“Τα αρωματικά φυτά είναι η θησαυρός της Θράκης”

“Τα αρωματικά φυτά είναι η θησαυρός της Θράκης”

“Αρωματικά φυτά όπως Λεβάντα, Ρίγανη, Τσάϊ του Βουνού, Τριανταφυλλιά. Μέντα, Φλισκούνι Φασκόμηλο, Θυμάρι, Βασιλικό, Χαμομήλι και Κρίταμο και άλλα ΑΦΦ που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην Ροδόπη και στη Θράκη γενικότερα που συνδυάζει ορεινή-πεδιάδα και παραλιακή ζώνη και είναι ο θησαυρός της”, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θρακιώτης, Μόσχος Πολυσίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο κ.Πολυσίου, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν και έχουν παρουσιάσει αξιόλογο έργο στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, -ΑΦΦ-τόνισε πως είναι κρίμα στην Ελλάδα ακόμα οι καλλιέργειες με ΑΦΦ να είναι γύρω στα 100.000 στρέμματα. Από αυτά τα 1.000 στη Ροδόπη με Λεβάντα, Ρίγανη, Τσάϊ του Βουνού και Τριανταφυλλιά. Άλλα ΑΦΦ που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στην Ροδόπη και στη Θράκη γενικότερα που συνδυάζει ορεινή-πεδιάδα και παραλιακή ζώνη, είναι –πέρα από τη Ρίγανη και Λεβάντα-, Μέντα, Φλισκούνι Φασκόμηλο, Θυμάρι, Βασιλικό, Χαμομήλι και Κρίταμο.

«Αυτά τα είδη των Φαρμακευτικών Φυτών, μπορούν οι καλλιεργητές να έχουν τον γενικό έλεγχο της καλλιέργειας από το σπόρο στο τελικό προϊόν, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα καλλιέργειες που λόγω των επιδοτήσεων, πρέπει να αγοράζουν συγκεκριμένο σπόρο και λιπάσματα, χωρίς να μπορούν να ελέγχουν και την τελική τιμή.
Αυτό που χρειάζεται είναι νέοι μορφωμένοι καλλιεργητές συνειδητοποιημένοι, οι οποίοι θα ενταχθούν σε ομάδες, θα εφαρμόζουν το ίδιο πρωτόκολλο φροντίδων σε 5-10 αρωματικά φυτά της ίδιας ποικιλίας. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν και στη Μεταποίηση πρώτα στην περιοχή, αφενός με καταστήματα-όπως και στη Γαλλία- με Βιολογικά ΑΦΦ, αλλά και δημιουργώντας συμπράξεις με άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως λόγου χάρη Κτηνοτρόφοι, στους οποίους θα μπορούσαν να περιορίσουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής, εφαρμόζοντας αιθέρια έλαια, αντί αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Πολυσίου.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής