Πρόκληση!!! ΔΙΟΔΙΑ και στο ΑΡΔΑΝΙΟ από 1η Νοεμβρίου. Το ΦΕΚ Σπίρτζη-Τσακαλώτου

Πρόκληση!!! ΔΙΟΔΙΑ και στο ΑΡΔΑΝΙΟ από 1η Νοεμβρίου. Το ΦΕΚ Σπίρτζη-Τσακαλώτου

Την ώρα που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με όλους τους φορείς ετοιμάζουν σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του σταθμού διοδίων που κατασκευάζεται στην Μέστη, η Κυβέρνηση όχι μόνο απαξίωσε να απαντήσει στις επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά προχωράει στην κατασκευή διοδίων και στο ΑΡΔΑΝΙΟ και μάλιστα προβλέπεται να λειτουργήσουν την 1η Νοεμβρίου του 2017.

Αυτό λέει ξεκάθαρα το ΦΕΚ της 29ης Μαίου 2017 που περιέχει την κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου-Σπίρτζη για την άμεση εγκατάσταση 18 μετωπικών σταθμών και 20 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό. Με βάση την υπουργική απόφαση, για τους μετωπικούς σταθμούς Μέστης, Παμβώτιδας, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η λειτουργία τους προβλέπεται την 31η Αυγούστου.

Για το Αρδάνιο και τους 20 πλευρικούς σταθμούς προβλέπεται η 1η Νοεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα:

4. Το άρθρο 3 της υπ’ αρ. 6686/2014 κοινής υπουρ- γικής απόφασης τροποποιείται και αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Ως απώτατος χρόνος έναρξης λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων και είσπραξης των διοδίων τελών ορί- ζεται:

α) Για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η 31.08.2017,

β) για το μετωπικό σταθμό διοδίων Σιάτιστας, η 01.11.2017,

γ) για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Θεσσα- λονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού, η 10.10.2017,

δ) για το μετωπικό σταθμό διοδίων στο Αρδάνιο, η 01.11.2017,

ε) για το σύνολο των πλευρικών σταθμών διοδίων, η 01.11.2017. Το ως άνω χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων και είσπραξης των διοδίων τελών ισχύει και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των οριζόμενων στο άρθρο 4.

Η ΚΥΑ Τσακαλώτου-Σπίρτζη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Μάιου, αποτελεί άλλο ένα προαπαιτούμενο στις δεσμεύσεις με τους δανειστές αλλά και ένα μέσο διευκόλυνσης στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας.

Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση διοδίων αποτελεί απαίτηση και των υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι είχαν διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το ατελέσφορο της διαγωνιστικής διαδικασίας εάν δεν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με τα διόδια.

Για τα διόδια Σιάτιστας η 1η Νοεμβρίου και για τους σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού η 10η Οκτωβρίου.

Στην Εγνατία σήμερα λειτουργούν οκτώ σταθμοί στην Τύρια (Θεσπρωτία), στο Μαλακάσι (Μέτσοβο), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη, στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στον Προμαχώνα Σερρών.