DCIM100GOPRO

Διδυμότειχο: Τα επίσημα εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου πότε θα γίνουν;

Πολιτιστικός οργασμός επικράτησε τον τελευταίο μήνα στο Διδυμότειχο, λόγω και του εορτασμού των “97ων ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ”. Με αποκορύφωμα φυσικά το τριήμερο με τις γιορτές του “Καλέ Παναήρ” στο Κάστρο, που διοργάνωσαν ο δήμος Διδυμοτείχου με το Ευγενίδειο Πολιτιστικό Κέντρο και τους εξαιρετικά δραστήριους “Καστροπολίτες”. Με την συμμετοχή φυσικά των άλλων συλλόγων της πόλης (όχι όλων αλλά ας μην… ξύνουμε πληγές τώρα), που απέδειξαν άλλη μια φορά πόσο σημαντική δουλειά κάνουν σε θέματα πολιτισμού.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε και αποτέλεσε το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, ήταν ανοιχτό-όπως κάθε Σαββατοκύριακο πλέον-το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά σε εορτασμό ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ήταν ανοιχτό. Δεν θέλω να εκληφθεί ως… μιζέρια και γκρίνια, αλλά μήπως έπρεπε να είχε γίνει ενημέρωση και αναφορά στα προγράμματα των εκδηλώσεων που ετοιμάστηκαν, ότι το Βυζαντινό Μουσείο είναι ανοιχτό και το Σαββατοκύριακο, ώστε όσοι βρίσκονται στην πόλη για τις εκδηλώσεις να το επισκεφθούν;

Κάτι ακόμα. Εκείνα τα επίσημα εγκαίνια πότε επιτέλους θα γίνουν; Πέρασαν 9 μήνες λειτουργίας και δεν έχει υπάρξει το παραμικρό για το συγκεκριμένο θέμα. Τα εγκαίνια θα δημιουργήσουν επικοινωνιακό “θόρυβο”, θα έρθει η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ή όποιος άλλος επιλεγεί και έτσι θα γίνει γνωστό πανελλήνια πως στο Διδυμότειχο, στην “πόλη των κάστρων” και των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, λειτουργεί ένα σπουδαίο Βυζαντινό Μουσείο. Σύγχρονο και λειτουργικό.

Επίσης, ζητάω προκαταβολικά συγνώμη αν έγινε και δεν το αντιλήφθηκα, αλλά ελπίζω οι καλεσμένοι που μετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διδυμοτείχου, να ξεναγήθηκαν εκεί και μάλιστα αυτό να έγινε ΔΩΡΕΑΝ. Γιατί η μπάντα και οι χορευτές από την Κάτω Καλαβρία, όταν επιστρέψουν στην χώρα τους θα είναι οι καλύτεροι “διαφημιστές”. Όπως και τα παιδιά από τον σύλλογο του Βώλακα Δράμας που επίσης πήραν μέρος στιςεκδηλώσεις που έγιναν στο Κάστρο.

Η υπουργός Πολιτισμού ήρθε άρον-άρον τον περασμένο Μάρτιο στο Διδυμνότειχο, λόγω του τραγικού γεγονότος της καταστροφικής πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ και πολύ καλά έκανε. Πρέπει ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης να απαιτήσει δυναμικά τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για τα ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ του Βυζαντινού μουσείου. Και για να παραφράσω μια έκφραση που έγραψε χθες ο φίλος μου ο Δημήτρης Δεντσίδης για άλλο λόγο βέβαια, ακόμα και αν δεν προβλέπονται εγκαίνια για το 2016 ή το 2017, πρέπει να τα.,.. εφεύρουμε.