγράμματος ήταν η «ενσωμάτωση των σχετικών επιστημονικών δραστηριοτήτων δύο ακόμη εργαστηρίων, 6 μελών του Ιδρύματος και 13 ερευνητών μηχανικών, καθώς και η θεσμοθέτηση και εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ποιοτικής δομής».

Όπως διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες, τα εργαστήρια δεν δημιουργήθηκαν ποτέ και καμία μόνιμη ποιοτική δομή δεν θεσμοθετήθηκε, αν και η ιστοσελίδα www.spice-center.org μας ενημερώνει για το αντίθετο.
Ο εισαγγελέας Ξάνθης έχει διατάξει τη δίωξη του Βασίλη Τσαουσίδη από τον Οκτώβριο του 2016
:

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και του τεράστιου ποσού για το οποίο ελέγχεται ο καθηγητής, η υπόθεση από τον εισαγγελέα Ξάνθης φτάνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με προεδρεύουσα την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου.  Ο καθηγητής τίθεται σε αποχή καθηκόντων και η πειθαρχική δίωξη αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική.

Τι έδειξε ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων
Χαρακτηριστικό είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, κατά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε. Στον έλεγχό τους, εκτός από μια ιστοσελίδα, δεν βρήκαν ούτε… υπολογιστή του διαστημικού προγράμματος, ενώ ο Βασίλης Τσαουσίδης στις συνεχείς εκκλήσεις τους να δώσει εξηγήσεις δεν απαντάει σε τίποτα.

Σύμφωνα πάντα με τους πραγματογνώμονες, αντίστοιχες παρατυπίες διαπιστώθηκαν και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Βασίλη Τσαουσίδη, όπως το «Projecttitle: Space Data Routers, Space-Dataroyters for Exploiting Space Data», το οποίο χρηματοδοτήθηκε επίσης από την Ε.Ε. με 634.094 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Θανάσης Καραμπίνης, για τη διεκδίκηση των κονδυλίων ο Βασίλης Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες ανύπαρκτων στο Δ.Π.Θ. εργαστηρίων, με τίτλους όπως «Εργαστήριο Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων ή Εργαστήριο Διαδικτυωμένων Συστημάτων», ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά.

Το σκάνδαλο φτάνει στις Βρυξέλλες
Η διοίκηση του Δημοκρίτειου μετά την εισαγγελική δίωξη ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες επιτροπές στις Βρυξέλλες, όπως και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

H απάντηση του καθηγητή Β. Τσαουσίδη
Ο Βασίλης Τσαουσίδης σε δηλώσεις του στο zougla.gr ισχυρίστηκε τα εξής: «Όλα αυτά είναι πέρα για πέρα συκοφαντικά. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά έργα, το μεγαλύτερο και ανταγωνιστικότερο που έχει πάρει ποτέ το Δημοκρίτειο. Σημειώστε ότι πρόκειται για ερευνητικό έργο, όχι για εργαστήριο, από το οποίο χρηματοδοτήθηκαν 30 ερευνητές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και αναγνωρισμένα, καθώς εγκαθιδρύσαμε πρωτόκολλο επικοινωνίας με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συνεργαζόμαστε με τη NASA.
»Πρόκειται για μια μήνυση εις βάρος μου από τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Θανάση Καραμπίνη. Δεν έχω κληθεί να απολογηθώ σε κανέναν, ούτε να καταθέσω, ούτε έχει ξεκινήσει κάποια ανάκριση. Οι πραγματογνώμονες, το πόρισμα των οποίων αναφέρετε, είναι παράνομοι, καθώς δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε τεχνογνωσία για έναν τέτοιο έλεγχο, ειδικά σε έργο FP7, όπως το δικό μου. Είναι φίλοι του Θανάση Καραμπίνη, για να δώσει κύρος στη συκοφαντία του. Τα έγγραφα τα οποία ζήτησαν επίσης για τον έλεγχο ”εξαφανίστηκαν” όταν τα ζήτησαν, δηλαδή η γραμματέας δεν τα έβρισκε, ενώ μετά εμφανίστηκαν κανονικά, με αριθμό πρωτοκόλλου.
»Σημειώστε ότι ζητούσα να καταθέσω στα αρμόδια όργανα -στη Σύγκλητο και στην Επιτροπή Ερευνών-, όμως δεν κλήθηκα ποτέ. Δεν έχω τεθεί σε διαθεσιμότητα, για όσο διαρκεί η έρευνα, αλλά σε προσωρινή αργία, ενώ πρόσφατα η Ε.Ε. μου ανέθεσε κι άλλο έργο, μέσω του προγράμματος ”Αθηνά”, που αφορά στο διαδίκτυο.
»Ο πρύτανης που με μήνυσε για όλα αυτά σύντομα θα ελεγχθεί πειθαρχικά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή, καθώς υπάρχει πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, σε σχέση με τις εταιρικές σχέσεις του πρυτανικού συμβουλίου με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη σίτιση επί 10 χρόνια στο Δημοκρίτειο, και είχαν αποκρύψει αυτήν τη σχέση. Ελέγχεται επίσης και για μια σειρά συμβάσεων που έχει υπογράψει για το πανεπιστήμιο. Δυστυχώς μερικοί πονηροί ποινικοποιούν την ακαδημαϊκή δραστηριότητα και κάποιος μπορεί να βρεθεί υπόλογος ακριβώς επειδή την ασκεί».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*