“Βρείτε λύση για ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ Έβρου. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση”

“Βρείτε λύση για ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ Έβρου. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση”

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Τ.Ο.Ε.Β. και Γ.Ο.Ε.Β. στον Έβρο,αφού λόγω απαγόρευσης χρηματοδότησης και έλλειψης χρημάτων κινδυνεύουν με κλείσιμο και οι αγρότες του νομού βρίσκονται σε απόγνωση, επισημαίνει με επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα (23/05) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης.

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο και έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εισοδήματος των αγροτών.

Μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της περιόδου 2014-2015 ο νομός Έβρου υπέστη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της τελευταίας 30τιας. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τόσο στην παραποτάμια περιοχή του π. Έβρου όσο και στις παραποτάμιες περιοχές του π. Άρδα και  Ερυθροποτάμου.

Επίσης μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και οι υποδομές των περιοχών αυτών μερικές των οποίων δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των κατά τόπους Τ.Ο.Ε.Β.-Γ.Ο.Ε.Β.

Ο αγροτικός κόσμος, όμως,  αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των εισφορών, με αποτέλεσμα και οι οργανισμοί  από την πλευρά τους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν έναντι των Αγροτών συντηρώντας τις υποδομές.

Ο Βουλευτής ρωτάει μεταξύ άλλων τον Υπουργό αν υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του Υπουργείου για την αποκατάσταση αυτών των υποδομών και των αγροτεμαχίων.

Επίσης, ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν προκειμένου να παρακαμφθούν οι απαγορεύσεις χρηματοδότησης των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ από την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση;

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) – Γ.Ο.Ε.Β.(Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων)

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο και έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του εισοδήματος των αγροτών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν  οι Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) και Γ.Ο.Ε.Β. (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), που λειτουργούν με ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή συντηρούνται κατά κύριο λόγο με τις εισφορές που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες.

Μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της περιόδου 2014-2015 ο νομός Έβρου υπέστη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της τελευταίας 30τιας. Έπειτα από ενέργειες που έγιναν από το σύνολο των τοπικών αρχών εξασφαλίστηκαν οι  απαιτούμενες πιστώσεις για να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα τμήματά του παρέμβριου και του κυρίως  αναχώματος σε όλο το μήκος του νομού στο π. Έβρου όπως και τα κατεστραμμένα τμήματα στα αναχώματα του ποταμού Άρδα και του Ερυθροποτάμου.

Ωστόσο τα έντονα φαινόμενα που επικράτησαν την συγκεκριμένη περίοδο είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τόσο στην παραποτάμια περιοχή του π. Έβρου όσο και στις παραποτάμιες περιοχές του π. Άρδα και  Ερυθροποτάμου.  Επίσης μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και οι υποδομές των περιοχών αυτών μερικές των οποίων δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των κατά τόπους Τ.Ο.Ε.Β.-Γ.Ο.Ε.Β.

Ο αγροτικός κόσμος, όμως,  αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των εισφορών, με αποτέλεσμα και οι οργανισμοί  από την πλευρά τους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν έναντι των Αγροτών συντηρώντας τις υποδομές.

Προκειμένου οι οργανισμοί να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους  απαιτείται να υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς για την κάλυψη συγκεκριμένων εξόδων, όπως πληρωμή προσωπικού, συντήρηση μηχανημάτων έργων των οργανισμών, προμήθεια νέων μηχανημάτων, συντήρηση αντλιών, πληρωμή τιμολογίων  Δ.Ε.Η. κ.α.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Υπάρχει μέριμνα από την μεριά του Υπουργείου για την αποκατάσταση αυτών των υποδομών και των αγροτεμαχίων,  καθώς πολλά από αυτά αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για τους αγρότες της περιοχής;
  2. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν προκειμένου να παρακαμφθούν οι απαγορεύσεις χρηματοδότησης των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ από την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση (εποπτεύοντες φορείς) πλην των εκτάκτων περιπτώσεων; Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν προς την Δ.Ε.Η. προκειμένου να μην προβεί στην διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων;