Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης: Απόψε με τη “Χαρά της Δουκινιώς”στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης: Απόψε με τη “Χαρά της Δουκινιώς”στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης αναβιώνει απόψε Σάββατο 3 Ιουνίου και ώρα 9 το βράδυ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το θρακιώτικο παραδοσιακό χοροθέατρο του φιλόλογου, σκιτσογράφου, δημοσιογράφου Μίλτη Παρασκευαϊδη «Η χαρά της Δουκινιώς».

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στην Κομοτηνή, το 1940, και έξι μήνες μετά την παρουσίαση της σύγχρονης εκδοχής του -πάλι στην Κομοτηνήη πρωτοβουλία αναβίωσης της παράστασης ανήκει στον Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης, μέλη του οποίου ανέλαβαν εθελοντικά να αποδώσουν τους ρόλους του έργου στη θρακιώτικη ντοπιολαλιά, με τη συνοδεία χορευτικών ομάδων, της γυναικείας χορωδίας του Συλλόγου και παραδοσιακής ορχήστρας.

Ο συγγραφέας του έργου το είχε χαρακτηρίσει ως μία «θρακική ηθογραφία σε τέσσερις θεατρικές εικόνες», γύρω από τη χαρά, δηλαδή τον γάμο της Δουκινιώς.Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Ροδόπης την εποχή του μεσοπολέμου. Με αφορμή την προετοιμασία του παραδοσιακού θρακιώτικου γάμου, η οποία διαρκεί από τον χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, αναπτύσσονται ηθογραφικοί διάλογοι πλαισιωμένοι από τραγούδια, μουσική, χορό και αναπαράσταση θρακικών εθίμων.

«Είπαμε να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα του 1940. Με ηθοποιούς ερασιτέχνες προσπαθήσαμε να δώσουμε μία διάσταση μαζική, μέσα από συμμετοχική δουλειά δεκάδων εθελοντών, ώστε να βγει μία παράσταση αντάξια αυτού που σκεφτόταν τότε ο Μίλτης Παρασκευαίδης και αντάξια σε σχέση με μοναδικότητα του έργου», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Χατζηπέμου. Σημείωσε δε ότι το έργο γράφτηκε ύστερα από συστηματική μελέτη και επιτόπια έρευνα του συγγραφέα Μίλτη Παρασκευαϊδη, επάνω στα έθιμα και τις παραδόσεις της Θράκης, κυρίως των χωριών Γρατινή, Ιάσμος και Κόσμιο, στα οποία δεν είχαν γίνει εγκαταστάσεις προσφύγων μετά την καταστροφή τού 1922, αλλά και τον ιδιαίτερο ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα του συνοικισμού της Κομοτηνής «Καβακλιώτικα», οι κάτοικοι του οποίου προέρχονταν από τη Βόρεια Θράκη.

«Ήταν μεγάλη τιμή να κληθώ να σκηνοθετήσω αυτή την παράσταση στη γενέτειρά μου μετά από απουσία 20 χρόνων», ανέφερε η σκηνοθέτρια της παράστασης Χρύσα Ιωαννίδου, σημειώνοντας ότι «η παράσταση με συνέδεσε όσο τίποτα μέχρι τώρα στη ζωή μου με τις ρίζες μου».

Στη σκηνή χορεύουν συνολικά 70 χορευτές, ηλικίας από 7 έως 65 ετών. «Η επιλογή των ρόλων έγινε αυθόρμητα από τα ίδια τα παιδιά, δεν μπήκαμε καν σε διαδικασία να μοιράσουμε ρόλους», εξήγησε ο χοροδιδάσκαλος Χρήστος Γαντζίδης, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «ένα εργαλείο λαογραφικό, καθώς μέσα από τη χαρά, τον γάμο, περνάει όλη η κοινωνική ζωή της Θράκης, η καθημερινή ζωή και οι δεισιδαιμονίες κατοίκων, τα έθιμα, οι χοροί, όλη η ιστορία της Ροδόπης».

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ “ΓΕΥΣΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής