Οι Θρακιώτες του Αμβούργου τίμησαν την απελευθέρωση της

Οι Θρακιώτες του Αμβούργου τίμησαν την απελευθέρωση της

Ένας από τους πιο δραστήριους στυλλόγους Θρακιωτών του εξωτερικού, είναι ο Σύλλογος Θρακιωτών Αμβούργου και περιχώρων. Με την ευκαιρία του εορτασμού της 97ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Θράκης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, οργάνωσε εκδηλώσεις στην γερμανική πόλη, ώστε τα μέλη του να τιμήσουν όλοι μαζί την εθνική επέτειο της Θράκης μας.
Έτσι πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αμβούργου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Γεωργίου Αρναούτη, ενός από τους καλύτερους νέους διπλωμάτες μας και με αγάπη για την Θράκη και τον Έβρο. Διετέλεσε άλλωστε Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του συμπατριώτη μας Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μάνος και γι ´ αυτό ο Σύλλογος Θρακιωτών τον ευχαριστεί θερμά.

Παρουσίασε και παραδοσιακές φορεσιές

Φέτος ο σύλλογος είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει στην ομογένεια του Αμβούργου κατά την διάρκεια της Δοξολογίας, διαφορετικές θρακιώτικες γυναικείες φορεσιές, όπως η νυφιάτικη φορεσιά των Μάρηδων και της Νέας Βύσσας, η γυναικεία αρβανίτικη φορεσιά καθώς επίσης τη φορεσιά από τους Μεταξάδες και αυτή των Γκαγκαβούζιδων. Στη συνέχεια διοργανώθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση στην αίθουσα του συλλόγου . Επίσης εορτάστηκε η «ημέρα της μητέρας» για να τιμήσει όλες τις μητέρες. Ο χώρος γέμισε με μέλη και φίλους του Συλλόγου, που τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση.
Ο Σύλλογος Θρακιωτών Αμβούργου και Περιχώρων αποτελεί έναν ζωντανό φορέα πολιτιστικών δραστηριοτήτων για τον τόπο μας, με αξιόλογη παρουσία από το 1983, έτος ιδρύσεώς του. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που συντηρείται χάρη στο μεράκι και τις προσπάθειες των μελών του. Το ΔΣ του Συλλόγου αποτελείται κυρίως από Θρακιώτες που κατάγονται από τον Έβρο και αποτελείται από τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Κετεσίδη, την αντιπρόεδρο κα. Αποστολία Τασμαλάκη, την γραμματέα κα. Μαρία Ζησάκη, τον ταμεία κ. Ευστράτιο Θεοχαρίδη και τα μέλη κα. Χρυσή Τσομπανίδου, κα Αγάπη Τοπτσή και κα. Μαρία Πετράκη.

Ομαδική φωτογραφία στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αμβούργου
Από αριστερά: ο πρόεδρος κ. Π. Κετεσίδης, κα Α. Κετεσίδου (αρβανίτική φορεσιά), Ειρήνη Ζουρνατζή (φορεσιά Συλλόγου), Ραφαηλία Παντζίδου (νυφιάτικη φορεσιά Ν. Βύσσας), Γεώργιος Τούσκας, ο Γενικός Πρόξενος κ. Γ. Αρναούτης, κα Χ. Τσομπανίδου (νυφιάτικη φορεσιά Μάρηδων), Χρήστος Διμηνίδης, Ελένη Ρυζιώτη (φορεσιά Γκαγκαβούζιδων), Σταύρος Κασαπούδης, Ευθυμία Ασλανίδου (φορεσιά Μεταξάδων), γραμματέας κα. Μ. Ζησάκη.

Από αριστερά: Γεώργιος Τούσκας, Χρήστος Διμηνίδης, Σταύρος Κασαπούδης, Ανέστης Κετεσίδης
Ειρήνη Ζουρνατζή (φορεσιά Συλλόγου), Ραφαηλία Παντζίδου (νυφιάτικη φορεσιά Ν. Βύσσας) , κα Τσομπανίδου (νυφιάτικη φορεσιά των Μάρηδων), , Ελένη Ρυζιώτη (φορεσιά Γκαγκαβούζιδων), Ευθυμία Ασλανίδου (φορεσιά Μεταξάδων)