Απαράδεκτες προκλήσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών στην Θράκη

Απαράδεκτες προκλήσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών στην Θράκη

Απαράδεκτες προκλήσεις από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Θράκη. Με όσα λέει για την μουσουλμανική μειονότητα αλλά και τις συναντήσεις του σε συλλόγους και ενώσεις που αυτοαποκαλούνται “τουρκικές”, δημιουργεί ένταση τόσο σε Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη.

Από τη Ροδόπη δήλωσε τη στήριξη της “μητέρας πατρίδας” στη μειονότητα, ακολουθώντας την πάγια πολιτική της χώρας του αναφορικά με τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ βρέθηκε στην Κομοτηνή για μία ιδιωτική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας όμως βρήκε χρόνο για όλους. Σημειολογικά από τον χώρο της αποκαλούμενης “τουρκικής νεολαίας” ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μαΐου τις επαφές του στην περιοχή μας. Τον ιστορικό αυτόν χώρο, όπως τον χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Αλή Ριζά Ακιντζή. Καλωσορίζοντας τον Τούρκο αξιωματούχο στην πόλη μας τόνισε πως η επίσκεψη του αυτή “είναι μια έκφραση του ενδιαφέροντος και της σημασίας που αποδίδει το κράτος μας και το υπουργείο μας στην Δυτική Θράκη, τις υπόλοιπες εκφράσεις τις βιώνουμε”.  

Το να είσαι Τούρκος είναι κάτι ωραίο”

Ο υφυπουργός της Τουρκίας μιλώντας από τον χώρο της νεολαίας έκανε γνωστό ότι έχει υπηρετήσει σε διάφορα μέρη, αλλά ποτέ δεν είχε βρεθεί στη Θράκη για την οποία ενίοτε διάβαζε στα βιβλία. Όπως ο ίδιος είπε “υπηρέτησα σε μέρη όπου υπήρχαν τουρκικές κοινότητες και μειονότητες και η τελευταία μου θέση ήταν στο προξενείο της Μοσούλης. Τις περασμένες μέρες επισκέφτηκα τους ομογενείς μας στην Μακεδονία (έκφραση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος υφυπουργός για την FYROM). Το είπα και εκεί. Ό,τι  και αν λένε διάφοροι, το να είσαι Τούρκος  είναι κάτι το ωραίο, δεν είναι κάτι που αλλάζει με κάποιες κρατικές πολιτικές, είναι μια αρχαία κουλτούρα, μια αρχαία ενότητα και μια ταυτότητα-αποστολή”.


Μίλησε για την …μέριμνα της Τουρκικής Δημοκρατίας στο να παρακολουθεί την κατάσταση όλων των “τουρκικών κοινοτήτων και μειονοτήτων (με πρώτη τη Δυτική Θράκη)”, όπως τις χαρακτήρισε και από την άλλη εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές και μη γειτονικές της χώρες.
Ιδιαίτερα για το στάτους των Δυτικοθρακιωτών “ομογενών μας”, όπως είπε, “έχει καθοριστεί με συμφωνίες. Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας πάντοτε το παρακολουθεί αυτό. Η βοήθεια στους ομογενείς μας στα πλαίσια των διεθνών μας σχέσεων, αποτελεί χρέος και του κράτους μας και των οργανώσεων μας. Και αυτό προσπαθούν να το καλύψουν. Από τις πληροφορίες που παίρνουμε από τις επιτροπές που επισκέπτονται την Άγκυρα αλλά και από τις πληροφορίες που φτάνουν σε εμένα, δυστυχώς στην Τουρκία γεννάται η άποψη πως οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι καλές. Μακάρι με την γείτονα μας Ελλάδα να επιλύσουμε τα θέματα στην κατεύθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμφωνιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ συμμετείχε σε προσευχή στο χωριό Αρριανά. Τον υφυπουργό Γιλντίζ συνόδευσαν ο πρόξενος της Τουρκίας Αλή Ριζά Ακιντζί και ο υφυπουργός Νταβούτ Οτζάκ. Στην επίσκεψη στα Αρριανά μετείχαν επίσης ο δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καμπζά και κόσμος από τα Αρριανά.
Εκεί απευθυνόμενος στους πιστούς, τους ευχήθηκε για το Ραμαζάνι και τους ενημέρωσε για συναντήσεις που είχε στην περιοχή. “Ενημερώθηκα σχετικά με την κατάστασή σας και σχετικά με την Ελλάδα. Καθήκον μας είναι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά καθήκον επίσης της Τουρκία και δικό μας είναι η στήριξη σχετικά με τα θέματα και τα δικαιώματα σας. Με αυτή την αφορμή σας μεταφέρω από την μητέρα πατρίδα τα χαιρετίσματα του πρωθυπουργού μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας μας και του υπουργού Εξωτερικών μας”.
Σε αυτό συμμετείχαν οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ,  ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καμπζά, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης και δημοτικός σύμβουλος Ερτζάν Αχμέτ, ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ και άλλοι.
Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Ροδόπη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών βρήκε χρόνο να επισκεφτεί και τη νέα επιχείρηση του Λεβέντ Σαδίκ, το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο Κομοτηνής, ένα τέμενος στην Κομοτηνή.

Πηγή: xronos.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*