Ευσταθία Ματζαρίδου: Βιβλιοθήκη Κυπρίνου-Όλοι οι άθλοι μαζί. Στείλτε βιβλία

Ευσταθία Ματζαρίδου: Βιβλιοθήκη Κυπρίνου-Όλοι οι άθλοι μαζί. Στείλτε βιβλία

Η συγγραφέας Ευσταθία Ματζαρίδου κατάγεται από τον Έβρο και συγκεκριμένα από την Ορεστιάδα όπου γεννήθηκε το 1962. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Επειδή όμως δεν ξεχνάει τον τόπο της, έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο facebook ένα άρθρο-προτροπή σε φίλους και γνωστούς της, ζητώντας να στείλουν βιβλία στην Βιβλιοθήκη του Κυπρίνου.

Εκεί για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχει μια από τις πιο οργανωμένες και δραστήριες βιβλιοθήκες στον Έβρο. Με αφορμή μάλιστα αυτό, λέει εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα και εκφράζει σημαντικές απόψεις για την περιοχή μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε να το δημοσιεύσουμε. Ενώνοντας και εμείς την “φωνή” μας μαζί της, όσοι μπορούν να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια των ανθρώπων του Κυπρίνου με την Βιβλιοθήκη τους.


B ΕΒΡΟΣ(ΣΥΝΟΡΑ)- ΚΥΠΡΙΝΟΣ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

“Είμαι γενικώς κατά των συνόρων, αλλά όταν υπάρχουν κ εφόσον υπάρχουν σε κάθε τόπο, είναι μέρος της ιστορίας του, εφάμιλλα των μνημείων του, ο άγνωστος στρατιώτης του ή αυτό θα έπρεπε να είναι τέλος πάντων και κυρίως τα πολύ επισφαλή σύνορα… Ίσως να μιλώ με πίκρα και παράπονο, ίσως, … για μένα τα σύνορα είναι όμως όμορφα, δείχνουν μέσα στα όριά τους ανοιχτοσύνη, απλωσιά, υπέρβαση, αφοβησιά κι ένα εγώ συρρικνωμένο, έτσι τα έζησα εγώ, έτσι τα θυμάμαι…, απλώνεις το χέρι σου και πιάνεις τον άλλον το διαφορετικό, γλώσσες, συνήθειες, ακούσματα, γεύσεις ακόμη και οράματα σμίγουν κάποτε και δένουν σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι …

Ο Β. Έβρος πλήττεται, πλήττεται γενικώς… από ανεργία, από εγκατάλειψη των κατοίκων του  κυρίως από την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων αδιακρίτως, ίσως σκέφτομαι καμιά φορά, γιατί, αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη, είναι χωμένος ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία και γι’ αυτό να φαντάζει περιττός.

Στο Β. Έβρο, λοιπόν, και σε απόσταση αναπνοής από τη Βουλγαρία, είναι το χωριό Κυπρίνος,-σταυροδρόμι πολιτισμών διάβασα- δίπλα του ρέει ο ποταμός Άρδας που αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή και το δάσος που αναπτύσσεται κατά μήκος της κοίτης του είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο. Αλλά το θέμα μου δεν είναι οι φυσικές ομορφιές του Κυπρίνου, που θα μπορούσε να είναι τουριστικός προορισμός… είδα μια φωτογραφία και μου θύμισε Αμαζόνιο, το θέμα μου είναι η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Κυπρίνου.

Εκεί, λοιπόν, στον ξεχασμένο και ξεχωριστό Κυπρίνο, υπάρχει μια καταπληκτική βιβλιοθήκη, χιλίων και βάλε μελών, που αριθμεί μερικές χιλιάδες τίτλους βιβλίων, που όμως ήταν κλειστή επί πέντε χρόνια και άνοιξε το 2015 με τον αγώνα ενός πολύ δραστήριου προέδρου του Γιώργου Σιώπη και που έκτοτε προσπαθεί να δημιουργήσει δεξαμενή αναγνωστών και διεκδικεί ακατάπαυστα από το Δήμο βελτίωση συνθηκών και εγκαταστάσεων και κάνει αγώνα να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη με βιβλία, όπως και να ευαισθητοποιήσει εθελοντές για δράσεις αλλά και πιθανούς δωρητές. Έχω να πω ότι, συγκρίνοντας τις υποδομές των βιβλιοθηκών της Γερμανίας που ξέρω καλά, όπου από πίσω υπάρχουν ισχυροί δήμοι και χορηγοί, ο αγώνας του Γιώργου Σιώπη δεν μοιάζει άθλος, είναι όλοι οι άθλοι μαζί…

Αν, λοιπόν, υπάρχουν φίλοι(μεταξύ των φίλων μου υπάρχουν πολλοί συγγραφείς, εκδότες, κριτικοί και βιβλιόφιλοι που σίγουρα τους περισσεύουν βιβλία) που θέλουν να χαρίσουν καλά βιβλία σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή με διψασμένους αναγνώστες(σας το εγγυώμαι) ή να συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στον αγώνα του Giorgos Siopis, ας επικοινωνήσουν μαζί του. Και να τονίσω κάτι, η θέση μου είναι ότι οι βιβλιοθήκες όλου του κόσμου πρέπει να έχουν προσωπικό που θα ενημερώνεται σωστά για το βιβλίο και θα καταρτίζει λίστες βιβλίων και θα προβαίνει σε αγορές και να μην επαφίενται στην καλή διάθεςη δωρητών, αλλά … Αυτά.

η Δνση είναι Κυπρίνος Έβρου ΤΚ 68006, Βιβλιοθήκη Κυπρίνου. Με αντικαταβολή”

 

Ποιά είναι η Ευσταθία Ματζαρίδου

Η Ευσταθία Ματζαρίδου γεννήθηκε το 1962 στην Ορεστιάδα. Το 1985 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Συνέχισε τις σπουδές της στην Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική Οικογενειών στη Γερμανία, όπου έζησε και εργάστηκε επί χρόνια. Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει κυκλοφορήσει το 2009 το “Ενας κόμπος όλα” από τιςεκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*