Το Υπουργείο Υγείας κλείνει τα αιμοληπτήρια Δικαίων και Μεταξάδων

Το Υπουργείο Υγείας κλείνει τα αιμοληπτήρια Δικαίων και Μεταξάδων

Στο έλεος του Θεού αφήνει το Υπουργείο Υγείας τους κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών του βορείου Έβρου, αφού με τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας τον περασμένο Μάρτιο, αποφάσισε το κλείσιμο των αιμοληπτηρίων που λειτουργούν διαγνωστικά κέντρα εκτός των εγκαταστάσεών τους για την εξυπηρέτηση πολιτών απομακρυσμένων περιοχών. Αυτό καταγγέλει με ανακοίνωση της η κ.Μαρία Γκουγκουσκίδου που επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν στην περιοχή του βορείου Έβρου δύο αιμοληπτήρια από Διαγνωστικό Κέντρο της Ορεστιάδας, στους Μεταξάδες και τα Δίκαια. Αυτά καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των δύο αυτών παραμεθόριων περιοχών και εξυπηρετούν τους υπερήλικες συνταξιούχων των γύρω χωριών, κάτι μπου δεν μπορεί να κάνει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού υπάρχουν οι τεράστιες ελείψεις σε προσωπικό, αντιδραστήρια και άλλα απαρα΄τητα υλικά. Παράλληλα, οι υπάλληλοι των αιμοληπτηρίων πηγαίνουν οι ίδιοι στον τόπο κατοικίως των ηλικιωμένων και κάνουν αιμοληψία, αφού εκείνοι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Από την στιγμή λοιπόν που η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του βορείου Έβρου, το κάν0υν τα δυο αυτά αιμοληπτήρια σε Δίκαια και Μεταξάδες. Το κλείσιμο τους, τώρα που πέρασε το 3μηνο το οποίο είχε δοθεί ως διορία, έχει αντίκτυπο και στους εργαζόμενους σε αυτά, αφού σε μια εποχή τεράστιας ανεργίας χάνουν την δουλειά που είχαν βρει και άλλοι νέοι άνθρωποι.

Η ανακοίνωση της κ.Μαρίας Γκιουγκουσκίδου

Σε κλείσιμο των αιμοληπτηρίων που λειτουργούν διαγνωστικά κέντρα εκτός των εγκαταστάσεών τους για την εξυπηρέτηση πολιτών απομακρυσμένων περιοχών προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με τροπολογία στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας, το οποίο ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάρτιο και το οποίο χορήγησε τρίμηνη προθεσμία για την εφαρμογή της. Πρόκειται για χώρους στους οποίους γίνονται αιμοληψίες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και τα δείγματα αποστέλλονται στο διαγνωστικό εργαστήριο για ανάλυση. Τέτοια αιμοληπτήρια διατηρεί από το Μάρτιο του 2016 στα Δίκαια του Δήμου Ορεστιάδας αλλά και στους Μεταξάδες του Δήμου Διδυμοτείχου διαγνωστικό κέντρο που εδρεύει στην Ορεστιάδα. Η λειτουργία του αιμοληπτηρίου στα Δίκαια αποτελεί ανακούφιση για τους πολίτες που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή των Δικαίων, ο πληθυσμός της οποίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επένδυση ενός πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου με μόνιμη παρουσία γιατρού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της ξεχασμένης αυτής περιοχής έχουν τουλάχιστον πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς να αναγκάζονται να ταξιδεύουν έως την Ορεστιάδα, καθώς μάλιστα στο αιμολοπτήριο γίνεται λήψη αίματος και για πολλές ειδικές εξετάσεις για τις οποίες το Κέντρο Υγείας Δικαίων δεν έχει τον εξοπλισμό ούτε τα υλικά για να τις πραγματοποιήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι για χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, που το Κέντρο Υγείας Δικαίων δεν είχε καθόλου υλικά, όλες οι εξετάσεις εξυπηρετούνταν από το εν λόγω αιμοληπτήριο. Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο υποβαθμίζει συνεχώς τις δημόσιες δομές υγείας, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα θέτει εμπόδια και στους ιδιώτες που αναζητούν διεξόδους για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ώστε αυτοί να μην διανύουν αναιτιολόγητα μεγάλες αποστάσεις μόνο για την ιατρική πράξη της λήψης αίματος. Πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι με το κλείσιμο του αιμοληπτηρίου στα Δίκαια χάνεται και μια πολύτιμη θέση εργασίας καθώς και η μικρή έστω αυτή οικονομική δραστηριότητα που είχε δημιουργηθεί.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, πριν τη λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, να επανεξετάσει το θέμα και να εξαιρέσει από την απαγόρευση λειτουργίας των αιμοληπτηρίων αυτά που βρίσκονται σε παραμεθόριες, απομακρυσμένες από τα κέντρα και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ένα σχόλιο

  1. Pingback: Δικαίωση του evros-news.gr: Δεν κλείνουν τα αιμοληπτήρια Δικαίων, Μεταξάδων, Σαμοθράκης – EVROS NEWS

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*