Ο Εβρίτης Πρόεδρος του ΚΑΠΕ βοηθάει σε γεωθερμία, φυσικό αέριο

Ο Εβρίτης Πρόεδρος του ΚΑΠΕ βοηθάει σε γεωθερμία, φυσικό αέριο

Σημαντικές εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το νομό Έβρο να έχει πρωταγωνιστκκό ρόλο. Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δηλαδή, είναι Εβρίτης.

Πρόκειται για τον Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος κατάγεται από το Νεοχώρι Ορεστιάδας και από την πρώτη στιγμή  που ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, διορίστηκε Πρόεδρος στο ΚΑΠΕ. Η συμβολή του μάλιστα στις θετικές εξελίξεις που αφορούν στο φυσικό αέριο, την γεωθερμία και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι καθοριστική.

Πρώτη πόλη στη Βόρεια Ελλάδα με φυσικό αέριο η Ορεστιάδα

Βοήθησε για παράδειγμα ώστε η ΔΕΠΑ αλλά και από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, να συμπεριλάβουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις περιοχές που θα επιδιωχθεί να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, χωρίς να συνδεθούν με τους αγωγούς μεταφοράς, αλλά αυτό να γίνει με τη χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG. Από τις πρώτες πόλεις και η πρώτη στην Βόρεια Ελλάδα, είναι ως γνωστό η Ορεστιάδα.  Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένονται στην πόλη στελέχη της ΔΕΠΑ για να εξετάσουν την κατάσταση όσον αφορά την εγκατάσταση του σταθμού διανομής φυσικού αερίου στην πόλη. 

Άριστη συνεργασία με Φαλέκα για την γεωθερμία

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση για την επεξεργασία των τεχνικών και ενεργειακών δεδομένων για εγκαταστάσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών με αξιοποίηση της γεωθερμίας στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, Με παρόντες τον αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα που κάνει σπουδαία δουλειά εδώ και χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα και έχει από την πρώτη στιγμή άριστη συνεργασία με τον Εβριτη Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλη Τσολακίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και  εκπρόσωποι επενδυτικού σχήματος από τη Γερμανία και την Ολλανδία που προγραμματίζουν την δημιουργία τεράστιων θερμοκηπίων αξιοποιώντας την γεωθερμία της περιοχής.

Έφερε την YTONG στην Ελλάδα και δημιούργησε την THRAKON

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Βασίλης Τσολακίδης κατάγεται από το Νεοχώρι Ορεστιάδας. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Γερμανία μαζί με τον αδερφό του, αφού οι γονείς του ήταν εκεί μετανάστες. Ασχολήθηκε από μικρός με θέματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με αυτό το αντικείμενο.

Συνεργάστηκε με την γνωστή σουηδική εταιρεία  YTONG που βρισκόταν στην ελληνική αγορά απο το 1990 και κατόπιν δικής του επιμονής έπεισε την μητρική εταιρεία να κατασκευάσει το πρωτοποριακό εργοστάσιο της, το μοναδικό παραγωγής Αυτόκλειστου Κυψελωτού Σκυροδέματος (Πορομπετόν) στην Ελλάδα το 1999 στο Νεοχώρι Ορεστιάδος, αν και οι αρχικοί σσχεδιασμοί προέβλεπαν την περιοχή της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία.

Παράλληλα δημιούργησε την THRAKON που είναι αδελφή εταιρεία με την YTONG και μια εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά των έτοιμων κονιαμάτων, αλλά και με μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Η ονομασία της ΘΡΑΚΩΝ προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων ΘΡΑκικά ΚΟΝιάματα και ιδρύθηκε το 1996 από τον κ.Τσολακίδη με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου στο Νεοχώρι Ορεστιάδος. Το 1997, η THRAKON ξεκίνησε την παραγωγή και την προμήθεια των έτοιμων κονιαμάτων στην ελληνική αγορά. Το εργοστάσιο συνορεύει με τις μεγάλες αγορές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, δημιουργώντας μια αισιόδοξη προοπτική για συνεχή ανάπτυξη.

Μεγαλομέτοχος του Ορέστη Ορεστιάδας

Ο Βασίλης Τσολακίδης, που έχει αποχωρήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την συγκεκριμένη εταιρεία, είχε αναλάβει εκείνη την εποχή κιαι μεγαλομέτοχος του Ορέστη Ορεστιάδας όταν ανέβηκε στην Γ’ εθνική. Έδωσε έτσι λύση στο σοβαρό διοικηντικό πρόβλημα, μια και έπρεπε να βρεθούν αρκετά χρήματα. Μάλιστα η ομάδα είχε κάνει καλές πορείες και ανέδειξε και παίκτες που πήραν μεταγραφή σε κορυφαίες ομάδες Α΄εθνικής, όπως ο Στέλιος Βενετίδης (Ξάνθη, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, εθνική ομάδα), ο Γιώργος Τασίδης (Πανηλειακό), ο Γιώργος Αραμπατζής (Πανηλειακό, Ατρόμητο, Δόξα Βύρωνα), ο Θανάσης Χαλιμακούδης (Ξάνθη) και άλλοι.

Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και από τα κορυφαία στελέχη του Τομέα Περιβάλλοντος.Όταν τον ρωτούν αν σκέφτεται να πολιτευθεί με οποιονδήποτε τρόπο στο άμεσο μέλλον, το μόνο που απαντάει… χαμογελώντας είναι ότι “έχουμε να κάνουμε πολύ και σημαντική δουλειά στο ΚΑΠΕ και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. Οπότε…